Zobacz pełną wersję : Obniżenie zawieszenia, a położenie cukierków
Niedawno zamontowałem zestaw KONI. Auto miało usiąść jakieś 3cm i pewnie gdzieś tak jest.
Problem w tym,że cukierki poszły się paść momentalnie. Inna rzecz, że już dawno nadawały się do wymiany, ale tak sobie pomyślałem ,że jak skraca się wysokość zawieszenia to cukierek chyba powinien być zamontowany pod innym kątem. Z moich obliczeń wynika, że różnica jest ok. 13 -15 stopni więc chyba istotna ??
tez nad tym myslalem, ale 13 stopni to za duzo... pomysl... przeciez po obnizeniu nic sie nie zmienia... po za tym ze dla cukierka auto jest caly czas napakowane.
bo mozliwosci ruchu sioe przecierz nie zmieniaja... a ta guma jest przystosowana do tch "wachniec" wiec chyba lepiej nie kombinowac(a juz na pewno nie o 13 stopni, moze o jakies gora 3-5 stopnia, ale cz jest sens ??
Z prostej matematyki wynika taka różnica :)
długość przyprostokątnej to długość od osi symetrii cukierka do osi koła ( tak mniej więcej ;) ) , długość przeciwprostokątnej to wysokość od płaszczyzny mocowania cukierka do podwozia do osi symetrii koła.
Skróć długość przeciwprostokątnej o 20-30 mm i policz sinus katą. Zobaczysz jaka wyjdzie różnica.
No właśnie dla cukierka auto cały czas jest napakowane - to chyba mało korzystne warunki pracy.
Hmm ja tez wrzucalem do auta ten zestaw i tez do 5ki. Przed zamontowaniem wszystkie gumy posprawdzany wymieniony 1 cukierek. Jezdzi sie ostro i czasem nie ominie wszystkich dziur a cukiery sa w stanie min bdb - po 8miesiacach gdzies. Uwazam wiec ze jesli cos wczesniej bylo z nimi nie tak to padly wlasnie dlatego. Ja bym nic nie kombinowal bo jesli sie ustawisz to jeszcze bardziej sie zuzyja i znow bedziesz kupowac.
To że padły to na bank ze zużycia, ale teraz muszę je wymienić i tak się właśnie zastanawiam czy czasem im nie zaszkodzę .
zgr3d3k jakie cuksy założyłeś ??