PDA

Zobacz pełną wersję : Dźwięk przelewającej się cieczy

majlo_civic
11-04-08, 23:00
Witam,
Od pewnego czasu zauważyłem w swoim aucie pewną rzecz, która wcześniej nie występowała. A mianowicie, po odpaleniu wyraźnie słychac jakby przelewała się jakaś ciecz. Dźwięk dochodzi jakby zza deski rozdzielczej. Czy ktoś ma pojęcie co to może byc?

EDIT: dodam jeszcze też, że to przelewanie słychac również przy lekkim naciśnięciu gazu. ??

eVok
11-04-08, 23:14
zapowietrzona nagrzewnica?

majlo_civic
11-04-08, 23:22
No właśnie, eVok :) --->> http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=49069
tylko jak to sprawdzic? :/

_Shadow
12-04-08, 00:18
tez tak mam... ale o co z tym chodzi to sam nie wiem ... ale mam tak tylko zaraz po odpaleniu auta i na zimnym silniku .. pozniej juz jest ok... io nie zawsze wystepuje, auto normalnie grzeje, chłodzi itp

yonaszo
12-04-08, 01:47
Jeżeli dobrze rozumiem "przelewanie się cieczy" to chyba też mam coś takiego u siebie. Tylko mi się zawsze wydawało, że to skrzynia wydaje jakieś takie dziwne odgłosy, ale się nie znam. Wiem tyle, że dźwięk dobiega z przodu auta ;)

piotrstrojek
12-04-08, 02:30
Na bank zapowietrzona nagrzewnica - przesuń suwak na "gorące" i pojeździj tak jakiś czas - dzwięk powinien zniknąć... sprawdzaj na bieżąco stan płynu w wyrównawczym...

majlo_civic
12-04-08, 11:27
piotrstrojek, dzięki:) A mógłbyś mi jeszcze tylko tak na szybko wskazac gdzie ten suwak się znajduje i co dokładnie masz na myśli mówiąc w wyrównawczym? Jak widac jestem zielony w tym temacie, ale z chęcią popróbuję sam z tym problemem powalczyc, ale .... no właśnie, jaki suwak i jaki wyrównawczy?

EDIT: czy to jest jakaś groźna usterka czy jeśli pojeżdżę jeszcze ten dzień dwa zanim dowiem dokładnie się jak z tym powalczyc to nic nie powinno się stac?

plakon83
12-04-08, 12:10
piotrstrojek, dzięki:) A mógłbyś mi jeszcze tylko tak na szybko wskazac gdzie ten suwak się znajduje i co dokładnie masz na myśli mówiąc w wyrównawczym? Jak widac jestem zielony w tym temacie, ale z chęcią popróbuję sam z tym problemem powalczyc, ale .... no właśnie, jaki suwak i jaki wyrównawczy?

Jaja soe robisz z tym suwakiem??

zbiornik wyrównawczy koło chłodnicy taki biały, wiem, że to może być męczące, ale otwórz chociaż maskę...

majlo_civic
12-04-08, 12:33
Plakon, no niestety nie robię sobie jaj.

A z wyrównawczym już wiem o co chodzi. Widzisz, dla Ciebie "wyrównawczy" to wręcz oczywistość, a laikowi trzeba tłumaczyc jak paroletniemu dziecku, tak jak napisałeś to powyżej. Otwieranie maski to, przynajmniej dla mnie, nie jest męcząca czynnośc, a wręcz powiedziałbym bym przyjemne, tylko problem w tym jak ją otwierasz i wiesz tylko gdzie znajduje się silnik, gaźnik i kilka innych oczywistości takich jak wlewy płynów eksploatacyjnych.

W każdym bądź razie, dzięki za uwagę i za pomoc. :)

P.S. Z tym suwakiem naprawdę nie żartuję.

djboss666
12-04-08, 12:52
Regulacja temperatury nawiewu. W Twoim samochodzie jak wsiądziesz to na prawo od kierownicy masz taki panel i tam masz taką wajchę i możesz ustawić albo na zimne powietrze aby do kabiny Tobie leciało albo na ciepłe, obok tego masz suwak którym zmieniasz obroty wiatraka który wpuszcza powietrze do kabiny :) a pod spodem masz gałkę zmiany biegów i jeden mały schowek i popielniczkę :P

Pozdrawiam

majlo_civic
12-04-08, 13:17
Mój boże, :speszony: jednak myślenie czasem boli. ;) teraz rozumiem ton plakona.

Hehe, dzięki za dokładny opis boss. ;)

Poważnie, pojeżdżę z gorącym nawiewem i zobaczymy jak będzie.