PDA

Zobacz pełną wersję : dziwne zachowanie pedału hamulca civic EG8

woocasch
13-03-14, 00:18
Sprawa wygląda następująco - przy normalnej jeździe wszystko jest oki ale jezeli trafie na jakiś korek tzn częste ruszanie i hamowanie pedal staje się dziwnie miekki - auto hamuje ale jak trzymam nogę na pedale hamulca on powoli się zapada :( auto stoi w miejscu ale pedal opada pod ciężarem nogi. Co może byc przyczyną ?? Jezeli to ma jakies znaczenie to na przodzie jest 260 a na tyle 240 + serwo 1"

mlodyxx
13-03-14, 01:20
radzilbym poszukac niesczelnosci zanim hamulca w drodzw braknie obiaw jakby gdzies ci plyn uciekal przewody pod spodem sprawdz moje sie polamaly jak zapalki

podlez
13-03-14, 07:19
taki przejaw jest przy zapowietrzonym układzie.
Nieszczelność bym wykluczył, bo by szybko płynu nie było.

woocasch
13-03-14, 07:33
Najlepsze w tym wszystkim jest to że plynu nie ubywa i tak jak pisałem wczesniej w normalnej jeździe dobrze hamuje

birchie
13-03-14, 07:59
A może pompka hamulcowa przepuszcza płyn? Przy szybkim hamowaniu cisnienie i tak się wytworzy, a podczas postoju uszczelka powoli przepuszcza.

ceelx
13-03-14, 08:30
Ale coś wymieniales czy tak samo z siebie się zaczęło opadać??

woocasch
13-03-14, 09:34
miałem taki sam objaw zeszłego lata oddałem do kumpla co mi ogarnia zawsze auto i powiedział że posprawdzał wszystko i nie ma wycieków, po wizycie u niego objawy ustały a kilka dni temu wróciły.
w kwietniu oddaje mu auto do montażu przewodów w stalowym oplocie, przy okazji wymiana linek z ręcznego i wymiana klocków i tarcz na tyle :)

A może pompka hamulcowa przepuszcza płyn? Przy szybkim hamowaniu cisnienie i tak się wytworzy, a podczas postoju uszczelka powoli przepuszcza.

a jeżeli to ta pompka to są jakieś zestawy naprawcze ??

PlushaQ
13-03-14, 10:26
Ja bym stawiał na miękkie przewody hamulcowe. U mnie po swapie hebli (262+239) nie było jeszcze stalowego oplotu, a tylne przewody były za długie bo pochodziły od przednich 242 z IV gena i objawy były takie jak piszesz. W między czasie jeszcze okazało się, że przerdzewiały sztywne hamulcowe - doszło do wymiany sztywnych, kupiony stalowy oplot, zalane, odpowietrzone i jest kosa czy stoje czy jade pedał twardy.

Lune
13-03-14, 10:45

Miałem taki objaw w starej pompie Nissin 15/16. Po wymianie uszczelek było ok.

PlushaQ
13-03-14, 12:48
Miałem taki objaw w starej pompie Nissin 15/16. Po wymianie uszczelek było ok.

Też warto sprawdzić jak już i tak spuścisz płyn z układu. Niestety ja do swojej 15/16 nie znalazłem nowych uszczelek, do 13/16 bez problemu i zająknięcia ;/

jakub2332
13-03-14, 13:28
Może zestaw Autofren D1-667 jest do 23,8mm i nie systemu Lucas (do Lucas'a jest D1-669) :) Ja za ten do Lucasa płaciłem w poniedziałek w Intercarsie 31 zł z groszem.

PlushaQ
13-03-14, 15:08
A jest dostępny? Bo jak ja szukałem to w katalogach owszem, widniały, ale po wizycie w IC/4Cars oba sklepy mówiły "jest w katalogu, ale nie ma na stanie i nie będzie"

jakub2332
13-03-14, 15:14
Tego niestety nie wiem :( ja na swój czekałem 24h.

woocasch
21-06-14, 23:49
Sprawa zakończona pełnym sukcesem - sztywne przewody hamulcowe wymienione na miedziane do tego przewody w stalowym oplocie na przód i tył i na sam koniec pompa 1" z preludy po pełnej regeneracji czego efektem jest pedał hamulca twardy i czuły na każdy nawet najlżejszy dotyk (hamowanie teraz to poprostu czysta przyjemność :))