PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zmiększyć zawieszenie w Civic 5D 97r.

krzysiek129
30-04-08, 10:47
wITAM MAM PYTANIE JAK ZMIęKSZYć ZAWIESZENIE W SAMOCHODZIE BO MAM JUż DOść TAKIEJ JAZDY . NIESTETY JEżDZE GóWNIE PO MIEśCIE GDZIE DZIURY I NIERóWNOśCI I KAżDA MULDA JEST ODCZUWALNA. W DODATKU JEżDZE NA TAXI.
błAGAM O POMOC

Martin_urs
30-04-08, 10:54
najprościej chyba wymienic zawieszenie (jak jest sportowe to amortyzatory + spręzyny) a jak jest po prostu twardy, nie obniżony to założyć sprawne nowe amortyzatory.

[ Dodano: Sro 30 Kwi, 2008 ]
chyba to oczywiste...

krzysiek129
30-04-08, 11:08
ZAWIESZENIE TZ: WACHACZE PRZEGóBY , KOńCóWKI DRążKóW Są śWIEżO PO WYMIANIE A AMORTYZATOWY MAJą 80%. OD TWYMIANY TYCH WSZYSTKICH żECZY JAST MASAKRYCZNIE TWARDY MOżE TO WSZYSTKO MUSI TROSZKę WYROBIć???? WIEM JEDNO JAZDA NIE JEST PRZYJEMNA NA NIERóWNOśCIACH . ALE NA DROGACH RóWNYCH JEDZIE JAK PRZYKLEJONY DO JEZDNI.

Martin_urs
30-04-08, 11:14
a jakie amortyzatory masz założone w tej chwili?

krzysiek129
30-04-08, 11:15
NIE WIEM JAK TO SPRAWDZIC KUPIłEM TEN SAMOCHOD 8 MIESIęCY TEMU Z TYMI AMORAMI

BolzZ
30-04-08, 11:52
Ja po przesiadce z seata cordoby do civica MA8 czuje sie jak w limuzynie, tak mieciutko jest, takze skontaktuj sie moze z poprzednim wlascicielem, pewnie wymienial sprezyny i amortyzatory na jakies sztywniejsze. Nie jest obnizona ta Twoja honda?

BTW postaraj sie naprawic caps w swojej klawiaturze :P

Radiowiec
30-04-08, 12:13
Kolego, przede wszystkim nie krzycz, a później zaakceptuj, że Civici mają taki twardy zawias. Dla mnie też jest za twardo, wymieniłem amorki na Kayaby i wiele to nie dało. Omijaj dziury:)

krzysiek129
30-04-08, 12:42
nie dam rady sie skontaktować z poprzednim włascicielem kupilem samochód w niemczech , nie jest obiżony.
dalej nie wiem co robic moze spręzyny może amorki wymienić ( a jak tak to gazowe czy olejowe?)
może ktoś coś takiego doświadczył i powymieniał te żeczy pytanie czy to coś da???

Do BolzZ A ty masz 1.4 czy 1.6 i czy wersja angielska, bo słyszałem że 1.4 na miększe zawieszenie.

TeeS1975
30-04-08, 13:04
wszystkie 5D to "angielskie" wersje, wszystkie mają takie zawieszenie, no inne ma VTI(1.8)
ale seryjny zawias wcale nie jest twardy, więc pewnie masz coś pozmieniane, spróbuj się spotkać z chłopakami z Krk to może coś po zobaczeniu auta Ci powiedzą

krzysiek129
30-04-08, 13:22
do: tees1975 wielkie dzieki przynajmniej już coś wiem, postaram sie zrobić tak jak napisałeś.

Cairo
30-04-08, 19:19
Wydaje mi sie niemożliwe, żeby na seryjny zawias ktoś tak narzekał, więc chyba jednak amorki są jakieś twardzsze, jeśli tak to napewno znajdziemy kogoś chętnego na wymianę.

:)

BARTAS998
30-04-08, 19:22
A moze ktos wymienial springi i zalozyl od niedobrej wersji silnikowej? Bo na logike 1.8 powinno miec twardsze sprezyny.

Cairo
30-04-08, 19:24
seryjne vti też nie jest raczej za twarde...

barytosz
30-04-08, 23:45
No właśnie!!! Jakiś rok temu jeździłem jeszcze MA9 D15Z3 i teraz już MB4 D16W4 i straszną odczułem różnicę między tymi dwoma: pierwszy z nich twardszy a drugi bardziej miękki. Niby to samo a jednak!!! Niby seria a różnica ogromna. Nie wiem czym spowodowane.

qba1983
01-05-08, 08:28
to ja dodaem tylko ze:
subiektywnie przy rozwalonych amortyzatorach samochod jest bardziej komfortowy, i na odwrót, po wymianie jest twardo...to normalne.
a nasze civici nie sa razcej kanapowozami, i tu sie razcej wszystko czuje...

BolzZ
02-05-08, 08:08
No ale to wszystko jest właśnie bardzo subiektywne. Ja mam amortyzatory dosyć świeże, ale w porównaniu z seatem mam wrażenie, ze MA8 jest bardzo miękka :)

GRUBY...
02-05-08, 16:45
U mnie tez jest bardzi miekko, wiec nie nazekam, ale szukam jakiegos zawiasu co by obniżył moje MB8 bo teraz jak traktor. Licze sie z obnizeniem komfortu ale cos za cos :D

mirasek
02-05-08, 16:58
A da się utwardzić zawias żeby go nie obniżać? Nowe amorki (np. KYB) do serii coś dadzą? Bo jest nieco za miękko jak dla mnie, a prześwit niestety musze mieć ze względów hmm, praktycznych ;)

qba1983
02-05-08, 22:13
mirek, nie bede pisal drugi raz, zajzyj tu
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=50147

p.s. same stabilizator tez daja efekt usztywnienia zawiasow

mirasek
02-05-08, 22:38
dzięki, może wkrótce coś podziałam w temacie amorków i tylnego stabi (przód zostawie jak jest) bo myślałem że sie przyzwyczaje ale reakcja na szybką zmiane toru jazdy jest dalej niezbyt przyjemna

qba1983
03-05-08, 10:34
mirek, zastanow sie apropo przedniego, bo jak zmienilem u siebie to zauwazylem wieksza roznice niz po zalozeniu przedniego niz tylnego... naprawde polecam zmiane przedniego stabilizatora

Chemiczny
03-05-08, 11:08
dzięki, może wkrótce coś podziałam w temacie amorków i tylnego stabi (przód zostawie jak jest) bo myślałem że sie przyzwyczaje ale reakcja na szybką zmiane toru jazdy jest dalej niezbyt przyjemna

ja wczoraj zamontowałem swój stabilizator do tyłu i czuć różnicę.
Samochód lepiej jeździ w zakrętach. tyłek się tak nie buja i wydaje mi się że jest jakiś takiś bardziej zwarty z przodem. W sumie mały nakład kosztów a wyraźna zmiana. Ja polecam.
Zaczynam myśleć o przednim.