PDA

Zobacz pełną wersję : problem z D14Z6

Iwillpownya
23-03-14, 21:23
Witam jestem tu nowy,
więc tak, posiadam civica VII 1.4 D14Z6, zakupiłem go niedawno sprowadzony z niemiec, wszystko elegancko chodzi fakt faktem przy zakupie mocne niedopatrzenie praktycznie nie posiadał oleju w silniku i przejechane na takim stanie zostało około 80km, silnik pracuje niby estetycznie lecz jest jeden mankament wywaliło mi na komputerze check engine, mechanik wyczyścił jakiś czujnik trudno mi teraz określić który, wczoraj kontrolki check engine nie było po przejechaniu około 14-16km znowu wywaliło, i jeszcze jedna sprawa gdy go odpalam obroty są poniżej 900 obrotów po przegazowaniu wraca do 1k i potem znowu spada, wczoraj 2 razy mi zgasł, w silniku słychać cykanie, jest równe, bez żadnych zmian cyklicznych. Wymieniony rozrząd oleje i filtry, kable jak i świece jak to powiedział mechanik, że są dobre.

itor
24-03-14, 07:21
nie ma kabli w tym silniku tylo pojedyncze cewki, jak sie pokaze check engine trzeba go sprawdzic skanerem bo inaczej nie zgadniesz co to bylo

pwl
24-03-14, 10:48
Polecam zakup elma z allegro - za cenę jednego podpięcia u speca masz interfejs do sprawdzania i kasowania błędów na długie lata ;)

lajsta
24-03-14, 13:03
Obroty tego silnika wynoszą ok. 860 więc to, że są poniżej 900 to jest OK chyba, że na zimnym silniku to wtedy są raczej wyższe. Istotna jest jednak równomierna praca. Jeśli chodzi o olej to bym się tym nie przejmował - skoro w czasie jazdy nie zaświeciła się kontrolka oleju to znaczy, że oleju mogło być mało ale nie na tyle aby było to zagrożeniem dla silnika. I znowu - pod warunkiem, że kontrolka i czujnik oleju są OK. Skaner OBD2 dostaniesz na Allegro za 30-40 zł i do tego apka Torque ze sklepu PlayGoogle za 15zł i jesteś diagnosta pełną gębą ;-D. Bez tego i wygenerowanego nr kodu błędu nawet nie pytaj bo nikt Ci nic nie odpowie na pytanie "co to może być?"

Iwillpownya
25-03-14, 23:08
wyskoczył mi błąd P0325

lajsta
25-03-14, 23:36
Czujnik spala ja stukowego lub jego obwód. Z jego uszkodzeniem wiążą sie: wyższe spalanie, nierówna praca silnika, gasniecie silnika.

Wysłane z mojego ZP990+ przy użyciu Tapatalka

Iwillpownya
25-03-14, 23:39
jakie szacujesz koszta?

lajsta
26-03-14, 13:42
Kup czujnik na allegro a na forach poczytaj o problemach związanych z jego wymianą.

Wysłane z mojego ZP990+ przy użyciu Tapatalka