Zobacz pełną wersję : 2 klaksony w civicu ?
Witam! Zastanawiam się, czy można podłączyc dodatkowy klakson w civicu 6g. Chodzi o to, że w kierownicy jak wiadomo są 2 przyciski ( z każdego przycisku wychodzi + i -. Da się zrobic tak, że jeden klawisz będzie uruchamiał jeden klakson dodatkowy a drugi klawisz uruchamia drugi klakson seryjny ?
Michalll_1991
31-12-13, 02:56
nie wiem po co Ci rozdzielanie ich na klawisze... ja mam 2 klaksony (wsumie to chyba juz nie mam) podłączone na przekaźniku.
Proste, jeden cichszy ostrzegawczy, drugi fanfara - karny :-)
Wysłane z mojego HTC One X przy użyciu Tapatalka
są dwa przyciski ale chyba z taśmy wychodzi to jako jedno połączenie
są dwa przyciski ale chyba z taśmy wychodzi to jako jedno połączenie
tak jest...
a CTR ma 3 klaksony... podwójny ostrzegawczy i jeden do alarmu.. seryjnie.
Proste, jeden cichszy ostrzegawczy, drugi fanfara - karny :-)
Dokładnie tak. To da rade jakoś podłączyć 2 klaksony pod 2 osobne przyciski ?
Musiałbyś ciągnąć osobny kabel od jednego przycisku co wydaje mi się dość trudnym do zrobienia z racji obrotu kierownicy. Chyba, że zrezygnujesz z poduszki.
Albo dorwiesz taśmę od civica z tempomatem, wtedy możesz wykorzystać dodatkowe przewody, kóre lecą do przycisków sterowania tempomatem.
ogólnie są często montowane dwa klaksony seryjnie, ale nie są identyczne, jeden działa w innym zakresie dźwięku niż drugi po to żeby był lepiej słyszalny ;)
cześć, podepnę się, bo temat mam podobny.. chodzi o civica Vg. kupiłem auto z niedziałającym klaksonem. chciałem sprawdzić przewody w kierownicy. Jak zdjąć tę maskownicę, żeby niczego nie uszkodzić? Ona siedzi na jakichś spinkach? Czego dalej szukać, jeśli w kierownicy okaże się wszystko ok?
Odepnij wtyczkę od klaksonu, weź miernik, wsadź w piny a druga osoba niech naciśnie w aucie klakson i już wiesz czy na instalacji masz problem czy sam klakson zdechł ;)
dużo lepsze do tego jest żarówka bo jak będzie brakowało masy to miernik pokaże że prąd jest a np żarówka nie da jakieś obciążenie zweryfikuje