PDA

Zobacz pełną wersję : styl jazdy a spalanie oleju

zieciu
07-05-08, 21:02
Witam,

Ostatnio sie zastnawialem czy styl jazdy moze wplywac na spalania(ubywanie) oleju.

Sprawa wyglada tak ze moja D14A4 popija dosc nie male ilosci oleju ciezko mi oszacowac ale jesli dobrze wyliczylem to ok litr na 3000 KM.

Pierwszym moim samochodem jakim jezdzilem bylo Daewoo TICO, Mojemy tacie sluzylo 8 lat ja zajechalem je niestety w pol roku, :> chlodnica, zarlo olej! pocilo sie. Ogolnie samochod poszedl do zyda, sprawa z olejem wygladala tak ze moj Tata nigdy przez 8 lat nie dolal oleju pomiedzy wymianami (10 tys km) Ja przez pol roku robilem to kilka razy :D, pozniej moj ojciec jezdzil tym samochodem jeszcze przez nastepne pol roku i samochod nie wzial grama oleju!!!

Drugi przypadek to CIVIC VI gen 5D
przez uzytkowanie mojego taty (pol roku) nigdy nie wzielo gr oleju, ja uzytkowalem ja pol roku do niedawna i dolewalem olej 2 razy, on jezdzi znow od 3 miesiecy i nic nie bierze :D

Moja EJ9 niestety chla , na poczatku wchodzilem na czerwona pola, uciekalo szybkooo, pozniej dolalem z pol litra (moze wiecej) i staralem unikac tych pol ale 4000-5000 czesto pojawialo sie na predkosciomierzu po ok miesiacu (1000km) patrze a oleju prawie min, dzis dolalem 1 Litr i bede niestety jezdzil jak dziadek :D 2000-2500 obr ;] zobaczymy jak bedzie....

_Z_I_K_
07-05-08, 21:24
jesli bedziesz krecil civica to nie ma mocnych bedzie szamal olej, podstawa kopci czy plyn chlodniczy ubywa musisz to posprawdzac i uzywaj szukajki

zieciu
07-05-08, 21:46
przeczytalem pelnooo watkow o spalaniu oleju ale we wysztkich jest ze hondy pala olej i ze pala na czerwonych polach ale 4000 tys. a 2500 o to mi chodzi, czy ktos juz to testowal?

Co do kopcenia to kopci mi przy odcince tym sie nie przejmuje wiec i o tym nie pisalem.

Mam czarny koniec rury wiec wiadomo ze spala.

Co do ubywania plynu chlodniczego troche ubywa ale nie jest to uszczelka gdyz zlokalizowalem wyciek rurka gumowa pod chlodnica.

szymon1777
08-05-08, 13:48
przy hamowaniu silnikiem samochod tez spala wiecej oleju

Furious
08-05-08, 14:00
Przy przyspieszaniu tez wiecej oleju spala? A przy zgaszonym silniku ile spala oleju? :/
Dzizas... moja rada taka, nie odpalajcie silnika to nie bedzie spalal "wiecej" oleju....

-=MARIO=-
08-05-08, 18:10

no wlasnie mozesz wytlumaczyc dlaczego? :zamkniete oczy:

skolopendra
08-05-08, 18:12

bo jest większe obciążenie silnika

szymon1777
08-05-08, 18:15

bo jest większe obciążenie silnika

dokładnie większe obciążenie - większe obroty ja tak jeżdże i mi spala więcej oleju

-=MARIO=-
08-05-08, 18:45
a nie chodzilo ci o hamowanie skrzynia?

bo hamowanie silnikiem kojarzy mi sie z dojezdzaniem do swiateł na biegu (bez redukcji)

majlo_civic
08-05-08, 18:51
A co to jest hamowanie skrzynią? Ja słyszałem tylko o hamowaniu silnikiem. I raczej nie jest to dojeżdżanie do świateł bez redukcji, a wręcz przeciwnie. redukujesz a samochód ci automatycznie zwalnia, podczas gdy ty nie używasz hebli. Chyba o to chodzi, ale mogę się oczywiście mylic.

szymon1777
08-05-08, 19:02
a nie chodzilo ci o hamowanie skrzynia?

bo hamowanie silnikiem kojarzy mi sie z dojezdzaniem do swiateł na biegu (bez redukcji)

nie ma czegoś takiego jak hamowanie skrzynią
hamowanie silnikiem to redukcja biegów np przy dojeżdżaniu do świateł

-=MARIO=-
08-05-08, 19:07
moze to kwestia interpretacji bo wkoncu to silnik hamuje ale sie uzywa przełożen skrzyni do tego ;)

ja tam nazywam to hamowanie skrzynia, i nie uzywanie wogole hebli to moim zdaniem duzy bład

piotrek-mi
08-05-08, 20:37
Mylisz się kolego, wszystkie szkoły jazdy, wszystkie gazety motoryzacyjne chwalą hamowanie silnikiem. Również nie słyszałem nigdy o hamowaniu "skrzynią", po prostu nie ma czegoś takiego... Hamowanie odbywa się silnikiem,skrzynia "kręci" się bez oporów takich żeby auto przez nią aż tak hamowało, jak przyśpieszasz to przyśpieszasz silnikiem czy skrzynia, wkońcu też machasz lewarkiem, czyż nie?? Nie chodzi o takie hamowanie, że przy stówie wrzucasz III bieg i i zwalniasz tylko np. Jeśli jedziesz 70km/h na IV biegu, widzisz z daleka czerwone to puszczasz gaz i hamujesz motorem bez redukcji, Ggy obroty spadną to około 1000 to wciskasz sprzęgło i hamujesz heblami, zbyt częste redukcje też nie są zbyt zdrowe...

zieciu
08-05-08, 20:46
Przy przyspieszaniu tez wiecej oleju spala? A przy zgaszonym silniku ile spala oleju? :/
Dzizas... moja rada taka, nie odpalajcie silnika to nie bedzie spalal "wiecej" oleju....

Kolego nie musisz odpowiadac jesli masz sie denerwować, ja wiem ze wszyscy tu musze dusic hondy bo taka jest ich rola. Niestety ja uwazam ze 12 letnia honda stracila takie mozliwosci, i niestety przy agresywniejszej jezdzie bierze tego oleju i to nie malo. Nie stac mnie niestety teraz na remont silnika za ponad 1,5 k zł wiec bede jezdził spokojniej a moze to spalanie sie obnizy.

Co do hamowania silnikiem to napewno bierze gdyz jest to jak by nie bylo zwiekszanie obrotów (przy redukcji) ale schodzicie panowie na OT.

[ Dodano: Pią 09 Maj, 2008 ]
Czy moze byc tak ze olej nie jest spalany a wyrzucany ? Ja chyba mam takie objawy.

Olej jak by odma leciał, z rury leci dym ale nie smeirdzi olejem, za to koncowka jest czarnaaaa, i leca bruzgii oleju..