PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o Civica Si

iced_devil
25-03-08, 01:10
witam wszystkich serdecznie, od ponad miesiąca jestem posiadaczem SI sedan 08 i od nie dawna zarejestrowanym użytkownikiem tego forum, w ogóle to moja pierwsza honda, do tej pory jeździłem nissanami i tak kupowałem Sentrę SER, ze wybrałem konkurenta :) mam pytanko do właścicieli SI w Polsce, czy robiliście coś ze światłami??? nie chce wyważać otwartych drzwi po powrocie do kraju z samochodem, a chciałbym mieć oświetlenie zgodne z polskimi przepisami. Moje pomysły są takie - tył wymiana lamp na takie z pomarańczowymi kierunkami - są na ebayu po 100 dolków DEPO, wewnętrzną część tylnych świateł chciałbym przerobić na przeciwmgłowe - jak myślicie czy to będzie prosta operacja? przód - odłączyć przewody które powodują to że ogniwo w żarówce w kierunkowskazie świeci w ramach światła pozycyjnego i spiąć je z dziennymi - przejdzie? i czy orientujecie się czy kierunkowskaz na boku auta jest obowiązkowy - wiem że europejski sedan ma w lusterkach, hybryda też, więc myślę że w razie czego można to przebudować... z góry dziękuję za wszelkie sugestie, po 6 tygodniach użytkowania jedyne co mogę powiedzieć to to że nie da się w tym aucie znaleźć czegokolwiek co by mi nie pasowało!

Milek
25-03-08, 01:43
Jak milo widziec nowego uzytkownika Si sedan w Polsce. Co do swiatel to sprawa wyglada tak:
Przednimi lampami sie nie przejmuj i nic nie przerabiaj (chyba, ze bardzo chcesz) Z tego co wiem, swiecace sie kierunki nie sa zabronione i nie slyszalem, zeby Policja zabrala komus za to dowod rejestracyjny. Wymagana jest jedynie przerobka swiatel z symetrycznych na asymetryczne. Ja jezdze na seryjnych i napewno nic nie bede zmienial (zalozylem jedynie xenon)
Swiatla tylne....... Ja mam Coupe i odrazu kierunki byly pomaranczowe takze nic nie musialem kombinowac. W sedanie lepiej zrob z tym porzadek bo kazdy diagnosta zwraca na to uwage, Policja rowniez. Dobrze byloby dolozyc takze tylne przeciwmgielne. Kierunkowskaz na boku auta nie jest obowiazkowy
Zrob ladne zdjecia auta i zaloz o nim temat. Masz w planach jakies modyfikacje?
Na pytania o Si chyba nikt poza mna Ci nie odpowie. Te auta sa jak rodzynki w Polsce. Zdecydowanie wiecej juz znajdziesz Porsche :)

iced_devil
25-03-08, 02:26
dzięki za info.... narazie przebywamy z hondzianką w USA i wrócimy za rok... co do modyfikacji to na razie nic nie planuję, nawet seryjne felgi zaczęły mi pasować... pochwalę się jeszcze że zrobiłem test spokojnej jazdy i na autostradzie spaliła mi 7,05 l na 100 km i 8,5 w mieście, benzynki amerykańskiej 93 oktanowej, czyli jest lepiej niż katalog podaje.... w drugą stronę to wiadomo... ale to nie oto chodzi przecież :brawo2: , co do wątku, to może w przyszłości... nie chcę sie tu tak lansować za bardzo... w końcu jestem świeżak tutaj.... oto kilka fotek zrobionych zaraz po zakupie:
http://images32.fotosik.pl/148/422ba86b022bfc2d.jpg (www.fotosik.pl)
http://images23.fotosik.pl/160/2b4a1ee056a307b3.jpg (www.fotosik.pl)
http://images33.fotosik.pl/149/8f04f268daf14fd4.jpg (www.fotosik.pl)

Leszek
25-03-08, 06:13
hehe, ziomek, postawilem sie ostatnio z INTEGRA GSR co to niby ma fabrycznie 180KM i dopiero na 3jce zaczela mi odchodzic :d co prawda gosciu nie umie dobrze wystartowac ale i tak uwazam to za sukces :aloha: 42nd i Kildare kolo Pulaski... quarter mile miedzy magazynami ;) pozdro
http://a590.ac-images.myspacecdn.com/images01/90/l_e6d75684fb3a2adf178e36385c62d4c5.jpg
to z ta czwarta od lewej poszedlem... gosciu z mustanga niestety nie chcial stanac...
zabawa sie skonczyla kiedy qmpel ukrecil poloske w CRX'sie :/ (B16)

Leeo
25-03-08, 18:30
swiecace sie kierunki nie sa zabronione

sa, sa :) Teraz podobno i w Bialym za to ganiaja - tak mowil lakiernik havoka. Ja tam przerobilem, wole nie ryzykowac. Poza tym, wy to macie *****iscie, bo macie swiatla do jazdy dziennej, wiec mozna po prostu odlaczyc zasilanie od zarowki dwuwloknikowej, zeby swiecila sie tylko jako kierunek a nie postojowka. Ja niestety takiego wyjscia nie mialem..

iced_devil
25-03-08, 18:44
no tak właśnie planuję to zrobić, będę zeznawał że światła dzienne to pozycyjne, a w kierunkach to odłączę

Leeo
25-03-08, 18:48
będę zeznawał że światła dzienne to pozycyjne

Milkowi to przeszlo, wiec ok :)

Ciekawe jak z przerobka tylu, ja przerobilem, bo mialem czewrone kierunki i teraz mam kierunek w cofania, a cofanie podczepione kupowato z tylu. Przeciwmgielne sa w kierunkach teraz. Staralem sie jak najbardziej ukryc, ale do stanu fabrycznego mi daleko.. Dzisiaj robilem przeglad i koles nawet na to nie zwrocil uwagi :P

iced_devil
25-03-08, 18:58
ja po prostu kupie lampy z białym kloszem i pomarańczową żarówką - depo takie robi, są na ebayu amerykańckim po 100 dolków sztuka, a przeciwmgłowe to myślę żeby do tych świateł co są w klapie - wewnętrzna część lampy włożyć mocniejsze żarówki, rozłączyć je od tej zewnętrznej części i dołożyć dodatkowy włącznik do nich, trochę to pachnie prowizorką, ale myślę że się uda, ewentualnie może przekaźnik jakiś od europejskiego sedana, w końcu on ma tam przeciwmgłowe w klapie. Ja muszę to przerobić na europę, bo częściej niż policją mam do czynienia z ŻW, a z nimi to się już nic nie załatwi, a wręcz przeciwnie

Milek
25-03-08, 19:16
powiem krotko.... Panowie jestescie dziwni. Po co tak utrudniacie sobie zycie. Po co przerabiac w ogole przednie lampy. Mam mase znajomych jezdzacych amerykancami i nikt jeszcze nigdy nie mial zadnego przypalu. W Polsce jedyna rzecz na jaka 'czasami' zwracaja uwage Policja czy inne sluzby to pomaranczowe kierunki - to wszystko.
no tak właśnie planuję to zrobić, będę zeznawał że światła dzienne to pozycyjne, a w kierunkach to odłączę
i tu zaczynaja sie schody, swiatla dzienne powinny swiecic w Polsce takze i z tylu a z tego co rozmialem z elektrykiem nie jest to wcale taka latwa sprawa do przerobki.

Iced, daj ty sobie spokoj, zmien swiatla z tylu i nic wiecej nie ruszaj a ŻW....... no jeszcze w zyciu nie widzialem i nie slyszalem zeby ktokolwiek dostal od nich mandat a tym bardziej zeby zabrali komus dowod w nowiusienkiej wypasionej furze