PDA

Zobacz pełną wersję : problem z hamowaniem

m.madzek
05-12-13, 18:01
witajcie mam pytanie, w 5 genie HB hamują wszystkie kola na raz, fakt ze jest ostro obnizona i nie wiem czy ma jakis korektor hamowania co jest naprezony za bardzo i tak czuły jest tyl???? na rondzie jak przyhamuje to stawia bokiem i strach tak latac. co moze byc przyczyna ???

motomaniak1988
06-12-13, 09:09
Wydaje mi się ze właśnie wgl nie masz korektora skoro wszystkie koła ci łapią jednocześnie może ktoś kiedyś wymontował go przed tobą ? Albo jest poprostu zepsuty ;p Zobacz czy masz wgl ten korektor wtedy będzie wiadomo co jest przyczyną.

Seba27
06-12-13, 16:47
A jak stan samych hamulcow?
Tarcz, klockow, tloczkow?

m.madzek
06-12-13, 17:35
wszystko eleganckie, nowe tarcze klocki ale to nie ma nic do tego jak hamuje, bo hebel brzytwa tylko ze na 4 kola

mattii
06-12-13, 17:39
podnies tyl zakrec kolem czy jest luz i zakreci sie kilka razy

krystof1994
06-12-13, 17:46
podnies tyl zakrec kolem czy jest luz i zakreci sie kilka razy
Dokładnie

Może trzeba samoregulatorów poluzować jesli bębny z tyłu

m.madzek
06-12-13, 17:48
kolego moj stopien motoryzacji nie jest tak slaby zeby robic takie bzdury jak piszecie :) co ma luz do hamowania 4 kół skoro brzytwa

Karpiczek
06-12-13, 17:59
To jak brzytwa to tylko jeździć. Czym się przejmujesz.

krystof1994
06-12-13, 18:10
Skoro samoregulatory to bzdura..
Jeśli jest nisko to pewnie i twardo jak się domyślam. Podczas hamowania siła nacisku na przednia oś znacznie wzrasta, jesli masz twardy zawias tył jest trochę lepiej dociążony i może stąd twoje głupie pytanie?

piotreek23
06-12-13, 18:34
Jedź na stacje diagnostyczną i weź wydruk po sprawdzeniu siły hamowania będzie wiadomo co jest zamiast wróżyć.

Seba27
06-12-13, 18:52
wszystko eleganckie, nowe tarcze klocki ale to nie ma nic do tego jak hamuje, bo hebel brzytwa tylko ze na 4 kola

Nie ma nic powiadasz?

To zaloz nowe klocki do tylu nie wkrecajac tloczkow a zobaczysz jak nic nie ma.
Napiszesz w koncu czy masz bebny czy tarcze?

m.madzek
07-12-13, 10:02
kolego Krzysztofie skoro tyl hamuje dobrze to znaczy ze samoregulatory sa rozstawione dobrze, a po drugie to przy hamowaniu cylinderek rozpycha szczeki a nie samoregulator, a po drugie to tyl mam wybebeszony i leciutki jest jak piorko, wiec sprawdze korektor hamowania

bebny mam z tylu, a po drugie jak nie wciszniesz tloczka to sam se zacisk zaloz na nowe klocki, pomyslcie czasem co piszecie

krystof1994
07-12-13, 16:03
przy hamowaniu cylinderek rozpycha szczeki a nie samoregulator
no ameryki tutaj nie odkryłeś ;)

tył mam wybebeszony i leciutki jest jak piorko, wiec sprawdze korektor hamowania
Tył ucieka bo nie ma czego hamować ;)

bebny mam z tylu, a po drugie jak nie wciszniesz tloczka to sam se zacisk zaloz na nowe klocki, pomyslcie czasem co piszecie

Nikt tutaj bzdur nie wymyśla, jak samoregulator jest skręcony to sprężyna ściągnie tłoczek i trzeba "głęboko" deptać żeby hamulec złapał, jak jest rozkręcony na styk a z przodu hamulce nie domagają efekty mogą być takie jak opisywałeś

m.madzek
07-12-13, 17:05
to wytlumacze wam jeszcze raz z przodu mam nowe tarcze i klocki, tyl na bebnach, pedal nie ucieka i jest normalny a jak nacisne to slychac jak tyl hamuje, i na rondzie stawia bokiem i bzdura ze pusty tyl to nie ma co hamowac bo widzialem wiele takich samochodow i wszystko dziala ok wiec bede musial sprawdzic ten korektor

krystof1994
07-12-13, 17:40
To sprawdzaj ciekaw jestem co tam wyregulujesz :)

Seba27
07-12-13, 17:55
Mialem taki numer w aucie klienta ale az mi ciezko bylo uwierzyc w przyczyne problemu.
Jakis matol wlal plyn do spryskiwaczy w zbiornik hamulcowy - mam zdjecia na podkladke ;]
Zakladam ze ty nie pomyliles zbiorniczkow wiec rowniez jestem ciekaw istoty.
Zas laaata temu mialem tak samo w Cinquecento ale sam posluchalem sprzedawcy ktory sprzedal mi ferody od malucha.
Hebel byl brzytwa ale wszystkie kola bralo na raz. Po zalozeniu dedykowanych - wsio wrocilo do normy.