Zobacz pełną wersję : dziwny smrodek
Wtam mam hondke 92 d13b2 hb i ostatno zauwazylem( wlasciwie poczulem) ze jak stoje gdzies na swiatlach to przez nawiewy leci dziwny zapach cos jak spalona guma czy olej :( Ten dziwny zapach dobiega z komory silnika ale wiecej nic nie jestem w stanie stwierdzic jakby ktos mial podobny problem kiedys to bylbym wdzieczny za jakiekolwiek informacje :speszony:
Pewnie gdzieś Ci olej cieknie i spala się kapiąć np. na wydech albo kolektor wydechowy. Pooglądaj silnik, może coś znajdziesz.
rozumiem ze to bedzie jakas uszczelka ???
skolopendra
24-03-08, 18:45
rozumiem ze to bedzie jakas uszczelka
jak znajdziesz wyciek to pewnie tak
Lub płyn chłodniczy, moze masz nagrzewnice uszkodzoną
Na miarce od olewju komplenie nic nie ubywa chyba ze sa to tak male ilosci ze nie zauwazam :( A jak mam sprawdzic ta nagrzewnice bo jestem ciemny w tym temacie :(
No ten smrodek to zwykle czuć, bo to są tak minimalne ilosci ze jest je trudno zauwazyc. Najlepiej to chyba wykrecic nagrzewnice i poogladac czy nie ma gdzies spoceń, wycieków. Mozesz jeszcze poprobowac z nawiewem, smrodek powinien byc bardziej odczuwalny przy załączonym ogrzewaniu
A moze po prostu jak sprawdzales olej(lub mechnik) upuscila sie kropelka i na kolektor i teraz przypala sie caly czas smierdzac w srodku... :/
Ka mialem wlasnie dokladnie taki sam przypadek w civic'u 5g D16B7 ze smierdzialo mi na swiatlach jak stawalem i mialem wlaczony nawiew a jak jechalem to juz nie bylo tak czuc i okazalo sie ze spadla mi jakas kropla na kolektor i sie wypala olej...starsznie przej... gow... bo trudno to usunac.
Najlepiej rozpuszczalnikiem albo benzyna ekstrakcyjna...
dzisiaj wjechalem na kanal i cos ewidentnie sie poci tylko nie bardzo wiem skat :( bo cieknie gdzies z tylu slinika(blizej szyby) ale wysoko :/ to moze byc ta nagrzewnica?? Jakie koszty naprawy??
Odkryles cos nowego w sprawie tego smrodu ?? Mi sie pojawil 2 tyg. temu.... i pojawia sie po ok 10 min jazdy czyli jak wszystko sie nagrzeje...
Na pewnie nie jest to kabel bo musiałby sie palić zeby tak smierdziec... Silnik obejrzałem i jest czysty.
Pozdro
JeNNy_forever
30-03-08, 22:44
Kufa mam podobny przypadek w swojej EG4 D15B2, tylko to smród jakby lekko przypalonego plastiku, podejrzewalem kostki przy H4, wymienione ale smierdzi dalej jak sie troche zagrzeje... najlepiej czuć jak wysiąde z auta to woń przypalonego plastiku ale nie gumy da sie czuć na zewnątrz samochodu, ciężko mi zlokalizować żródło smrodu :/ pod maską nic nie widać, może gdzieś od bagażnika pociaga bo mam pare wiazek kabli do tuby i wzmacniacza? :/ ostatnio cofałem pare metrów i poczułem dośc intensywny smród być może ze wzgledu na powietrze w kabinie przemieszczajace sie od tyłu do przodu w trakcie cofania? :/ daje mi to popalić :(
Dzisiaj mi ktoś zasugerował ze moze hamulce nie odpuszczaja do konca i opona/y tak smierdza.
- tarcze mam *****. gorace (tyle ze latam szybko i mocno hamuje wiec to średnio pasuje)
- spalanie mi wzrosło w tym okresie o prawie 1 litr (a latam jak zawsze)
dziś odpale samochod i postoje na jalowym przez 10 min.. zobaczymy czy sie pojawi smrodek...
Jeśli to hamulce to czym moze byc to spowodowane ze nie odbijają?
Jeśli to hamulce to czym moze byc to spowodowane ze nie odbijają?
Z reguły to wina zacisków albo tłoczków jest, wypadałoby je wyjąć, wyczyścić, obejrzeć czy nie są porysowane. Elementy cierne nie powinny być porysowane bo mogą się blokować...
To nie hamulce - przynajmniej nie u mnie.
Wjedź na kanał, odpal Hondę, przygazuj i zobacz czy masz szczelny układ wydechowy.