PDA

Zobacz pełną wersję : dziwny smrodek

dawidch22
24-03-08, 00:10
Wtam mam hondke 92 d13b2 hb i ostatno zauwazylem( wlasciwie poczulem) ze jak stoje gdzies na swiatlach to przez nawiewy leci dziwny zapach cos jak spalona guma czy olej :( Ten dziwny zapach dobiega z komory silnika ale wiecej nic nie jestem w stanie stwierdzic jakby ktos mial podobny problem kiedys to bylbym wdzieczny za jakiekolwiek informacje :speszony:

karpik85
24-03-08, 08:17
Pewnie gdzieś Ci olej cieknie i spala się kapiąć np. na wydech albo kolektor wydechowy. Pooglądaj silnik, może coś znajdziesz.

dawidch22
24-03-08, 09:55
rozumiem ze to bedzie jakas uszczelka ???

skolopendra
24-03-08, 18:45
rozumiem ze to bedzie jakas uszczelka

jak znajdziesz wyciek to pewnie tak

stashek
24-03-08, 21:57
Lub płyn chłodniczy, moze masz nagrzewnice uszkodzoną

dawidch22
25-03-08, 11:36
Na miarce od olewju komplenie nic nie ubywa chyba ze sa to tak male ilosci ze nie zauwazam :( A jak mam sprawdzic ta nagrzewnice bo jestem ciemny w tym temacie :(

stashek
25-03-08, 12:59
No ten smrodek to zwykle czuć, bo to są tak minimalne ilosci ze jest je trudno zauwazyc. Najlepiej to chyba wykrecic nagrzewnice i poogladac czy nie ma gdzies spoceń, wycieków. Mozesz jeszcze poprobowac z nawiewem, smrodek powinien byc bardziej odczuwalny przy załączonym ogrzewaniu

bydle
25-03-08, 18:13
A moze po prostu jak sprawdzales olej(lub mechnik) upuscila sie kropelka i na kolektor i teraz przypala sie caly czas smierdzac w srodku... :/

Ka mialem wlasnie dokladnie taki sam przypadek w civic'u 5g D16B7 ze smierdzialo mi na swiatlach jak stawalem i mialem wlaczony nawiew a jak jechalem to juz nie bylo tak czuc i okazalo sie ze spadla mi jakas kropla na kolektor i sie wypala olej...starsznie przej... gow... bo trudno to usunac.
Najlepiej rozpuszczalnikiem albo benzyna ekstrakcyjna...

dawidch22
25-03-08, 18:39
dzisiaj wjechalem na kanal i cos ewidentnie sie poci tylko nie bardzo wiem skat :( bo cieknie gdzies z tylu slinika(blizej szyby) ale wysoko :/ to moze byc ta nagrzewnica?? Jakie koszty naprawy??

Blade
30-03-08, 22:13
Odkryles cos nowego w sprawie tego smrodu ?? Mi sie pojawil 2 tyg. temu.... i pojawia sie po ok 10 min jazdy czyli jak wszystko sie nagrzeje...

Na pewnie nie jest to kabel bo musiałby sie palić zeby tak smierdziec... Silnik obejrzałem i jest czysty.

Pozdro

JeNNy_forever
30-03-08, 22:44
Kufa mam podobny przypadek w swojej EG4 D15B2, tylko to smród jakby lekko przypalonego plastiku, podejrzewalem kostki przy H4, wymienione ale smierdzi dalej jak sie troche zagrzeje... najlepiej czuć jak wysiąde z auta to woń przypalonego plastiku ale nie gumy da sie czuć na zewnątrz samochodu, ciężko mi zlokalizować żródło smrodu :/ pod maską nic nie widać, może gdzieś od bagażnika pociaga bo mam pare wiazek kabli do tuby i wzmacniacza? :/ ostatnio cofałem pare metrów i poczułem dośc intensywny smród być może ze wzgledu na powietrze w kabinie przemieszczajace sie od tyłu do przodu w trakcie cofania? :/ daje mi to popalić :(

Blade
01-04-08, 16:16
Dzisiaj mi ktoś zasugerował ze moze hamulce nie odpuszczaja do konca i opona/y tak smierdza.

- tarcze mam *****. gorace (tyle ze latam szybko i mocno hamuje wiec to średnio pasuje)
- spalanie mi wzrosło w tym okresie o prawie 1 litr (a latam jak zawsze)

dziś odpale samochod i postoje na jalowym przez 10 min.. zobaczymy czy sie pojawi smrodek...

Jeśli to hamulce to czym moze byc to spowodowane ze nie odbijają?

Valmico
01-04-08, 20:11
Jeśli to hamulce to czym moze byc to spowodowane ze nie odbijają?
Z reguły to wina zacisków albo tłoczków jest, wypadałoby je wyjąć, wyczyścić, obejrzeć czy nie są porysowane. Elementy cierne nie powinny być porysowane bo mogą się blokować...

Blade
01-04-08, 22:50
To nie hamulce - przynajmniej nie u mnie.

majdan
02-04-08, 09:14
Wjedź na kanał, odpal Hondę, przygazuj i zobacz czy masz szczelny układ wydechowy.