PDA

Zobacz pełną wersję : Tłumik końcowy

daniel4g
10-04-08, 20:28
Witam

Mam civica 1.6i ED73 d16z2(110KM) 90r i niestety przerdzewiał mi końcowy tłumik. Mała dziurka nie w samym tłumiku ale w rurze ktora z niego wychodzi(w miejscu w którym przyspawane jest mocowanie). Zastanawiam się czy warto bawić się w spawanie tej dziury czy lepiej odrazu kupić nowy tłumik(ok 170zl z wysyłką). Logiczne wydaje się kupienie nowego tłumika ale boje się że nieoryginalny tłumik nie będzie tak dobry jak oryginał. Nie chodzi mi o dopasowanie a raczej o to czy np nie spowoduje spadku mocy? Co o tym myślicie?
Daniel

Boci@n
10-04-08, 20:36
spoko, zakładaj nowy tłumik mocy nie ucieknie.

mum666
11-04-08, 18:45
To kup orginał używany w dobrym stanie gdzieś poszukaj, albo udaj sie do ASO po nówke ;)

nawet nie pytam ile by zawołali...

ja mam zamiennik od kolektora do końcowego, zamiast kat+tłumik są 2 małe tłumiki i spisuje sie to dobrze, zapłaciłem 160zł.

novak
12-04-08, 13:22
Ja mam Bosala końcowy od kilku lat i jakoś nie narzekam na niego , tak , że polecam. Tyle że koszt o ile dobrze pamiętam jest większy niż 160plnów.

daniel4g
12-04-08, 13:23
A pamiętasz może gdzie go kupowałeś?

novak
12-04-08, 20:51
Nie wiem , bo nie było mnie wtedy w pobliżu domu , a wszystkim zajmował się mój ojciec i on kupił u swojego mechanika o ile się nie myle , który ma zakład w Sanoku , ale przecież nie będziesz jechał 400km po tłumik. W Wawie też napewno są miejsca gdzie sprzedają Bosala.

[ Dodano: Sob 12 Kwi, 2008 ]
http://www.czescionline.pl/samochody.php?marka=11&szukaj=3&order=kod_p&szukaj_rodzaj_id=475&szukaj_model_id=541

np w tym linku są ceny tłumików do Hani od 200 do 400plnów.

ps. Przypomniałem sobie że środkowy mam Walkera , podobno prawie tak samo dobry jak Bosala , a jest trochę tańszy , więc możesz też Walkera ostatni poszukać.

daniel4g
12-04-08, 22:53
Mechanik twierdzi, że powinno się udać zaspawać tę dziure. W poniedziałek mam do niego jechać ale i tak czuje, że wymiana mnie nie ominie.

Znalazłem coś takiego: http://moto.allegro.pl/item332601203_tlumik_konc_honda_civic_1_6_gwarancj a_kurier.html
w sumie to żadna znana firma, ale mam nadzieje że nie rozsypie sie po roku.

skolopendra
14-04-08, 23:45
że powinno się udać zaspawać tę dziure

pewnie i tak niedługo wypadnie nowa obok :)

a nie lepiej zainwestować w przelotowy?

novak
15-04-08, 00:01
a nie lepiej zainwestować w przelotowy?

A jak długą trasę pokonałeś na przelocie? Ja miałem "przyjemność" jechać kiedyś Audi z przelotem 450km i powiedziałem że nigdy , ale to nigdy u siebie w samochodzie. Ale każdy lubi co innego :) .

skolopendra
03-05-08, 08:06
A jak długą trasę pokonałeś na przelocie?

z krakowa do monachium :agent:

kto powiedział że przelot musi być głośny ??

Gąsior
04-05-08, 22:35
Pospawaj sobie ten tłumik jak dobrze pospawają to i rok jeszcze będziesz smigał. mi przerdzewiał przy łączeniu rury z środkowym tłumikiem(tak że pękło) i za 30zł mi pospawali i jest w porządku. Szkoda kasy na nowy a w dodatku na oryginał.