PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z obrotami d13b2

Bajster
17-11-13, 20:00
Witam mam problem, wcześniej miałem na ssaniu 4 tysiące obrotów teraz ustawiłem sobie to i mam Max do 2 tysięcy, a potem mi spada tak do 800.
Ale gdy się zatrzymuje i mam skręcone koła to silnik gaśnie, albo jak szybko jadę i zwalniam, hamuje silnikiem to przy końcu jak wcisnę sprzęgło i hamulec to auto spada z obrotów co to będzie? tak samo jak stoję na jałowym mam około 600 obrotów jak delikatnie musnę gazem to nagle spada do 500 i ledwo się ratuje przed zgaśnięciem ;/ .
Nie wiem czy to będzie z tą tylną śrubką przy gaźniku od biegu jałowego trzeba będzie to podkręcić czy jak ?
Co radzicie?

Muzyk-Grzes
17-11-13, 20:27
A masz wspomaganie?

Bajster
17-11-13, 21:26
mam wspomaganie .
słyszałem że to może byc jeszcze z świecami i przewodami . ??

Muzyk-Grzes
17-11-13, 22:24
Napisałeś

Ale gdy się zatrzymuje i mam skręcone koła to silnik gaśnie
Wniosek taki że pompa wspomagania hamuje silnik ,ale od tego nie gaśnie.

słyszałem że to może byc jeszcze z świecami i przewodami . ??
Układ zapłonowy ma znaczenie ,czasem daje tez inne objawy jak brak szybkiego przyspieszenia ,szarpanie przy dodawaniu gazu itd... Możliwe też że winny jest palec rozdzielacza lub kopułka aparatu.
Ale piszesz też

nagle spada do 500 i ledwo się ratuje przed zgaśnięciem
Silnik gaśnie jak obroty spadają poniżej 100 rpm , u mnie na uszkodzonym ssaniu silnik pracował 150-200 rpm ,trzęsło budą ale nie gasł , przy 500 obrotów nie ma się czego obawiać.

rostor
19-11-13, 01:01
Mam to samo, czekam na "nowy" gaznik...

yautja
19-11-13, 07:59
Jeśli prawie gaśnie przy dodawaniu gazu, to prawdopodobnie nieszczelny gaźnik. Sporo "lewego" powietrza powoduje, że mieszanka na jałowych jest uboga i silnik nie ma siły zakręcić nawet pompę wspomagania (obciążona podczas skrętu w miejscu).

kaszo
19-11-13, 14:35
przerabiałem podobny problem aczkolwiek w B16A, nie miałem ssania i po dodaniu gazu silnik praktycznie zdychał. Przyczyną był termozawór FITV, nie wiem czy i gdzie znajduje się to u Ciebie ale polecam to przeczyścić. U mnie nie jeden mecho ręce pchał i d*pa.