PDA

Zobacz pełną wersję : Sonda lambda + wiazka elektryczna

misticloud
30-01-14, 02:13
Siemano,

sprawy wyglada tak.

1) Pacjent (EJ9 99r - b16a2 z 5 gena) Jestem na etapie zmiany kolektora wydechowego. Niestety jest problem z wykreceniem sondy ze starego kolektora. Dodatkowo sonda jest juz dosyc naruszona zebem czasu plus kable sa lutowane w 50 miejscach.

Jaka polecacie sonde. Czy szukac na forum tutaj (moze ktos ma w bardzo dobrym stanie !?) uzywanej sondy czy tez kupic jakis zamiennik.

2)Wiązka elektryczna pod maska

Ten sam pacjent co w pkt 1 :)

Wiazka niestety tez dostala po dupie od czasu :/ czy przerobiona wiazka do EJ9 (z wiazka poliftowa) od B18c6 jest taka sama jak do b16a2 ? czy takowa wiazka (zrobiona do c6) podejdzie mi bez bolu do mojej wiazki (poliftowa EJ9) czy bedzie trzeba cos jeszcze przy niej gmerac ?

z gory dzieki za udzielenie odpowiedzi :-)

pozdro !

AdiWNC
04-02-14, 02:44
Co do 2-giego punktu:

Jeżeli reszta wiązki nie jest tak pocięta jak przedstawiony odcinek przy sondzie lambda - nie widziałbym raczej przeciwwskazań żeby na dokładnie takim samym odcinku gdzie kończą się Twoje "lutownicze puzzle" pociągnąć sobie 4 (rozumiem że sonda 4-żyłowa) jak najbardziej zbliżonej średnicy i długości przewody, ściągnąć izolacje - zalutować o ile masz o tym pojęcie, zabezpieczyć koszulkami + taśmą izolacyjną i powinno mieć to ręce i nogi - chociaż nie głupim sposobem byłoby również dobranie zdrowego odcinka wiązki od jakiejś lepszej "wersji" :D

Co do sondy - OZA624-E4 by NGK, lub szukaj sprawnych po forum.

Pozdro.

motoboy
04-02-14, 08:58
Co do sondy, ja bym szukał używanej na forum. U mnie sonda zamiennik pojeździła niecałe 3 lata i przy wykręcaniu ją trafiło, mimo luźnych przewodów w środku kable przestały łączyć z grzałką no i sonda do śmietnika. Teraz dalej jeżdżę na starej oryginalnej sondzie i jest spoko.