PDA

Zobacz pełną wersję : Sworzeń wahacza górnego - Wymiana pytanie

DanielSGL
26-03-14, 19:09
Witam wszystkich, muszę wymienić sworzeń wahacza górnego w moim ej9 (sedan) i znalazłem taki oto fotoporadnik http://www.civic5g.pdg.pl/silnik.php?art=wym_sworzen
i tu moje pytanie, czy w VIgen cała procedura wymiany wygląda tak samo ?:) czy może jest coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę?:)

klima
26-03-14, 19:22
W szóstce ej/ek wahach jest przykrecony śrubami po bokach kielicha reszta jak na zdjęciach.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

DanielSGL
26-03-14, 19:25
Dzięki :)

Sheiva
27-03-14, 11:19
No i nie ma tych dwóch śrubek przy sworzniu, po prostu jest włożony w zwrotnicę.

Maskunt
27-03-14, 11:26
Weź pod uwagę, że jeśli masz wahacz w dobrym stanie, to bez prasy hydraulicznej się nie obędzie. U mnie tak było, nie dało się ani wyciągnąć starego, ani wbić nowego.

karas
27-03-14, 14:56
w tych gornych wahaczykach blacha jest tak cienka ze ciezko wprasowac sworzen i 2 tulejki tak aby siedzialy sztywno oczywiscie nie twierdze ze sie nie da bo kupe osob to robi i jest ok. Np u mnie udalo sie wprasowac ale nie moglem zniesc tego pukania powstwalego przez to ze sworzen byl luzno i wkoncu kupilem caly wahacz blueprinta i nastala cisza

spychu
27-03-14, 15:52
Karas, musiales miec zle dobrany sworzen.

Z gornymi jest o tyle ciezko, ze w zaleznosci od producenta wymiary sie minimalnie roznia i niektore sa za luzne.

DanielSGL
27-03-14, 17:54
no jutro rano z kolegą działamy ;) okaże się co i jak ale miejmy nadzieję że pójdzie dobrze ;) Dzięki za rady. I jescze jedno, skoro są śruby poziomo po bokach kielicha to nie ma tej blaszki między śrubami którą trzeba ,,zbić" ?

spychu
27-03-14, 17:57
Nie ma.

Odkrecasz tylko sruby w komorze, wyciagasz je, w miedzyczasie wypinasz sworzen ze zwrotnicy i wahacz masz wyciagniety, 15 minut roboty.
robisz co masz zrobic i wkladasz do auta pamietajac tylko, ze na na fest skrecasz tylko sworzen, sruby w komorze dokrecasz jak auto bedzie stalo na kolach.

DanielSGL
27-03-14, 18:03
sruby w komorze dokrecasz jak auto bedzie stalo na kolach.

Istotne, dzięki!

DanielSGL
29-03-14, 00:18
Wszystko poszło jak należy :)