PDA

Zobacz pełną wersję : Wasze sposoby na zamarzniete dysze spryskiwaczy.

adamesq
21-01-14, 09:39
Witam!

Jako, że pora roku jest, jaka jest, zamarzają mi dysze spryskiwaczy, co bardzo utrudnia jazdę.
Silniczek działa, po nocy w garażu spryskiwacze działają normalnie, ale zamarzają w trakcie jazdy i nic nie mogę z tym zrobić.

Czy wiecie, jak radzić sobie z tym problemem? Nadmienię, że płyn do spryskiwaczy jest do -22, to raczej woda zamarza w trakcie jazdy, nie płyn...

Pozdrawiam!

Endrju1
21-01-14, 10:05
Zmień płyn, bo jaka woda ma zamarzać, skoro spryskiwacze płynem pryskają?

bartek_levis
21-01-14, 12:19
ja założyłem spryski od citroena c3 mgiełkowe nie ma żadnych problemów, z fabrycznymi był problem że się że lubiły się zatykać tu są większe dysze więc problem nie występuje

adamesq
21-01-14, 14:08
@Endrju1 Normalnie, gdy pada snieg, ktory jest woda, albo gdy chlapie z auta przedemna i ta woda zamarza

Endrju1
21-01-14, 14:14
Rozumiem, choć jeszcze nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło.

Lucas.FK2
21-01-14, 19:48
Bo to jest takie zjawisko jak jest kiepski płyn :)

Karolniki
21-01-14, 20:18
zimowy płyn do spryskiwaczy i dolewka koncentratu zimowego i problem znika :D

lookaty
21-01-14, 22:20
Wystarczy płyn z Biedronki. To produkt firmy ORGANIKA, producenta najlepszego płynu jaki kiedykolwiek używałem czyli ADIXOL. :)

adamesq
21-01-14, 22:37
Mam właśnie ten płyn, letniego było z pół litra, reszta dolewka zimowego z Biedry, może dlatego ... popryskam, doleje, zobaczymy :D dzięki za pomoc Panowie/Panie.

Krawiec
22-01-14, 08:40
dolewka koncentratu zimowego
jak mi (letni) płyn w zbiorniczku zamarzł w zeszłym roku to ponad połowę koncentratu wlalem - dzień później w zbiorniczku było już "płynnie", a po kilku próbach uruchomienia sprysków odpuścił nawet lód w dyszach :) dobrze że zbiorniczka mi nie rozwaliło....

Marek2354
22-01-14, 10:44
Ja w duże mrozy ładuje do zbiorniczka denaturat z płynem (proporcje na oko). I wszystko hula jak trzeba:)

MrGreen
23-01-14, 10:20
A może ktoś mi podpowie czy jest jakiś w miarę łatwy sposób (do wykonania na parkingu) żeby wylać płyn ze zbiornika? Bo przestał mi działać spryskiwacz, słyszałem włączająca się pompkę ale nic nie leciało, myślałem że skończył się płyn więc kupiłem nowy wlałem ile się dało i okazało się że dalej nic. Dzisiaj kupiłem odmrażacz ale za dużo to mi go tam nie weszło i obawiam się że nie zadziała.

kieszonka
23-01-14, 10:26
u mnie pod maską jak idzie wężyk to w jednym miejscu jest połączony takim kolankiem i ja odpinałem wężyk z tego kolanka i końcówkę wsadzałem do butelki i wylewałem płyn :P

Endrju1
23-01-14, 10:34
Żeby zbiornik wyczyścić jak zamarzł przy samym silniczku, to trzeba by zderzak zdjąć i po prostu wyjąć silniczek ze zbiorniczka. Choć troszkę roboty przy tym jest i przy obecnych temperaturach to na parkingu trochę hardkorowo tak rozbierać.

Marek2354
24-01-14, 15:05
Ewentualnie strzykawka z wężykiem i jazda. To co płynne wyciągniesz.

MikeFoto
24-01-14, 20:41
Niektóre auta mają w zbiorniku sprskiwacza wężownicę a w niej płynie płyn chłodniczy z silnika.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

pajac_am
24-01-14, 21:02
Niektóre auta mają w zbiorniku sprskiwacza wężownicę a w niej płynie płyn chłodniczy z silnika.
U kumpla w Mercedesie z 88r to widziałem. Minęło 26 lat i nadal mało, które auto ma takie coś!!! A to jest genialne w swojej prostocie :) Sam bym sobie coś takiego zrobił.

U mnie jak zamarzły ostatnio dysze, to psiknąłem po nich odmrażaczem do zamków i po chwili puściło ;) Także polecam.

lookaty
24-01-14, 23:00

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Niektóre podgrzewane dysze spryskiwaczy :)

http://www.ford-esklep.pl/userdata/gfx/22f7f10fcfd13d896a6a4c7721a3a8c2.jpg

TAGI: cool, SWAP, takie wow, uszanowanko

Camellia Racing
25-01-14, 11:00
ja założyłem spryski od citroena c3 mgiełkowe nie ma żadnych problemów, z fabrycznymi był problem że się że lubiły się zatykać tu są większe dysze więc problem nie występuje
Bzdura. Fabryczne mają większe dysze niż z Cytryny...

adamesq
25-01-14, 20:43
To dlaczego nie zamarzaja? Od paru osob juz slyszalem o tych dyszach z Cytryn

natan
27-01-14, 11:25
a slychac jak chodzi silniczek? bo mi wlasnie tez po dolaniu plynu z biedronki przestaly dzialac spryski tyle ze nie slychac silnika

alienek
27-01-14, 20:20
bo Ci pewnie zamarzł w zbiorniczku tak jak mi, jak zdjąłem weżyki z dysz i dmuchalem to mialy przejscie jak prubowałem zassac płyn to lipa byla ;/ narazie wlałem szklanke dykty do zbiorniczka i czekam ;p jutro wleje druga i spuszcze caly ten syf do baniaka, i zaleje nowym.. i wsadzew znowu wężownice do zbiorniczka tak jak mialem w poprzednim aucie :)

Marek2354
28-01-14, 14:16
Wyciągnij strzykawką z wężem co się da, a do reszty dolej dynksu. Ewentualnie wlej wody dobrze ciepłej do pozostałości i może się odezwie. Jak nie to silniczek się zesrał albo bezpiecznik. Czasami tak jest że jak długo na zamarzniętym się wciska manetkę od płynu to silniczek szlag trafia. A i pamiętaj że jak wlejesz ciepłej wody tak jak pisałem to musisz to zlać zanim znów zamarznie.