PDA

Zobacz pełną wersję : Chyba slizga mi sie sprzeglo na wysokich obrotach

Wally
28-03-08, 20:56
Czesc,

przekopalem archiwum i conieco wiem, jednak chcialbym podzielic sie z Wami moimi spostrzezeniami. Od jakiegos czasu zauwazylem ze chyba cos nie halo dzieje sie z moim sprzeglem. Dla przykladu, chcialem dzis pokazac jakiejs nowej megance diesel jak jezdzi EJ9 i troche sie zdziwilem, przy ostrej jezdzie i zmianie 3>4 przy ok 7krpm BEZ PUSZCZANIA GAZU, sprzeglo zaczelo mi sie slizgac i dopiero po dobrych 2-3 sekundach zeszlo do ok 5krpm i zaczalem dalej przyspieszac. Dodam ze nie dzieje sie tak przy zmianie 1>2 ale juz przy ostrej zmianie z 2>3 bieg, tez musze czekac as zejde do normalnych obrotow i zaczne dalej przyspieszac. Moze to istotne ale z rok temu chcialem sprawdzic "moc" sprzegla i na suchym asfalcie i zaciagnietym recznym, po strzale ze sprzegla przy ok 6.5krpm kola nie zaczely piszczec a ja poczulem charakterystyczny smrod sprzegla. Dodam ze przy normalnej jezdzie nie ma problemow ani z ruszaniem bez gazu ani tez ruszaniu pod gorke - nic sie nie slizga w dolnych obrotach.

Co wiecej, czasmi (bardzo rzadko) mam tak ze po przegonieniu pajakow z wydechu, pedal sprzegla po puszczeniu delikatnie "KLEIL sie" - pod sam koniec po puszczeniu odpuszczal z opoznieniem. Myslalem ze to wina dywanika ale napewno nie.

Teraz moje pytania:
1. czy to fajtycznie sprzeglo?
2. jesli tak to czy bez rozbierania mozna przekonac sie czy to tarcza czy komplet bedzie do wymiany?
3. czy mozliwe jest ze sprzeglo sie czyms zaoleilo i tylko na wysokich obrotach daje o sobie znac?
4. czy wchodzi w gre inna odpowiedz np. zapowietrzone sprzeglo?

Za wszelkie sugestie z gory dziekuje :piwo2:

Pozdro
Wally

derwisze
28-03-08, 22:03
samo chba się nie zaolei ,moze docisk wysiada

Wally
28-03-08, 22:17
samo chba się nie zaolei ,moze docisk wysiada

No tak - myslalem bardziej o jakims peknietym simmeringu przy skrzyni... Czy tak mozna bez rozbierania skrzyni zdiagnozowac ze sprzeglo jest zaolejone np. przez obserwacje na kanale ze np. skrzynia sie poci ??

Dobrze udokumentowany przebieg do zaledwie 90kkm

skolopendra
28-03-08, 22:57
bardziej o jakims peknietym simmeringu przy skrzyni.

jakoś nie bardzo to widzę ,tak czy inaczej
bez rozbiórki się nie obejdzie

eVok
29-03-08, 09:56
wydaje mi sie że przy zaolejonej tarczy sprzęgła nie ruszyłbyś z miejsca,szybciej padło od eksploatacji

Wally
29-03-08, 10:15
Motyla noga, znaczy sie ze bedzie wydatek ale mysle ze z rok spokojnie przejezdze. A czy stary plyn w sprzegle (w koncu auto ma 12 lat) moze miec taki wplyw na sprzeglo ??

poohcik
29-03-08, 12:23
Co wiecej, czasmi (bardzo rzadko) mam tak ze po przegonieniu pajakow z wydechu, pedal sprzegla po puszczeniu delikatnie "KLEIL sie" - pod sam koniec po puszczeniu odpuszczal z opoznieniem. Myslalem ze to wina dywanika ale napewno nie.
U mnie też tak się "kleił". Miesiąc później wymieniłem pompę sprzęgła bo poszła się paść.
Napewno warto sprawdzić stan płynu.

Wally
30-03-08, 11:11
poohcik, ciekawa sugestia - a gdzie to sprawdzic? Czy to jest gdzies w komorze silnika przy zbiorniczku od pompy hamulcowej? Cholercia nigdy nie zwrocilem uwagi na taki zbiorniczek...

Blade
30-03-08, 22:06
Wally, mam to samo tyle ze na kompletnie nowym zestawie sprzegla :/ Jak sie uda to w tym / nastepnym tyg podskocze z tym do Romiego to obada :)

Wally
31-03-08, 19:30
Blade, ziomie z WPR :) tylko ze ja mam ~100KM a Ty 212 ?? U Ciebie napewno moc robi swoje a u mnie ??

Bede wdzieczny za info jak cos ustalicie z Romim