PDA

Zobacz pełną wersję : Odpala i gaśnie po sekundzie, nie reaguje na gaz

civic9413
17-11-13, 23:38
witajcie, zdjąłem w hani całą deskę rozdzielczą żeby zamontować centralny zamek i ogarnąć burdel w kablach. Mam wiązkę i skrzynkę bezpieczników z D15Z6. Przy wpinaniu się w kierunkowskazy zrobiłem chyba jakieś zwarcie w zielonej kostce z przewodami wchodzącej w skrzynkę bezpieczników- teraz samochód odpala i gaśnie po sekundzie, przy tym nie reaguje wcale na gaz.
Immo jest ok- tak samo czujnik uderzeniowy, wszystkie bezpieczniki są ok- te w środku i pod maską też. Przekaźnik pompy paliwa słychać, pompę też, a samochód i tak gaśnie od razu po odpaleniu. Co może być przyczyną?

motomaniak1988
18-11-13, 09:20
Montowałes centralny z alarmem ? Może alarm ci odcina zapłon kiedyś tak miałem jak nie otworzyłem auta pilotem tylko kluczykiem i po odpaleniu auta gaslo po kilku sekundach ;)

civic9413
18-11-13, 09:34
z centralki mam podpiety narazie tylko plus minus i sterowanie kierunkami- wiec nie ma prawa odcinać zapłonu.

probestic
18-11-13, 09:35
Jakaś samodiagnostyka, czy cuś ?

civic9413
18-11-13, 09:51
Brak błędów- to pierwsze co zrobiłem.

motomaniak1988
18-11-13, 10:29
Ale to masz tak ze przekręcisz kluczyk auto odpali i gaśnie ponownie go przekręcisz i auto znów na chwile odpali czy musisz jakiś czas odczekać kluczyk wyjąć itp ? ? Ciekawe czy odcina zapłon czy paliwo. Weź może wykręc jedna świece włóż ja w fajkę i połóż na silniku niech ktoś odpali auto i zobacz czy zginie iskra jak auto zacznie gaśnac czy nie wtedy będzie wiadomo czy paliwo czy zapłon odcina. Hehe tylko to mi do głowy przychodzi;)

civic9413
18-11-13, 10:36
obstawiałem że to moduł w aparacie zapłonowym i miałem drugi aparat i podmieniłem moduł, z tym, że jeden był Hitachi a drugi innej firmy, samochód nawet nie odpalił, wsadziłem stary moduł i tak samo- już nawet nie odpala na sekunde. Teraz mam pytanie: Mam aparat z D13B2 mogę z niego przełożyć moduł?

A wcześniej mogłem odpalic od razu- gasla przekręciłem i znów sekunda i koniec, tak jakby właśnie odcinała paliwo. Może przekaźnik, mimo, że cyka jest uszkodzony?

probestic
18-11-13, 10:44
Miałem taką przypadłość wiele lat temu i przyczyną był uwalony czujnik w aparacie. Dosłownie odpał i moment zdychał, tak jak to opisujesz.

civic9413
18-11-13, 10:48
możesz powiedzieć jaki czujnik w aparacie?
ewentualnie, który to na schemacie:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/105870441/aparat.png

Sprawdziłem- na każdej świecy jest iskra, ale samochód wcale nie odpala.