Zobacz pełną wersję : Bardzo wysokie spalanie civic 2.2 Pomocy !
Witam. Posiadam civica 2006 rok type-s w silniku diesle 2,2. wszystko bylo jak najbardziej w porzadku do czasu wizyty w serwisie naprawczym.
wymienione zostalo:
-wszystkie filtry i oleje
-sprzęglo wraz z dwumasem
-rolki napinacza
-pasek klinowy i pare drobiazgów
Po wyjechaniu z serwisu z usmiechnieta mina i zadowoleniem z prowadzenia samochodu, zwrócilem uwage na spalanie.Po zreserowaniu licznika srednie spalanie na ok 30km to jakies 15-17l/100km
gdzie szukac przyczyny ? Prosze o pomoc
15-17l/100km
Zbyt mało wiemy żeby jedynie na podstawie spalania wróżyć o jego przyczynach. Im więcej szczegółowych informacji udzielisz tym szczegółowiej będzie można dociekać.
Zgaduję, że jedną z przyczyn może być DPF. Komputer dozuje (przez jakiś czas) zwiększoną ilość paliwa, żeby temperatura w DPF wzrosła >600st, co ma na celu przekształcenie zalegających w filtrze cząstek stałych do postaci gazowej. Zła wiadomość może być taka że nie zawsze się to jemu udaje.
Dolegliwosc ustala po wlaczeniu samochodu po jakims czasie. Wiec wybralem sie przegonic troche civica po obwodnicy bo tez myslalem ze to DPF. Poznie chwile po miescie w szybszym tempie i znowu to samo. Jutro jestem umowiony z mechanikiem z kokotowa i zobaczymy. Dzieki za pomoc
A może by tak zacząć od odczytów tego co komputer pisze, zanim radykalne działania podejmiesz? ;-)
Jak wyciągali skrzynie to może jakaś sonda lambda została przypadkowo odpięta/uszkodzona? Urwany kabel? Ale powinno pokazać jakiś błąd
Zgaduję, że jedną z przyczyn może być DPF
Ja też stawiam na DPF, kolega miał podobny problem. Jak go wyciął problem znikną, w tym że on miał jeszcze taki objaw że auto strasznie muliło...
No wiec. Jutro jestem umówiony w krakowskim V-techu na wycinke DPF i program podnoszacy moc. Dzieki wielkie za pomoc !
butler.gdansk
23-12-13, 12:17
Sprawdź czy po demontażu DPF i korekcie softu działa tempomat. Jak będą problemy to ich ciśnij o korektę softu a nie szukaj przyczyn gdzie indziej. I sprawdź sobie ceny sprzęgieł żebyś wiedział ile trzeba do skarbonki odłożyć :D
Heheh wlasnie jestem w V-techu i czekam na hamownie. Sprzeglo kompletne wymienione w poniedzialek tydzien temu. Bede odkladal na jakies turbo :)