Zobacz pełną wersję : Problem po wymianie uszczelki pod głowicą d15b7
Cześć wszystkim
Jakiś czas temu wymieniłem uszczelkę pod głowicą i po tym zabiegu coś trzeszczy/brzęczy w silniku.
Dźwięk ten jest słyszalny tylko wtedy, gdy silnik jest pod obciążeniem np: gdy agresywniej przyspieszam.
Wydaje się jakby gdzieś była luźna jakaś podkładka, ale to na pewno nie to, bo wszystko skręciłem jak należy.
Wymieniłem też kopułkę aparatu zapłonowego i palec rozdzielacza, faktycznie - stare były zużyte w porównaniu do nowych ale wymiana nie wniosła żadnej zmiany.
Ma ktoś jakieś pomysły co to może być ?
motomaniak1988
11-03-14, 23:49
sluchales dokladnie skad sie wydobywa dzwiek ? moze jakas oslona wydechu sie poluzowala i brzeczy. zaplon masz dobrze ustawiony ?
Mi się wydaje że albo zapłon albo rozrząd. Popatrz dobrze
Z ustawieniem zapłonu i rozrządu myślę że wszystko ok bo silnik elegancko się wkręca i dobrze pracuje na każdym zakresie obrotów. Dokładnie nie wiem skąd wydobywa się ten dźwięk, ale któregoś dnia odkręcę maskę i wtedy zobaczę.
Jak wcześniej pisałem, jest to słyszalne tylko pod obciążeniem bo jeśli podczas jazdy pedał gazu wciskam powoli i płynnie to wszystko wydaje sie ok. Na luzie to jakbym nie wciskał - szybko, agresywnie to nic takiego nie słychać :/
ale któregoś dnia odkręcę maskę i wtedy zobaczę.
:confused: :confused: :confused:
Ostatnio widziałem, jak gościowi wysprzęglika nie dokręcili mechanicy i mu stukał jakby ktoś młotkiem uderzał przy wysprzęglaniu.
Obejrz wszystko w koło - może coś luźnego, może niedokręcone.
moze jakas oslona wydechu sie poluzowala i brzeczy.
X2
Jak upg, to kolektor chyba zrzucany był, nie ? W takim razie łatwo o czymś zapomnieć, niedokręcić itp.
Zacząłbym od wykluczenia układu wydechowego. Dzwięki z niego potrafią się tak przenosić, że można sobie sugerować dosłownie wszystko.
:confused: :confused: :confused:
Ostatnio widziałem, jak gościowi wysprzęglika nie dokręcili mechanicy i mu stukał jakby ktoś młotkiem uderzał przy wysprzęglaniu.
Obejrz wszystko w koło - może coś luźnego, może niedokręcone.
X2
Jak upg, to kolektor chyba zrzucany był, nie ? W takim razie łatwo o czymś zapomnieć, niedokręcić itp.
Zacząłbym od wykluczenia układu wydechowego. Dzwięki z niego potrafią się tak przenosić, że można sobie sugerować dosłownie wszystko.
Odkręcę maskę i przejade się bez niej żeby precyzyjniej określić miejsce z którego wydobywa się ten dźwięk.
No dobra, powiedzmy że to będzie wydech ale czemu trzeszczy,brzeczy tylko jak silnik jest pod obciążeniem?
motomaniak1988
12-03-14, 11:55
Bo silnik jest obciążony i może przenosić większe wibracje.
odkręcić maskę rozpędz się i usiądź na silniku ze stetoskopem ;p