PDA

Zobacz pełną wersję : d16z6 Błąd 43 co to moze być?

wizjoner
22-02-14, 19:39
Witam forumowiczów.

Zacznę od początku. Kupiłem mojego civiczka ej2 ze swapowanym silnikiem d16z6 z automata oraz ze świecącym się checkiem all time. Poszperałem, zrobiłem samodiagnostykę i wywalił błąd 19 "Zawór elektromagnetyczny blokady automatycznej skrzyni biegów". Według poradnika "jak przerobić ECU z automata na manual" przerobiłem kompa i udało się check zniknął. Zapalał się na chwilke po włączeniu zapłonu ale po sekundzie gasł, co jest chyba normalne (??). Zresetowałem kompa, powtórzyłem samodiagnostyke, check palił się twardo pomarańczowym płomieniem czyli brak błędów (??). Cacy. Zrobilem 20 kilometrów wreszcie bez rażącej kontrolki po czym w trakcie jazdy zapalił się znów.. Dojechalem na miejsce, wyłączyłem silnik, przekręciłem zapłon, pyk, zgasł mówie spoko to pokaż co cie boli. Samodiagnostyka ujawniła tym razem błąd 43 czyli "Układ paliwa lub obwód (silniki D16Z6, D16Z7, B16Z2)" i tu moje pytanie gdzie dokładniej szukać usterki i jak ją zdiagnozować bo opis błędu nie jest za bardzo precyzyjny, przynajmniej dla mnie bo nie jestem mechanikiem. Miał ktoś podobny problem?

mlodyxx
22-02-14, 19:46
he he chyba najgorszy problem jaki moze byc do usuniecia przyczyn moze byc wiele . sonda regulator cisnienia pompa paliwa filtr paliwa itp wszystko co zwiazane z ukladem zasilania paliwa tez kiedys z tym mialem problem ale co wkonncu bylo to nie pamietam

81saren
22-02-14, 19:55
Wymień sonde.

wizjoner
22-02-14, 19:58
dodam tylko że czasami śmierdzi w aucie benzyną oraz że zdażało mi się jeździc na tzw oparach, możliwe żeby przez to coś się uszkodziło? np pompa paliwa? aha no i nie wiem jakie powinno być spalanie ale wydaje mi sie że moja za bardzo lubi sobie łyknąć bo nawet przy ekonomicznej jeździe tj nie wkręcanie pow 3,5k obrotów bierze 9L tzn nie wiem czy nadal tak będzie bo w sumie mialem nadzieje ze to przez palącego się checka były standardowe dane podawane i więcej mu lało niż trzeba. No i sonda jest lekko zgięta też, pewnie przy swapie gdzieś *****ali albo nie wiem. Tylko że od sondy jest jakis inny błąd, mozliwe żeby z jej powodu wywalało błąd 43?

piroman
22-02-14, 22:20
Tylko że od sondy jest jakis inny błąd, mozliwe żeby z jej powodu wywalało błąd 43?
Tak, wymień sondę

Muzyk-Grzes
22-02-14, 22:25
Wymień sonde.
x2 To błąd sondy

wizjoner
22-02-14, 22:46
okej dzieki pany skoro jednogłośnie wskazujecie sondę to zacznę od jej wymiany. 5!