PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka alternatywa do sportowych opon na zimę?

GutekSan
14-11-13, 23:20
Witam,
W swojej Hondzie mam letnie opony 225/45 R17. Zimowe opony w tych wymiarach są dość drogie, poza tym szeroka opona nie jest za dobra na zimę. Pomyślałem, by nabyć opony o szerokości np. 195 i profilu 50. Czy można je zastosować do tych samych felg? Jakie stosujecie rozwiązania? Czy używacie węższych opon na szerszych felgach, węższych opon na własnych felgach czy w ogóle tych samych rozmiarów opon co letnie?

pozdr.

butler.gdansk
15-11-13, 07:21
Jeśli chodzi o dobór szerokości felgi do szerokości opony

http://www.honda-crx.info/forum/files/szeroko_opony_a_szeroko_felgi_tabela_695.jpg

Jeśli chodzi o dobór kół o zbliżonej średnicy do Twoich OEM to tu jest przydatne narzędzie

http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/225/45r17/

Co do opinii że węższe opony są lepsze na zimę to są różne zdania, ja swojego nie mam wyrobionego więc nie będę mitów powielał.
U siebie będę wstawiał 215/50/17 (trochę większa średnica koła niż OEM) żeby delikatnie podwyższyć podwozie i choć trochę zminimalizować ewentualne szkody po dziurach na drodze poprzez wyższy profil. Licznik troszkę będzie zaniżał, ale specjalnie się tym nie przejmuję.

Jeśli chodzi o oszczędność to moim zdaniem masz takie opcje.
1. Możesz kupić rozmiar 205/50/17 który jest trochę tańszy, a jest dedykowanym zamiennikiem dla Twojego rozmiaru
2. 195/50/17 też wejdzie, ale obniży Ci troszkę auto (3,5mm) i na liczniku będzie pokazywać że jedziesz jeszcze szybciej niż faktycznie (o 1,1%). Weź pod uwagę że licznik w OEM sam w sobie dodatkowo zawyża więc efekt się pogłębi.
Do tego jeśli masz OEM felgi o szerokości 7" to wg tabeli doboru opon 195mm to graniczna wartość i możesz łatwo uszkodzić felgę przy krawężniku
3. 195/55/17 również wejdzie, podwyższy trochę auto (6mm) i na liczniku zaniży (1,9%) więc to moim zdaniem lepsza opcja na zimę niż 2, ale ciągle szerokość felgi dla nich będzie graniczna, choć dopuszczalna.
4. Kupić mniejsze felgi 16" i do tego opony 225/50/16 lub 205/55/16
5. Szukać tańszych opon :) Używanych bym unikał na zimę bo czas na nie źle wpływa.

Civicrob
15-11-13, 09:20
Gutek, zajrzyj do mnie. Na zimę kupiłem felgi 16 i założyłem opony 205/55/16. Fajnie się śmiga, polecam! W 15'' się nie pakuj, bo wizualnie będzie klapa.

tomag
15-11-13, 14:27
Jeśli już to raczej 205/50/17 lub 205/55/16

BTW skoro w tytule jest słowo sport :), to raczej opony V lub więcej. Ja H (zimowe) zmieniłem na W, jeśli 205/55/16 to obowiązkowa opona z rantem, bo IMO z rantem lepiej wygląda.

zombie6
15-11-13, 14:38
Najlepiej jeszcze Y :D H wystarczy w zimówkach i nie ma sensu nawet płacić więcej za V.

butler.gdansk
15-11-13, 14:40
Najlepiej jeszcze Y :D H wystarczy w zimówkach i nie ma sensu nawet płacić więcej za V.

Chociaż raz coś mądrego... :D

tomag
15-11-13, 17:23
Pomyłka nie W, a V - rozpędziłem się :) - jak kto woli, można i na lato założyć H

GutekSan
19-11-13, 23:39
Dzięki za odpowiedzi, sporo mi wyjaśniły.

Chciałbym jeszcze dopytać się w kilku kwestiach. Generalnie kupienie zestawu opon 17 i coroczna wymiana wychodzi i tak taniej niż kupno całych kół, nawet o rozmiar mniejszych. Czy jest jakiś argument, poza trwałością opony, który przemawia za dedykowanymi felgami do opon zimowych? Wygoda chyba nie wchodzi w grę, bo i tak najczęściej w obu przypadkach wymiany dokonuje zakład.

Załóżmy jednak, że zdecyduję się na opony 205/55/R16. Czy mam na coś zwrócić uwagę przy zakupie felg? Czegoś unikać? Z tego co zdążyłem się zorientować, odpowiednie felgi do tych opon (i modelu) to chyba 6,5x16 5x114,3 ET50. Czy takie np.
http://allegro.pl/alufelgi-honda-hyundai-5x114-3-piekne-grafitowe-i3656029598.html
warto brać?

pozdrawiam

butler.gdansk
20-11-13, 06:25
Generalnie na zimę preferuje się felgi lakierowane (niepolerowane) bo sól na drogach robi cuda. To chyba wszystko...
Co do uwag przy kupnie można by referat napisać. http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?10768-Felgi-i-opony-w-Civic-VIII-gen
Ale z najważniejszych spraw to unikaj tanich chińskich podróbek, na zimę gdy drogi robią się bardziej dziurawe ta oszczędność może zgubić.
Osobiście staram się mieć na tą porę roku takie które w miarę łatwo się czyści, a więc z mniejszą ilością ramion i większymi zaokrągleniami.
ET nie musisz się sztywno trzymać. Spokojnie możesz kupić takie z ET40 albo jeszcze nawet mniej, auto będzie lepiej wyglądać.
Co do Felg z aukcji nie mam zdania, kwestia gustu. Jak Ci się podobają to bierz.
Pamiętaj o sprawdzeniu jakie felgi mają gniazda pod nakrętki. OEM Hondy mają sferyczne, a większość ma stożkowe, więc zaopatrz się zawczasu w odpowiednie.