Zobacz pełną wersję : Oklejanie dachu folią
Witam. Chciałbym okleić dach w jajku. Jakiej folii użyć ? Nie chciałbym wydawać na ten zabieg dużych pieniędzy, dach jest dość płaski, dodam, że nie chcę żadnego karbonu, zwykłą folię w czarnym połysku. Może miał ktoś z tym do czynienia i podzieli się wiedzą ? Z góry dzięki za pomoc.
Fajnie że dach jest dość płaski ;)
Pierwsza z brzegu aukcja:
http://allegro.pl/folia-czarny-polysk-g12-3m-dach-maska-szer-152-i4028970250.html
Dach przed nałożenie foli musisz dokładnie umyć, najlepiej przepolerować i potraktować woskiem.
Później opalarka(w ostateczności dobra suszarka) w dłoń, łopatka do usuwania powietrza, najlepiej z pomocnikiem który będzie naciągał Ci folię, a Ty będziesz usuwał powietrze i nożyk do regipsu by odciąć naddatek, a co do bardziej szczegółowych opisów to jest masa poradników na youtube.
Jak widać na filmiku załączonym w aukcji, jeśli zagniesz gdzieś folię to nic się nie stanie, gdyż po podgrzaniu wróci do pierwotnego kształtu.
a co jak muszę poszpachlować delikatnie rysy, które narobił szyberdach ? wystarczy prysnąć podkładem i wyszlifować ? można kłaść folie, czy musi być lakier ?
wulkanisko
01-04-14, 22:51
Dach przed nałożenie foli musisz dokładnie umyć, najlepiej przepolerować i potraktować woskiem.
Po kiego grzyba woskować? Przecież oklejana powierzchnia musi być dobrze odtłuszczona.
Folie kup wylewaną (kanalikową) może być 3m, oracal. U mnie oracal na dachu trzyma się już drugi rok i nic się nie dzieje.
Najlepiej oklejać w dwie - trzy osoby. Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze aplikacji folii, jak będzie zbyt zimno to folia będzie sztywna i będzie ujowo kleiło, nawet opalarka nie pomoże.
Kupiłem kiedyś z allegro folie. Dali mi jakąś starą gdzie klej był niejednorodny już na całości i były problemy z przyklejeniem. Na szczęście na dachu sie nagrzewa lakier szybko i później się wyciągnęły zmarszczki. Polecam zwrócić uwagę czy jest to świeża folia.
1. Najlepiej, tak jak wulkanisko pisze, kupić folię z klejem kanalikowym - dużo łatwiej się nakłada
2. Oklejać w min 2 osoby
3. Oklejać najlepiej w garażu (czyste, bezwietrzne pomieszczenie), bo każdy paproch będzie widać i może rozedrzeć folię
4. Oklejać w temp ok 18-23 st. (pokojowa) bo inaczej folia jest sztywna
5. Dobra rakla, zabezpieczona miękkim materiałem - w żadnym wypadku PLASTIK
6. Bardzo umiarkowanie z opalarką, im mniej tym lepiej.
7. Powierzchnia powinna być odtłuszczona, bez wosku i jak najbardziej gładka, bo widać ubytki po aplikacji.
Spróbuj na jakimś testowym kawałku, prysnąć podkładem, wyszlifować i przykleić folię. Powinna się dość dobrze trzymać.
A po wszystkim ładuj tu zdjęcia.