Zobacz pełną wersję : Jak zmiększyć zawieszenie w Civic 5D 97r.
krzysiek129
30-04-08, 10:47
wITAM MAM PYTANIE JAK ZMIęKSZYć ZAWIESZENIE W SAMOCHODZIE BO MAM JUż DOść TAKIEJ JAZDY . NIESTETY JEżDZE GóWNIE PO MIEśCIE GDZIE DZIURY I NIERóWNOśCI I KAżDA MULDA JEST ODCZUWALNA. W DODATKU JEżDZE NA TAXI.
błAGAM O POMOC
Martin_urs
30-04-08, 10:54
najprościej chyba wymienic zawieszenie (jak jest sportowe to amortyzatory + spręzyny) a jak jest po prostu twardy, nie obniżony to założyć sprawne nowe amortyzatory.
[ Dodano: Sro 30 Kwi, 2008 ]
chyba to oczywiste...
krzysiek129
30-04-08, 11:08
ZAWIESZENIE TZ: WACHACZE PRZEGóBY , KOńCóWKI DRążKóW Są śWIEżO PO WYMIANIE A AMORTYZATOWY MAJą 80%. OD TWYMIANY TYCH WSZYSTKICH żECZY JAST MASAKRYCZNIE TWARDY MOżE TO WSZYSTKO MUSI TROSZKę WYROBIć???? WIEM JEDNO JAZDA NIE JEST PRZYJEMNA NA NIERóWNOśCIACH . ALE NA DROGACH RóWNYCH JEDZIE JAK PRZYKLEJONY DO JEZDNI.
Martin_urs
30-04-08, 11:14
a jakie amortyzatory masz założone w tej chwili?
krzysiek129
30-04-08, 11:15
NIE WIEM JAK TO SPRAWDZIC KUPIłEM TEN SAMOCHOD 8 MIESIęCY TEMU Z TYMI AMORAMI
Ja po przesiadce z seata cordoby do civica MA8 czuje sie jak w limuzynie, tak mieciutko jest, takze skontaktuj sie moze z poprzednim wlascicielem, pewnie wymienial sprezyny i amortyzatory na jakies sztywniejsze. Nie jest obnizona ta Twoja honda?
BTW postaraj sie naprawic caps w swojej klawiaturze :P
Kolego, przede wszystkim nie krzycz, a później zaakceptuj, że Civici mają taki twardy zawias. Dla mnie też jest za twardo, wymieniłem amorki na Kayaby i wiele to nie dało. Omijaj dziury:)
krzysiek129
30-04-08, 12:42
nie dam rady sie skontaktować z poprzednim włascicielem kupilem samochód w niemczech , nie jest obiżony.
dalej nie wiem co robic moze spręzyny może amorki wymienić ( a jak tak to gazowe czy olejowe?)
może ktoś coś takiego doświadczył i powymieniał te żeczy pytanie czy to coś da???
Do BolzZ A ty masz 1.4 czy 1.6 i czy wersja angielska, bo słyszałem że 1.4 na miększe zawieszenie.
wszystkie 5D to "angielskie" wersje, wszystkie mają takie zawieszenie, no inne ma VTI(1.8)
ale seryjny zawias wcale nie jest twardy, więc pewnie masz coś pozmieniane, spróbuj się spotkać z chłopakami z Krk to może coś po zobaczeniu auta Ci powiedzą
krzysiek129
30-04-08, 13:22
do: tees1975 wielkie dzieki przynajmniej już coś wiem, postaram sie zrobić tak jak napisałeś.
Wydaje mi sie niemożliwe, żeby na seryjny zawias ktoś tak narzekał, więc chyba jednak amorki są jakieś twardzsze, jeśli tak to napewno znajdziemy kogoś chętnego na wymianę.
:)
A moze ktos wymienial springi i zalozyl od niedobrej wersji silnikowej? Bo na logike 1.8 powinno miec twardsze sprezyny.
seryjne vti też nie jest raczej za twarde...
No właśnie!!! Jakiś rok temu jeździłem jeszcze MA9 D15Z3 i teraz już MB4 D16W4 i straszną odczułem różnicę między tymi dwoma: pierwszy z nich twardszy a drugi bardziej miękki. Niby to samo a jednak!!! Niby seria a różnica ogromna. Nie wiem czym spowodowane.
to ja dodaem tylko ze:
subiektywnie przy rozwalonych amortyzatorach samochod jest bardziej komfortowy, i na odwrót, po wymianie jest twardo...to normalne.
a nasze civici nie sa razcej kanapowozami, i tu sie razcej wszystko czuje...
No ale to wszystko jest właśnie bardzo subiektywne. Ja mam amortyzatory dosyć świeże, ale w porównaniu z seatem mam wrażenie, ze MA8 jest bardzo miękka :)
U mnie tez jest bardzi miekko, wiec nie nazekam, ale szukam jakiegos zawiasu co by obniżył moje MB8 bo teraz jak traktor. Licze sie z obnizeniem komfortu ale cos za cos :D
A da się utwardzić zawias żeby go nie obniżać? Nowe amorki (np. KYB) do serii coś dadzą? Bo jest nieco za miękko jak dla mnie, a prześwit niestety musze mieć ze względów hmm, praktycznych ;)
mirek, nie bede pisal drugi raz, zajzyj tu
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=50147
p.s. same stabilizator tez daja efekt usztywnienia zawiasow
dzięki, może wkrótce coś podziałam w temacie amorków i tylnego stabi (przód zostawie jak jest) bo myślałem że sie przyzwyczaje ale reakcja na szybką zmiane toru jazdy jest dalej niezbyt przyjemna
mirek, zastanow sie apropo przedniego, bo jak zmienilem u siebie to zauwazylem wieksza roznice niz po zalozeniu przedniego niz tylnego... naprawde polecam zmiane przedniego stabilizatora
dzięki, może wkrótce coś podziałam w temacie amorków i tylnego stabi (przód zostawie jak jest) bo myślałem że sie przyzwyczaje ale reakcja na szybką zmiane toru jazdy jest dalej niezbyt przyjemna
ja wczoraj zamontowałem swój stabilizator do tyłu i czuć różnicę.
Samochód lepiej jeździ w zakrętach. tyłek się tak nie buja i wydaje mi się że jest jakiś takiś bardziej zwarty z przodem. W sumie mały nakład kosztów a wyraźna zmiana. Ja polecam.
Zaczynam myśleć o przednim.