PDA

Zobacz pełną wersję : Blokujacy sie pedal gazu

bunkerites
08-01-14, 16:32
Dzis powstal problem.Gdy auto postoi chwile pedal gazu blokuje sie.Powstaje duzy opor gdy chce go wcisnac,jak go wcisne to problem ustepuje.Podczas jazdy problem znika.Pojawia sie podczas postoju na czerwonym swietle.Sprawdzalem linke gazu i wydaje sie ok.Pod pedalem nic nie zalega zeby haczylo.Pomoze ktos ?

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

genior
08-01-14, 17:33
przepustnice przeczyść i podreguluj, możliwe że trzeba troszke podkręcić, u mnie pomogło, linka była ok

bunkerites
08-01-14, 19:41
Ustawilem sie na jutro z mechanikiem.Dzieki za odp

iljash
09-01-14, 00:31
sam to zweryfikujesz. Moga byc 2 powody
1) wystrzepila sie linka gazu w oslonie ( raczej nie bo problem bylby staly i nie ustepowal )
2) nagar w przepustnicy "zakleja" motylek i stad opory ( mialem taka przypadlosc wlasnie z rok temu po kupnie )

U mnie wlasnie pierwszy etap" wciskania" pedalu byl opor a potem gladko i tak w kolko. Bo wlasnie nagar tak idealnie uszczelnial i sklejal motylek ze 'nie chcial go puscic" jak juz lekko drgnal to nie bylo problemu .

Latwo to sprawdzic bo mozesz przy przepustnicy odpiac linke gazy i wtedy naciskac pedal gazu, jesli bedzie chodzil gladziutko to wiesz ze to ani nie linka, ani nie pedal itd

Mozesz tez probowac ruszac za linke przepustnica i zobaczysz czy jak reka ruszasz zaobserwujesz wlasnie cos niepokojacego. Latwo powinno byc stwierdzic skad problem pochodzi, albo przynajmniej zawezic poszukiwania

bunkerites
09-01-14, 15:05
Wlasnie nagar byl przyczyna problemu.Koszt czyszczenia przepustnicy browar :).Iljash nie mam garazu zeby dlubac w komorze silnika.A na zewnatrz lekko zimnawo :).Co do przepustnicy.Reka ruszalem przepustnice to na poczatku miala duzy opor.Temat mozna zamknac

genior
09-01-14, 17:39
:)

Robertos23
10-01-14, 12:38
jutro u siebie wypróbuje to czyszczenie, bo mam też taki opór od początku wciskania pedału gazu, przy okazji do krokowego zaglądne

bunkerites
10-01-14, 15:29
20 minut i po robocie bedzie.Zaopatrz sie w dobry odtluszczacz czy inny zmywacz

iljash
10-01-14, 17:12
ten nagar to smialo rozpuszczalnikiem mozna traktowac albo jaka inna mega mocna chemia

Robertos23
12-01-14, 17:41
Pedał gazu chodzi jak malina, dodatkowo linkę przesmarowałem i wyczyściłem krokowiec. Dzięki za wskazówki :)

iljash
12-01-14, 19:07
spoko, jak wiadomo czego szukac to naprawa jest 10 x szybsza i przyjemniejsza :)