Zobacz pełn± wersję : Jak wymienić póło¶?
Witam! jakas godzine temu walnela mi prawa poloska i kolega musial mnie sholowac. Mam pytanie czy ktos wymianial ja sam i czy jest z tym duzy problem? bo nie wiem czy brac sie samemu czy jechac do warsztatu. jestem w anglii wiec skasuja mnie za to jak za zboze, no ale jesli jest to bardzo ciezka sprawa to wole sie nie zabierac. jakby co to uzylem opcji :szukaj: i nic nie znalazlem. jesli ktos to robil, czy moglby posluzyc rada? dziekuje z gory.
rozumiemy ze z pospiechu przeoczyles...
w artykule o wymianie skrzyni patrz...
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22301
Siemanko. Tez niedawno mialem ten sam problem tylko ze z lewa póło¶k±:)) Tez jestem w Angli. chyba te angielskie modele to jakies felerne bo znam jeszcze jednego kolesia ktoremu niedawno zdazylo sie to samo..
Dobra to do tematu:
Wymiana pólo¶ki nie jest wcale skomplikowana. spokojnie zrobisz to samemu. jesli masz juz poloske na wymiane to potrzebne ci jeszcze beda. Dobry klucz do odkrecenia póło¶ki. Jak to zrobic poczytaj w manualu bo tez tam jest opisane co i jak...Jeszcze Smar bo troszke bedziesz potrzebowal(na prawde tylko troche-ja kupilem za jakies 5GB nazwa - CV lith-Moly Grease firmy Comma). Odkrecasz póloske, od strony skrzyni odpinasz lub rozwalasz metalowa tasme trzymajaca przegub(kup tez nowa tasme - Ciezko kupic metalowa ja dostalem od znajomego, w sklepach same plastikowe ale tez będ± dobre)- uwazaj zeby przy tym nie uszkodzic gumy (sorki za prosty jezyk ale nie jestem fachowcem ani mechanikiem). Wkladasz nowa oske. Troche jest kombinowania przy wkładaniu nowej poloski.Ja odkrecilem dolna srube zwrotnicy (skorzystalem ze zdjecia użytkownika rem36)Niebieski kolor -
http://img126.imageshack.us/img126/6174/sworzenfb5.jpg
i odciagnalem ja tak zeby wlozyc nowa oske. Pamietaj zeby odkrecić przewód od czujnika ABS bo mozesz przypakiem co¶ urwac przy odciaganiu zwrotnicy. Aha, kup jeszcze jak chcesz nowe zawleczki dla zabezpieczenia nakrętek. W sumie cala sprawa zajela ok 2h.
Zycze powodzenia. Na pewno dasz rade. Jak cos to pisz.. Pozdrawiam
prosta sprawa dosyć a zaoszczędzisz pewnie ze 100GBP, albo lepiej.
dzisiaj zajrzalem jak to wyglada, bo wczoraj to tak na szybko bo sie spieszylem z pracy, no i wyglada ona tak jak z tej aukcji http://moto.allegro.pl/item349888130_polos_honda_civic_1_5_16v_vtec_96.ht ml ,a pekla posrodku gdzie jest ta guma i lozyska. normalnie perfidnie wyglada bardzo nieciekawie. podzwonilem dzis po sklepach i niestety nowych nie ma, wiec musze poszukac jakiejs uzywanej. Bardzo dziekuje za pomocne podpowiedzi i odpowiedzi :) jak znajde i bede mial jakis klopot to wiem do kogo sie zglosic :P ogromne dzieki Panowie! :hinczyk:
Masz racje z tymi nowymi. Ciezko znalezc. Ja na szrocie znalazlem do swojej. Wyglada tak samo jak twoja. Dalem 75GB. Ostatecznie proponowali mi w jednym sklepie ze mi to naprawia. Czyli zgrzeja jakos albo cos podobnego ale wolalem nie ryzykowac bo za to chcieli 80GB i pewnie dobrze by tego nie zrobili:/ wiec lepiej cos poszukac
Pozdrawiam