Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pojemność zbiornika do spryskiwaczy

CMC
09-11-13, 14:58
Witam

Czy orientuje się ktoś jaką ma pojemność zbiornik od spryskiwaczy? Auto ze spryskiwaczami lamp, o ile to ma znaczenie, ostatnio wlałem 5.3L i ku mojemu zdziwieniu płyn w butelce mi się skończył a mogłem jeszcze nalewać do tego zbiornika.

filipfm
09-11-13, 15:15
Przy ksenonach jest większy zbiornik, powyżej 5l.

Odpowiedzi na sporo Twoich pytań znajdziesz w takiej książeczce :)
http://allegro.pl/civic-5d-honda-2006-10-nowa-instrukcja-obslugi-pl-i3629391766.html
nie pieniądz a fajnie mieć pod ręką

CMC
11-11-13, 17:05
no to jest grubo - weszło mi w sumie ok. 8,5-9 L :rolleyes:

filipfm
11-11-13, 17:35
no to jest grubo - weszło mi w sumie ok. 8,5-9 L :rolleyes:

To chyba masz gdzieś nieszczelność. Zerknąłem do papierów. Pojemność zbiornika w wersji ze spryskiwaczami reflektorów to 5,8l

CMC
11-11-13, 17:54
trochę używałem ale mało od zalania 5.8L, weszło prawie cała druga bańka 5L minimalnie się ulało po za dużo wlałem
może doszły do tego te przewody do zbiornika i stąd taka pojemność

viwaldi
12-11-13, 20:30
w 2.2 z Xenonami zdecydowanie więcej wchodzi do zbiornika niż 5,8. Z tego co pamiętam, to wlałem raz prawie całe dwa 4 litrowe baniaki.

filipfm
12-11-13, 20:34
5,8 jest w instrukcji ile faktycznie wchodzi nie próbowałem :) na pewno wchodzi cały baniak 5l, bo chyba ze 3 dni po zakupie auta wypsikałem do zera i kupioną 5l bańkę łyknął bez problemu, ile więcej by weszło i z jakim zapasem jest to liczone to nie wiem, chociaż tam na górze jest łączenie, z którego jak zalejesz pod korek to przecieka, nawet chyba TRAFO w swojej skarbnicy wiedzy to opisuje

viwaldi
12-11-13, 20:48
przeglądam instrukcję od polifta (sam mam przedlifta), ale zakładam że tego nie zmienili i znaleźć tego nie mogę. Na której stronie to jest napisane?

filipfm
12-11-13, 21:01
strony nie pamiętam, a nie mam instrukcji przy sobie, ale sprawdź w indeksie pod pojemności płynów. 490? :confused:

Pabloss
13-11-13, 21:21
Dokładnie tak jak piszą koledzy w 1.8 wchodzi nie całe 6 litrów. Pomiaru dokonałem "wypsikując" płyn do końca i zalewając pod korek ---- niecałe 6l.

Jacek65
15-11-13, 10:34
W sedanie jak pamiętam wlałem po zakupie auta 5 litrów i jeszcze nie był zbiornik pełny.Sam byłem zaskoczony.Czyli 6l by się zgadzało.Teraz nie "wypsikuje"do końca wiėc trudno zmierzyć.:)

Kr3t
15-11-13, 21:21
Tak dla dopełnienia tematu - ile ma zbiornik w aucie bez sprysków lamp :) ?

filipfm
15-11-13, 23:21
Tak dla dopełnienia tematu - ile ma zbiornik w aucie bez sprysków lamp :) ?

Wg instrukcji 2,5 l (BTW strona 590 a nie 490 ;) )

Kasio
05-12-13, 15:27
a tak wygląda owy zbiornik

http://img05.tablica.pl/images_tablicapl/88304599_5_644x461_honda-civic-civic-ufo-22-i-ctdi-z-niemiec-2006-wielkopolskie.jpg

Kr3t
05-12-13, 17:41
Heheh idealny orazek do przedstawienia zbiorniczka :)
Co do zbiornika to Panowie, jest to mój pierwszy Japoniec i nie wiem czy to normalne w tych zbiornikach czy ja mam coś popierdzielone - nauczony praktyką z poprzednich aut chciałem zalac płynu do sprysków pod sam korek, tak, że zatykam zbiorniczek i widzę płyn, jedno zaciągnięcie sprysków o i już nie widać więc co mi tam ;)
Zalewam i...ku mojemu ździwieniu widok ten jest praktycznie nie wykonalny, bo od pewnego poziomu dołem zaczyna się wylewać, coś na zasadzie kraju i przelewającej się dziury która jest zabezpieczniem przed przelaniem - to normalne czy mam po prostu dziure wysoko na szyjce :) ? Tak to bez problemu trzyma płyn :)

Paluch_tcw
05-12-13, 18:09
Tam gdzie wlewasz to jest taki krótki króciec wchodzący w bok zbiorniczka - złap wlew i pociągnij do strony silnika i wyjdzie na zewnątrz. Masz tam również na łączeniu oring ale nie trzyma on za dobrze - posmaruj silikonem i złóż z powrotem a na drugi dzień dolej płynu.

Dla jasności chodzi o to w czerwonym kółku.

http://imageshack.us/a/img36/8098/w7bu.png

Kr3t
05-12-13, 18:23
Hmmm no widziałem, że to bez problemu się rozłącza, to tędy może się ulewać? Nie zwracałem uwagi zachwycając się przezornością skośnookich przyjaciół, że opracowali przelewke ;)

Paluch_tcw
05-12-13, 23:05
tak tamtędy lubi kapać płyn. więc jak lałeś pod korek to mogło tamtędy wylatywać.

filipfm
11-12-13, 10:53
a tak wygląda owy zbiornik

http://img05.tablica.pl/images_tablicapl/88304599_5_644x461_honda-civic-civic-ufo-22-i-ctdi-z-niemiec-2006-wielkopolskie.jpg

I jest to zbiornik w wersji bez spryskiwaczy lamp.
Roznice w pojemnosci dosc dobrze widac na schemacie z EPC
http://japancars.ru/image/cache/epc_honda/28511-1056x527.gif

Kasio
14-12-13, 08:50
hehe ,właśnie się dowiedziałem że za brak płynu w zbiorniku do spryskiwacza grozi mandat do 500 zł zwłaszcza jeśli samochód jest wyposażony xenony :p
drugą z ciekawych nowinek jest to że niektórzy producenci nowych samochodów montują xenony bez samo-poziomowania i bez spryskiwaczy zmniejszając odrobinę ich moc,ciekawe....

butler.gdansk
14-12-13, 08:55
tzn... Odczułeś to na własnej skórze czy tylko się dowiedziałeś? ;)

Kasio
14-12-13, 10:38
to drugie,całe szczęście ;) ,akurat natrafiłem na reportaż w TV odnośnie świateł w polskich samochodach... ,nielegalne modyfikacje,ustawienia,xenony itp.

Kr3t
14-12-13, 19:42
Za brak płynu nie będzie mandat, ale za uszkodzony układ samopoziomowania albo niesprawne spryski owszem - wiem, straciłem za to dowód w poprzednim aucie :)

Kasio
14-12-13, 20:56
KLIK (http://lmgtfy.com/?q=mandat+za+brak+p%C5%82ynu+do+spryskiwaczy)

osobiście lubię mieć idealnie czysta szybę i reflektory żeby cokolwiek widzieć ,wiec problem mam z głowy :)

Kr3t
14-12-13, 22:28
Zwracam honor - tego to nie wiedziałem, myślałem ze tyczy się to tyko aut wyposazonych w ksenon, ale widze, ze nie tylko :)
A co do czystej szyby to i ja do tego nie dopuszczam - niewidzialna wycieraczka to podstawa detailingu ;)

guzik
27-12-13, 14:12
A jak wygląda sprawa z otwieraniem się spryskiwaczy reflektorów kiedy pokryty jest cały zderzak lodem , jest jakieś zabezpieczenie żeby się nie uszkodził ? W werscjach przed liftem przy pełnym zbiorniku spryskiwacz reflektorów pracuje przy każdym myciu szyb.

Hayabusa
27-12-13, 14:35
W werscjach przed liftem przy pełnym zbiorniku spryskiwacz reflektorów pracuje przy każdym myciu szyb.
Czyli znajduje się jakiś czujnik poziomu płynu ? W moim aucie za każdym razem włączają się spryskiwacze reflektorów.

piter7766
27-12-13, 20:26
A jak wygląda sprawa z otwieraniem się spryskiwaczy reflektorów kiedy pokryty jest cały zderzak lodem , jest jakieś zabezpieczenie żeby się nie uszkodził ?

A co ma się uszkodzić? Jak się nie może otworzyć to leje pod zderzak i tyle :)

Kasio
27-12-13, 20:53
u mnie nie zawsze gdy spryskuje szyby włącza się spryskiwacz reflektorów,nie wiem od czego to zależy,a nie chce mi się grzebać w instrukcji...... :)

guzik
27-12-13, 22:50
A co ma się uszkodzić? Jak się nie może otworzyć to leje pod zderzak i tyle :)

Psika jak jest wysunięty maksymalnie to chyba nie psiknie pod zderzak jak będzie coś go blokowało a pompka wytworzy ciśnienie...

A jest możliwość w prosty sposób odłączyć spryskiwacz reflektorów ?

Kasio
29-12-13, 12:09
zima to okres gdzie samochody jeżdżą zazwyczaj brudne,zatrzyma Cie policjant do zwykłej kontroli i zabierze Ci dowód rejestracyjny za niesprawny spryskiwacz reflektorów xenonowych, gliny są uczulone na reflektory xenonowe.......

guzik
29-12-13, 16:33
niby tak ale podobno Hond nie zatrzymują :cool: zimą na bierząco myje szyby oraz klosze lamp, a szkoda uszkodzić spryskiwacz.

Paluch_tcw
29-12-13, 23:37
niby tak ale podobno Hond nie zatrzymują :cool: zimą na bierząco myje szyby oraz klosze lamp, a szkoda uszkodzić spryskiwacz.

Bezpiecznik nr 31 lub 16 z tego co podaje serwisówka. I nic nie mówi o tym żeby było to razem ze spryskiwaczami szyby.

guzik
06-01-14, 01:05
Paluch dziękuje za info, zgadza się bezpiecznik 31 tylko sprysk na reflektory odłączony , narazie zostaje jak powinno być ale dobrze wiedzieć, że można je odłączć.

Alien86
28-01-15, 18:15
Hej, takie pytanko - czy to możliwe, żeby psikając kilka razy dziennie (szyba i ksenony) poszło w niecałe 2 tygodnie ponad 3 litry płynu?

vitia
28-01-15, 18:31
i tak ci na dlugo wytrzymalo plynu :D

Genax
28-01-15, 18:37
Hej, takie pytanko - czy to możliwe, żeby psikając kilka razy dziennie (szyba i ksenony) poszło w niecałe 2 tygodnie ponad 3 litry płynu?

Zajedź do mechanika może coś nie tak jest. :D a tak na serio to jak psikasz przez małą chwilę to normalne :p albo w niewiedzy ktoś zamontował ci drugi zbiornik i dolewa płynu. :D

artax
28-01-15, 21:40
tak dla potomnych ,jesli sa wyłączone światła mijania wtedy działa tylko spryskiwacz szyb.Dlatego polecam instalacje swiateł dziennych bo wtedy mijania są wyłaczone.Ja mam jako dzienne swiatła długie 30%wtedy takze spryskiwacz reflektora nie działa.Dopiero po włączeniu mijania spryskiwacz reflektora ,działa z tymi na szybę.
pzdr

Alien86
28-01-15, 21:56
Poważnie posiadacze Hond z ksenonami uzupełniają zbiornik co 2 tygodnie? W poprzednim samochodzie (bez ksenonów) 4 litry płynu to i na rok by może starczyło. Z tego wynika, że te ksenony takie płynożerne, bo nie zauważyłem, żeby na szybę kapało mi więc niż w poprzednim - Citroenie.

szczepar
28-01-15, 23:08
Bez ksenonów też są płynożerne :)
Szyba przednia jest jak drzwi od stodoły to i wiadro płynu idzie.
W lato poszło mi ok 15 Litrów a Teraz w Zimę z 20 Litrów.
Dysze w spryskiwaczach szyby mają taki "spust" że jak ktoś jedzie za blisko na autostradzie za mną jak czyszczę szyby to widzę czy ma wycieraczki w trybie Auto czy Nie ;P

jepek
28-01-15, 23:23
Mam podobnie jak kolega szczepar. Budzi sie we mnie cos zlego jak mam brudna szybe ;-)

EDIT: mam wersje bez xenonow a plynu idzie duzo. Wkurza troche maly zbiornik ;-)

shinoda
29-01-15, 07:58
ja mam ksenony i idzie mi bardzo malo plynu bo dosc rzadko uzywam - szyba moim zdaniem nie jest uwalona :-) ale kazdy ma inna skale czystosci szyby :-)
fakt, ze jezdze glownie po miescie i krotki odcinki... - ale juz nieraz zdarzalo sie, ze musialem wypsikiwac do konca plyn zimowy/letni przed zmiana sezonu...
- co czlowiek, to inna opinia - trzebaby wiedziec po prostu idzie ml plynu idzie na jednorazowe spryskanie szyby w wersji z ksenonami i bez ksenonow - wtedy moznaby debatowac cos wiecej... ;--) pzdr

fireman1014
29-01-15, 10:53
Tak jest w każdym samochodzie z ksenonami. Spryskiwacz szyby ma ją zwilżyć aby wycieraczki nie chodziły na sucho lub aby ułatwić zgarnięcie "błota". Spryskiwacz ksenonu ma go umyć. Na co dzień jeżdżę Vectra C i tam jak włączę spryskiwacz to przy ksenonie prawie mógłbym "wziąć prysznic":). Jedyna rada na duże zużycie płynu to założyć wycieraczki na reflektory i zdławić spryskiwacze

Alien86
30-01-15, 17:00
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. W sumie to nie jest duży problem, bardziej się bałem, że coś może być nie tak, ale skoro to norma, to spoko. Od dolania płynu i dodania posta tutaj, mam to po prostu w pamięci i bez potrzeby natrętnie nie psikam :).

kobert
31-01-15, 04:05
wniosek z tego taki ze psikac mozesz ale unikaj tego na zapalonych swiatlach mijania
:) ja tam jesienia do letniego dolalem ze 2l zimowego bo tyle akurat mialem i mam plyn do tej pory,fakt mniej jezdze ale nie zawiodlem sie nawet jeszcze zeby mi zamarzl,znow taka mamy zime:)

Madras
31-01-15, 12:01
Przecież wystarczy na 5 sekund wyłączyć światła mijania i spryskiwać samą szybę , bo fakt na spryskiwanie świateł idzie strasznie dużo płynu.

Kasio
31-01-15, 12:17
taaa... i żarniki będziesz wymieniał co dwa miesiące

Madras
31-01-15, 12:54
taaa... i żarniki będziesz wymieniał co dwa miesiące

No co ty :) w poprzednim samochodzie miałem chińskie HIDy i przez 4 lata nic się nie działo ,, a tu przecież oryginalne i firmowe Xenony

Winni
31-01-15, 17:10
Spróbuję z tym bezpiecznikiem 31 bo mi też strasznie dużo żre płynu, zawsze jeżdżę na włączonych światłach :)

A przy odśnieżaniu w taką pogodę i tak przecieram światła więc nie są nigdy brudne.

artax
31-01-15, 18:17
więc nie są nigdy brudne.
Do czasu jak nie będziesz jechał za jakimś autem:)
pzdr

Winni
31-01-15, 22:59
Do czasu jak nie będziesz jechał za jakimś autem:)
pzdr

No okey, moze troche, po blocie nie jezdze :p Ale najpozniej nastepnego ranka sa znowu czyste :)