Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bardzo dziwne objawy ...

majlo1
17-03-08, 11:25
...choć to nie awaria , ale mocny niepokój wzbudziło zachowanie samochody.
Acha samochód to D14A4. Acha wszystkie paski zmienione, oleje, filtry, autko serwisowane na bierząco.
Wczoraj wykręcając do około 6 tys. może trochę więcej nagle spadły na około pół sekundy obroty dwa razy i usłyszałem odgłos jakby się coś "śliznęło " , w zbliżeniu odgłos przypominał obśliźnięcie się jakby jakiegoś paska po metalu. Zwolniłem i wszystko było oki. Dziś od razu pojechałem na dwupasmówkę i objaw powtórzył się przy około 4-5 tys obrotów, takie ciche zgrzytnięcie- śliźnięcie (odgłos) lekkie przyhamowanie samochodu spadek obrotów na około 0,5 sekundy dwa razy i znów nic. Przy tym jednak wyciszyłem wszystko w samochodzie i wydawało mi się że tym razem odgłos dobiegał gdzieś zza mnie , bardziej z tyłu samochodu, choć to może być subiektywny odbiór. Przez to upadła jak na razie teoria jakiegoś paska.
na niższych obrotach jeździ bez zarzutu , no ale wolę dmuchac na zimne, bo być może to jakiś standartowy objaw.

mizer
17-03-08, 13:15
Diabli wiedza, a sprzeglo masz ok ?
Zaciagnij reczny ( jesli masz sprawny ), daj mu obroty i powoli puszcaj z jedynki, powinien zgasnac albo szrpac i sie zadusic, ajk bedzie sie wkrecal na obroty bez bardzo duzego oporu to mozliwe ze ci sie sprzeglo uslizguje.

majlo1
17-03-08, 14:08
Pomyślałem o tym, ale przy sprzegle jeśli sie nie mylę obroty powinny skoczyć w drugą stronę , no i nie przyhamowało by w ten sposób tylko "puściło" samochód. Najpierw myślałem cos o silniku ale teraz zastanawiam się nad mechaniką. Dlatego, wmontowałem tutaj temat. Myślę ewentualnie czy coś w kółkach się nie może schrzanić. Za godzinę wjadę na szarpaki i obejrzę zawieszenie.

[ Dodano: Wto 18 Mar, 2008 ]
hm, jedyne co mogę dodać po dokładnym obadaniu samochodu, to że objawy pojawiają się gdy pada desz, albo jest bardzo wilgotno podczas jazdy. Wszystko więc wskazuje na prąd albo paski. odnosnie pasków czy miał ktoś problemy z zatartym łożyskiem (nie w kole), przy jednym obsługującym paski?