Zobacz pełną wersję : Pojemność zbiornika do spryskiwaczy
Witam
Czy orientuje się ktoś jaką ma pojemność zbiornik od spryskiwaczy? Auto ze spryskiwaczami lamp, o ile to ma znaczenie, ostatnio wlałem 5.3L i ku mojemu zdziwieniu płyn w butelce mi się skończył a mogłem jeszcze nalewać do tego zbiornika.
Przy ksenonach jest większy zbiornik, powyżej 5l.
Odpowiedzi na sporo Twoich pytań znajdziesz w takiej książeczce :)
http://allegro.pl/civic-5d-honda-2006-10-nowa-instrukcja-obslugi-pl-i3629391766.html
nie pieniądz a fajnie mieć pod ręką
no to jest grubo - weszło mi w sumie ok. 8,5-9 L :rolleyes:
no to jest grubo - weszło mi w sumie ok. 8,5-9 L :rolleyes:
To chyba masz gdzieś nieszczelność. Zerknąłem do papierów. Pojemność zbiornika w wersji ze spryskiwaczami reflektorów to 5,8l
trochę używałem ale mało od zalania 5.8L, weszło prawie cała druga bańka 5L minimalnie się ulało po za dużo wlałem
może doszły do tego te przewody do zbiornika i stąd taka pojemność
w 2.2 z Xenonami zdecydowanie więcej wchodzi do zbiornika niż 5,8. Z tego co pamiętam, to wlałem raz prawie całe dwa 4 litrowe baniaki.
5,8 jest w instrukcji ile faktycznie wchodzi nie próbowałem :) na pewno wchodzi cały baniak 5l, bo chyba ze 3 dni po zakupie auta wypsikałem do zera i kupioną 5l bańkę łyknął bez problemu, ile więcej by weszło i z jakim zapasem jest to liczone to nie wiem, chociaż tam na górze jest łączenie, z którego jak zalejesz pod korek to przecieka, nawet chyba TRAFO w swojej skarbnicy wiedzy to opisuje
przeglądam instrukcję od polifta (sam mam przedlifta), ale zakładam że tego nie zmienili i znaleźć tego nie mogę. Na której stronie to jest napisane?
strony nie pamiętam, a nie mam instrukcji przy sobie, ale sprawdź w indeksie pod pojemności płynów. 490? :confused:
Dokładnie tak jak piszą koledzy w 1.8 wchodzi nie całe 6 litrów. Pomiaru dokonałem "wypsikując" płyn do końca i zalewając pod korek ---- niecałe 6l.
W sedanie jak pamiętam wlałem po zakupie auta 5 litrów i jeszcze nie był zbiornik pełny.Sam byłem zaskoczony.Czyli 6l by się zgadzało.Teraz nie "wypsikuje"do końca wiėc trudno zmierzyć.:)
Tak dla dopełnienia tematu - ile ma zbiornik w aucie bez sprysków lamp :) ?
Tak dla dopełnienia tematu - ile ma zbiornik w aucie bez sprysków lamp :) ?
Wg instrukcji 2,5 l (BTW strona 590 a nie 490 ;) )
a tak wygląda owy zbiornik
http://img05.tablica.pl/images_tablicapl/88304599_5_644x461_honda-civic-civic-ufo-22-i-ctdi-z-niemiec-2006-wielkopolskie.jpg
Heheh idealny orazek do przedstawienia zbiorniczka :)
Co do zbiornika to Panowie, jest to mój pierwszy Japoniec i nie wiem czy to normalne w tych zbiornikach czy ja mam coś popierdzielone - nauczony praktyką z poprzednich aut chciałem zalac płynu do sprysków pod sam korek, tak, że zatykam zbiorniczek i widzę płyn, jedno zaciągnięcie sprysków o i już nie widać więc co mi tam ;)
Zalewam i...ku mojemu ździwieniu widok ten jest praktycznie nie wykonalny, bo od pewnego poziomu dołem zaczyna się wylewać, coś na zasadzie kraju i przelewającej się dziury która jest zabezpieczniem przed przelaniem - to normalne czy mam po prostu dziure wysoko na szyjce :) ? Tak to bez problemu trzyma płyn :)
Paluch_tcw
05-12-13, 18:09
Tam gdzie wlewasz to jest taki krótki króciec wchodzący w bok zbiorniczka - złap wlew i pociągnij do strony silnika i wyjdzie na zewnątrz. Masz tam również na łączeniu oring ale nie trzyma on za dobrze - posmaruj silikonem i złóż z powrotem a na drugi dzień dolej płynu.
Dla jasności chodzi o to w czerwonym kółku.
http://imageshack.us/a/img36/8098/w7bu.png
Hmmm no widziałem, że to bez problemu się rozłącza, to tędy może się ulewać? Nie zwracałem uwagi zachwycając się przezornością skośnookich przyjaciół, że opracowali przelewke ;)
Paluch_tcw
05-12-13, 23:05
tak tamtędy lubi kapać płyn. więc jak lałeś pod korek to mogło tamtędy wylatywać.
a tak wygląda owy zbiornik
http://img05.tablica.pl/images_tablicapl/88304599_5_644x461_honda-civic-civic-ufo-22-i-ctdi-z-niemiec-2006-wielkopolskie.jpg
I jest to zbiornik w wersji bez spryskiwaczy lamp.
Roznice w pojemnosci dosc dobrze widac na schemacie z EPC
http://japancars.ru/image/cache/epc_honda/28511-1056x527.gif
hehe ,właśnie się dowiedziałem że za brak płynu w zbiorniku do spryskiwacza grozi mandat do 500 zł zwłaszcza jeśli samochód jest wyposażony xenony :p
drugą z ciekawych nowinek jest to że niektórzy producenci nowych samochodów montują xenony bez samo-poziomowania i bez spryskiwaczy zmniejszając odrobinę ich moc,ciekawe....
butler.gdansk
14-12-13, 08:55
tzn... Odczułeś to na własnej skórze czy tylko się dowiedziałeś? ;)
to drugie,całe szczęście ;) ,akurat natrafiłem na reportaż w TV odnośnie świateł w polskich samochodach... ,nielegalne modyfikacje,ustawienia,xenony itp.
Za brak płynu nie będzie mandat, ale za uszkodzony układ samopoziomowania albo niesprawne spryski owszem - wiem, straciłem za to dowód w poprzednim aucie :)
KLIK (http://lmgtfy.com/?q=mandat+za+brak+p%C5%82ynu+do+spryskiwaczy)
osobiście lubię mieć idealnie czysta szybę i reflektory żeby cokolwiek widzieć ,wiec problem mam z głowy :)
Zwracam honor - tego to nie wiedziałem, myślałem ze tyczy się to tyko aut wyposazonych w ksenon, ale widze, ze nie tylko :)
A co do czystej szyby to i ja do tego nie dopuszczam - niewidzialna wycieraczka to podstawa detailingu ;)
A jak wygląda sprawa z otwieraniem się spryskiwaczy reflektorów kiedy pokryty jest cały zderzak lodem , jest jakieś zabezpieczenie żeby się nie uszkodził ? W werscjach przed liftem przy pełnym zbiorniku spryskiwacz reflektorów pracuje przy każdym myciu szyb.
W werscjach przed liftem przy pełnym zbiorniku spryskiwacz reflektorów pracuje przy każdym myciu szyb.
Czyli znajduje się jakiś czujnik poziomu płynu ? W moim aucie za każdym razem włączają się spryskiwacze reflektorów.
A jak wygląda sprawa z otwieraniem się spryskiwaczy reflektorów kiedy pokryty jest cały zderzak lodem , jest jakieś zabezpieczenie żeby się nie uszkodził ?
A co ma się uszkodzić? Jak się nie może otworzyć to leje pod zderzak i tyle :)
u mnie nie zawsze gdy spryskuje szyby włącza się spryskiwacz reflektorów,nie wiem od czego to zależy,a nie chce mi się grzebać w instrukcji...... :)
A co ma się uszkodzić? Jak się nie może otworzyć to leje pod zderzak i tyle :)
Psika jak jest wysunięty maksymalnie to chyba nie psiknie pod zderzak jak będzie coś go blokowało a pompka wytworzy ciśnienie...
A jest możliwość w prosty sposób odłączyć spryskiwacz reflektorów ?
zima to okres gdzie samochody jeżdżą zazwyczaj brudne,zatrzyma Cie policjant do zwykłej kontroli i zabierze Ci dowód rejestracyjny za niesprawny spryskiwacz reflektorów xenonowych, gliny są uczulone na reflektory xenonowe.......
niby tak ale podobno Hond nie zatrzymują :cool: zimą na bierząco myje szyby oraz klosze lamp, a szkoda uszkodzić spryskiwacz.
Paluch_tcw
29-12-13, 23:37
niby tak ale podobno Hond nie zatrzymują :cool: zimą na bierząco myje szyby oraz klosze lamp, a szkoda uszkodzić spryskiwacz.
Bezpiecznik nr 31 lub 16 z tego co podaje serwisówka. I nic nie mówi o tym żeby było to razem ze spryskiwaczami szyby.
Paluch dziękuje za info, zgadza się bezpiecznik 31 tylko sprysk na reflektory odłączony , narazie zostaje jak powinno być ale dobrze wiedzieć, że można je odłączć.
Hej, takie pytanko - czy to możliwe, żeby psikając kilka razy dziennie (szyba i ksenony) poszło w niecałe 2 tygodnie ponad 3 litry płynu?
i tak ci na dlugo wytrzymalo plynu :D
Hej, takie pytanko - czy to możliwe, żeby psikając kilka razy dziennie (szyba i ksenony) poszło w niecałe 2 tygodnie ponad 3 litry płynu?
Zajedź do mechanika może coś nie tak jest. :D a tak na serio to jak psikasz przez małą chwilę to normalne :p albo w niewiedzy ktoś zamontował ci drugi zbiornik i dolewa płynu. :D
tak dla potomnych ,jesli sa wyłączone światła mijania wtedy działa tylko spryskiwacz szyb.Dlatego polecam instalacje swiateł dziennych bo wtedy mijania są wyłaczone.Ja mam jako dzienne swiatła długie 30%wtedy takze spryskiwacz reflektora nie działa.Dopiero po włączeniu mijania spryskiwacz reflektora ,działa z tymi na szybę.
pzdr
Poważnie posiadacze Hond z ksenonami uzupełniają zbiornik co 2 tygodnie? W poprzednim samochodzie (bez ksenonów) 4 litry płynu to i na rok by może starczyło. Z tego wynika, że te ksenony takie płynożerne, bo nie zauważyłem, żeby na szybę kapało mi więc niż w poprzednim - Citroenie.
Bez ksenonów też są płynożerne :)
Szyba przednia jest jak drzwi od stodoły to i wiadro płynu idzie.
W lato poszło mi ok 15 Litrów a Teraz w Zimę z 20 Litrów.
Dysze w spryskiwaczach szyby mają taki "spust" że jak ktoś jedzie za blisko na autostradzie za mną jak czyszczę szyby to widzę czy ma wycieraczki w trybie Auto czy Nie ;P
Mam podobnie jak kolega szczepar. Budzi sie we mnie cos zlego jak mam brudna szybe ;-)
EDIT: mam wersje bez xenonow a plynu idzie duzo. Wkurza troche maly zbiornik ;-)
ja mam ksenony i idzie mi bardzo malo plynu bo dosc rzadko uzywam - szyba moim zdaniem nie jest uwalona :-) ale kazdy ma inna skale czystosci szyby :-)
fakt, ze jezdze glownie po miescie i krotki odcinki... - ale juz nieraz zdarzalo sie, ze musialem wypsikiwac do konca plyn zimowy/letni przed zmiana sezonu...
- co czlowiek, to inna opinia - trzebaby wiedziec po prostu idzie ml plynu idzie na jednorazowe spryskanie szyby w wersji z ksenonami i bez ksenonow - wtedy moznaby debatowac cos wiecej... ;--) pzdr
fireman1014
29-01-15, 10:53
Tak jest w każdym samochodzie z ksenonami. Spryskiwacz szyby ma ją zwilżyć aby wycieraczki nie chodziły na sucho lub aby ułatwić zgarnięcie "błota". Spryskiwacz ksenonu ma go umyć. Na co dzień jeżdżę Vectra C i tam jak włączę spryskiwacz to przy ksenonie prawie mógłbym "wziąć prysznic":). Jedyna rada na duże zużycie płynu to założyć wycieraczki na reflektory i zdławić spryskiwacze
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. W sumie to nie jest duży problem, bardziej się bałem, że coś może być nie tak, ale skoro to norma, to spoko. Od dolania płynu i dodania posta tutaj, mam to po prostu w pamięci i bez potrzeby natrętnie nie psikam :).
wniosek z tego taki ze psikac mozesz ale unikaj tego na zapalonych swiatlach mijania
:) ja tam jesienia do letniego dolalem ze 2l zimowego bo tyle akurat mialem i mam plyn do tej pory,fakt mniej jezdze ale nie zawiodlem sie nawet jeszcze zeby mi zamarzl,znow taka mamy zime:)
Przecież wystarczy na 5 sekund wyłączyć światła mijania i spryskiwać samą szybę , bo fakt na spryskiwanie świateł idzie strasznie dużo płynu.
taaa... i żarniki będziesz wymieniał co dwa miesiące
taaa... i żarniki będziesz wymieniał co dwa miesiące
No co ty :) w poprzednim samochodzie miałem chińskie HIDy i przez 4 lata nic się nie działo ,, a tu przecież oryginalne i firmowe Xenony
Spróbuję z tym bezpiecznikiem 31 bo mi też strasznie dużo żre płynu, zawsze jeżdżę na włączonych światłach :)
A przy odśnieżaniu w taką pogodę i tak przecieram światła więc nie są nigdy brudne.
więc nie są nigdy brudne.
Do czasu jak nie będziesz jechał za jakimś autem:)
pzdr
Do czasu jak nie będziesz jechał za jakimś autem:)
pzdr
No okey, moze troche, po blocie nie jezdze :p Ale najpozniej nastepnego ranka sa znowu czyste :)