PDA

Zobacz pełną wersję : Bardzo wysokie spalanie civic 2.2 Pomocy !

KreoleC
19-12-13, 16:42
Witam. Posiadam civica 2006 rok type-s w silniku diesle 2,2. wszystko bylo jak najbardziej w porzadku do czasu wizyty w serwisie naprawczym.
wymienione zostalo:
-wszystkie filtry i oleje
-sprzęglo wraz z dwumasem
-rolki napinacza
-pasek klinowy i pare drobiazgów

Po wyjechaniu z serwisu z usmiechnieta mina i zadowoleniem z prowadzenia samochodu, zwrócilem uwage na spalanie.Po zreserowaniu licznika srednie spalanie na ok 30km to jakies 15-17l/100km
gdzie szukac przyczyny ? Prosze o pomoc

zpiotr
19-12-13, 20:27
15-17l/100km

Zbyt mało wiemy żeby jedynie na podstawie spalania wróżyć o jego przyczynach. Im więcej szczegółowych informacji udzielisz tym szczegółowiej będzie można dociekać.

Zgaduję, że jedną z przyczyn może być DPF. Komputer dozuje (przez jakiś czas) zwiększoną ilość paliwa, żeby temperatura w DPF wzrosła >600st, co ma na celu przekształcenie zalegających w filtrze cząstek stałych do postaci gazowej. Zła wiadomość może być taka że nie zawsze się to jemu udaje.

KreoleC
19-12-13, 21:59
Dolegliwosc ustala po wlaczeniu samochodu po jakims czasie. Wiec wybralem sie przegonic troche civica po obwodnicy bo tez myslalem ze to DPF. Poznie chwile po miescie w szybszym tempie i znowu to samo. Jutro jestem umowiony z mechanikiem z kokotowa i zobaczymy. Dzieki za pomoc

zpiotr
20-12-13, 00:12
A może by tak zacząć od odczytów tego co komputer pisze, zanim radykalne działania podejmiesz? ;-)

CMC
20-12-13, 23:43
Jak wyciągali skrzynie to może jakaś sonda lambda została przypadkowo odpięta/uszkodzona? Urwany kabel? Ale powinno pokazać jakiś błąd

Nypel
21-12-13, 09:09
Zgaduję, że jedną z przyczyn może być DPF
Ja też stawiam na DPF, kolega miał podobny problem. Jak go wyciął problem znikną, w tym że on miał jeszcze taki objaw że auto strasznie muliło...

KreoleC
23-12-13, 00:59
No wiec. Jutro jestem umówiony w krakowskim V-techu na wycinke DPF i program podnoszacy moc. Dzieki wielkie za pomoc !

butler.gdansk
23-12-13, 12:17
Sprawdź czy po demontażu DPF i korekcie softu działa tempomat. Jak będą problemy to ich ciśnij o korektę softu a nie szukaj przyczyn gdzie indziej. I sprawdź sobie ceny sprzęgieł żebyś wiedział ile trzeba do skarbonki odłożyć :D

KreoleC
23-12-13, 13:27
Heheh wlasnie jestem w V-techu i czekam na hamownie. Sprzeglo kompletne wymienione w poniedzialek tydzien temu. Bede odkladal na jakies turbo :)