Zobacz pełną wersję : czy jest możliwość wstawienia BLOSa do D15Z1 Vtec-e..??
Witam posiadam Honde Civic D15Z1 Vtec-e czy jest mozliwość wstawienia do niej Blosa i zarazem dolot ze stozkiem?? zarazem chcialbym sie dowiedziec jaki jest mniej wiecej koszt takieg Blosa i czy mogłym to zrobic gdzies w Białostockim zakładzie z Gazem??
A po co w tym silniku gaz ??
po 1
w trybie eco masz tylko 12v wiec 2 wylot i 1 ssacy na cylinder, tempreatura spalania gazu powypala ci i tak male zawor.
po 2
stozek i blos jak najbardziej moze byc montowane razem
po 3
blos 300zl, stozek i dolot +- 150 jak dasz z pcv i dobry stozek
vtec -e ma chyba 16 zaworów????!?!?
tak ale w do 3 tys rpm pracuje na 12
Robie od 1200km do 1500 km tygodniowo wiec koszty paliwa mnie przerosły wiec byłem zmuszony wstawić Gaz a wiec zamiast jezdzic sejem hehe wolalem Hanie :d i tak jak kolega Aurii napisal to Vtec¨e ma 16 zaworow...
powiem ci tak na 100% mozna wstawic blosa!!!!
Wstawiasz go tak jak kazdego blosa i efekt z tego co wiem jest bardzo fajny bo:
1 auto łapie oddech , nie ma zwęzki tak jak jest to w przypadku tradycyjnej instalacji
2 . nie ma spadku mocy na bezynie
3. jak nie masz jeszcze zadnej instalacji gazowej to lepiej dopłac kilka złotych do sekwencji ;))) Jak sie dowiadywałem dobra instalacja kosztuje od 1600 do 1800 zł a sekwencje dostaniesz juz spokojnie od 2100zł
Ja kupiel auto z instalcja i niedlugo bede zakładał blosa , smigałem autem kolegi ktory załozył blos i jest bardzo zadowolony auto faktycznie super ciagnie na gazie jak i na bezynie!!!!
Bassmaster
07-05-08, 22:15
Moim zdaniem można zakładać BLOS-a, tylko trzeba dokładnie go wyregulować na analizatorze spalin z pomiarem lambdy aby mieszanka nie była uboga w dolnym zakresie obrotów.
Dokładnie to trzeba sprawdzić, czy ustawienie lambdy ~1.000 poniżej 3000obr. (do momentu przejścia z trybu econo na normalny) nie powoduje zwiększenia wartości lambdy (zubożenia mieszanki) po wyłączeniu się trybu econo, czyli po przekroczeniu 3000obr.
Jeśli zubożenie nastąpi, to jest jeszcze możliwość rozpiłowania slita (tej rurki w BLOS-ie przez którą dawkowany jest gaz) tak, aby lambda ~1.000 utrzymywała się w całym zakresie obrotów.