Zobacz pełną wersję : Civic VI nie domyka szyby
Mam problem z elektryczna szyba od strony kierowcy tzn. nie domyka się do końca, jeśli otwieram i zamykam przez jakiś czas to zaczyna slabnac i coraz wolniej chodzi, zauwazylem ze siniczek od tej szyby grzeje się, jakies pomysły co to może być?
jeśli miałeś problemy wcześniej a teraz się pogorszyło to może nasmaruj prowadnice, sprawdź sam silnik, jeśli problem powstał nagle to może słaba masa, albo jeśli sam dokładałeś elektrykę szyb to kiepskiej jakości połączenia- widziałem przypadek gdzie ktoś zrobił sobie instalacje na kabelkach, które były tal cienkie, że przy otwieraniu było ok ale przy zamykaniu dosłownie zaczęła się topić izolacja na kablach
wlasnie tak miałem od początku, tzn. kupiłem niedawno mojego civica, w tym samym dniu zaczalem sobie otwierac i zamykac szybe, zauwazylem ze jest coraz ciężej, az w konu nie miała się sily podnieść, elektryka jest oryginalna
U mnie w drzwiach pasażera od dawna wolniej podnosi, ale nie przejmowałem się tym nigdy, ale podejrzewam że to silnik słabnie, tak samo jak w przypadku zamka centralnego.
tylko, ze u mnie nie domknie nigdy do końca, a jeśli kilka razy podnoszę i otwieram to przestaje dzialac
skoro nie domyka to raczej wina mechanizmu,
Muzyk-Grzes
16-03-14, 21:19
Spróbuj popsikać silikonem w sprayu gumowe prowadnice jeśli to nie pomoże to znaczy że silnik/mechanizm pada.
ale jak siniczek się grzeje jeśli kilka razy podnoszę i otwiera, to on nie będzie do wymiany? Dodam ze rozbierałem go, strasznie ciasno chodzil ten walek, przesmarowałem i niby wszystko było git, ladnie chodzil ale bez podpinania pod mechanizm
Muzyk-Grzes
16-03-14, 22:44
Jeśli na "sucho" sie nie grzeje a z mechanizmem tak to możliwe że prowadnice trą i hamuja szybę (szczególnie przy zamykaniu) co powoduje grzanie silniczka. Smar silikonowy to nie majątek a zawsze sie przyda.
niby popsikalem ta prowadnice co jest u dolu jakims smarem i nic nie dalo
Szyba pewnie przekoszona spróbuj ręka wyrównać przy zamykaniu gdy będzie git to znaczy ze prowadnice do wymiany itp.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
znaczy na samym początku otowrzylem ja do do końca i musialem rozbierac caly boczek aby ja podnieść od dolu, nie miała sily się sama zamknąć, wiec raczej nie jest przekoszona
Czy to w połowie odsunięta czy cała to nie znaczy ze nie jest przekoszona :)
Ale skoro aż tak jest zle to pewnie silnik do wymiany
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk