Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Swap z D15B2 EG4 na D16Z6 Napotkane problemy

BlackEG4
27-10-13, 13:29
Zrobiłem Swapa na d16z6 i napotkałem kilka dosc powaznych problemów ,mianowicie ;
-wiazka silnikowa z d16z6 nie pasuje pod wiazke kabinowa z d15 ,co wymaga przerobienia we własnym zakresie lub oddania do przerobienia .
ja wybrałem opcje pierwsza ,ale wtedy kolejne problemy czyli błedy w kompie . Konkretnie "Błąd elektrosprzegła automatycznej skrzyni biegów" tylko teraz pytanie czy winą jest komputer?? mozliwe ze od automatu kupowałem na allegro i do aukcji praktycznie nie było opisu i sugerowałem sie tylko oznaczeniem P28 i teraz kolejne pytanie bo auto od pala , ale na zimnym ma jakies 1100obr/min ale po paru min te wartosci spadają az do momenty gdy auto zgasnie i juz nie odpala chyba ze trzymam gaz . Bo słyszałem ze automat podaje inna dawke paliwa ,ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Wiecie kto mogł by mi mogł pomoc ogarnąc to wszystko bo auto stoi i wrasta w ziemie ,nie wspominając juz o rudej
Rozwazam kilka opcji
-wymiana wiązki kabinowej (chyba jedyne wyjscie)
-przerobienie wiazki silnikowej (niewiem czy to coś pomoze)
-oddanie auta zeby ktos kompleksowo doszedł co jest nie tak i zrobił auto na gotowo ZNACIE !!! kogoś takiego ... najlepiej niedaleko kalisza ;) (Najwygodniejsze)

POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Brylant1
27-10-13, 13:33
Kompa od automatu da sie przerobic pod manual

HEG8
27-10-13, 13:37
Kup wiązkę kabinową ODB1 z podobnym jak nie takim samym wyposażeniem jakie masz u siebie. Pokaż dokładne oznaczenie tego kompa, jesli faktycznie automat to daj komuś z forum do przerobienia na manuala. Silnik zdrowy chociaż i osprzęt sprawny?

BlackEG4
27-10-13, 14:08
silnik ciezko okreslic czy zdrowy bo jak narazie niechce go ruszac bo wydaje mi sie ze cos jest nie tak . Silnik i osprzet bez kompa i wiazki kupiłem od gosci z JHM -u w warszawie zapewniali mnie ze wszystko jest super ,ale mają zjebe odemnie bo skrzynia to jest tragiczna . A jezeli komp rzeczywiscie od automatu to moze miec takie odpały jak z tymi obrotami??

to pozniej napisze jak z tym kompem

FaziRBK
27-10-13, 17:26
Kompa sobie przerób na civic5g.pl znajdziesz manual jak to zrobić.
A swoją drogą jak potrzebujesz wiązki to mam i kabinową i silnikową obd1 pod d16z6 z pełnym wyposażeniem.

BlackEG4
27-10-13, 17:32
no to jestem zainteresowany to napisz mi na pw ile bys chciał ... to pasuje ;) bo u mnie tez pełna elektryka

a tak wgl. to roboty od h*** zeby zmienic ta wiazke ??

zakit
27-10-13, 17:45
no to jestem zainteresowany to napisz mi na pw ile bys chciał ... to pasuje ;) bo u mnie tez pełna elektryka

a tak wgl. to roboty od h*** zeby zmienic ta wiazke ??

jakies 4h roboty...jak masz sprawne rece...jak robisz to pierwszy raz na spokojnie i dokladnie to jakies 10h...

trzeba zwalać deske...niektórzy sie beda upierac ze nie trzeba...ale lepiej sciagnac

BlackEG4
28-04-14, 18:21
witam znow wracam po nieobecnosci w polsce i moje problemy wciąz nierozwiązane ... po tak długim nie odpalaniu auta doszło kilka usterek .
1. gdy wciskam gaz do konca to obroty stają na wartosci 1500RPM i zachowuje sie jak na procedurze startu tylko jak puszcze sprzegło to silnik jak przyduszony i gasnie.
2. jak auto sie rozgrzeje to strasznie szarpie... jeden mechanik mówił ze wina moze lezec w aparacie zaplonowym

Bo jezeli chodzi o bledy na kompie to wygląda to tak
1. jak wczesniej z elektro sprzegłem
2. z czujnikiem temperatury
3. zła wartosc biegu jałowego

Na chłopski rozum ... te błedy moim zdaniem nie powinny przyspazac takich problemow , chyba ze cos z silnikiem . zaznaczam ze rozrzad wymieniony swiece kable, olej takze nie mam pojecia gdzie siedzi wina.

Szczur[R]
29-04-14, 12:17
witam znow wracam po nieobecnosci w polsce i moje problemy wciąz nierozwiązane ... po tak długim nie odpalaniu auta doszło kilka usterek .
1. gdy wciskam gaz do konca to obroty stają na wartosci 1500RPM i zachowuje sie jak na procedurze startu tylko jak puszcze sprzegło to silnik jak przyduszony i gasnie.
2. jak auto sie rozgrzeje to strasznie szarpie... jeden mechanik mówił ze wina moze lezec w aparacie zaplonowym

Bo jezeli chodzi o bledy na kompie to wygląda to tak
1. jak wczesniej z elektro sprzegłem
2. z czujnikiem temperatury
3. zła wartosc biegu jałowego

Na chłopski rozum ... te błedy moim zdaniem nie powinny przyspazac takich problemow , chyba ze cos z silnikiem . zaznaczam ze rozrzad wymieniony swiece kable, olej takze nie mam pojecia gdzie siedzi wina.
to jest komp p28 od z6 oryginalnie ? modyfikowany ? jeśli tak to jakie mapy wgrane ?
Czemu nie przerobiłeś na manuala jak koledzy pisali ?

Z Twojego posta wnioskuje że auto stało pod Twoją nieobecnośc i ponieważ samo się nie naprawiło to znów napisałeś na forum :P zmieniłeś tą wiązkę kabinową w końcu czy przerabiałeś kostki ? Sprawdź obwód tego czujnika temp. na początek - fajnie by było jak by działał

BlackEG4
02-05-14, 16:55
komp oryginalny ,nie grzebany ... nie przerobilem go ze wzgledu na to ze poczytałem troche , iten bląd nie ma wpływu na jazde samochodem , wiec odłożyłem go na pozniej.
Tak jak pisałem wczesniej sam z ziomkiem zrobiłem przejsciówke ,kupiłem same kostki które dochodzą do kompa i po schemacie polutowałem je tak jak powinno byc. Dalej pomiedzy wtyczkami od wiazki silnikowej a wtyczkami od kompa wmontowałem ta przejsciówke takze nie ciachałem kabli , wiec mam mozliwosc wrocenia do starych ustawien . Rozwazam teraz kupic cos takiego http://jarusnet.com/2012/07/26/przejsciowka-obd0-obd1/ A co do wtyczek przy kompie bede musiał rozlutowac kable i wrucic na stare zeby mi pasowała ta przejsciówka .
Ogólnie to nie jestem zadnym mechanikiem specjalista, poprostu proboje sam do wszystkiego dojsc przy waszej pomocy.
Kabinówki nie wymieniam bo niemam nawet gdzie tego zrobic , nie posiadam garazu a pod blokiem h** nie robota.
Napisałem do was z tego wzgledu ze podsuniecie mi jakies dobre rozwiazanie , bo napewno nie jestem pierwszy ktory robi swapa w jajku.
chyba ze znacie kogos kto mi to ogarnie niedaleko kalisza ,bo niewiem dlaczego w kaliszu nikt mi niechce jej nawet obejzec ;(
Aha i dzieki za ironiczny post ;)

BlackEG4
26-09-14, 10:54
witam to znowu ja mam kabinowke na obd1 tylko ze od eh6 i moje pytanie czy bedzie pasowac bo mam ogarnietego mechanika tylko niewiem czy jest sens wstawiac auto do niego bo jak sie okaze ze nie pasuje , albo duzo przerobki to wole kupic druga od eg5

kazik1989
26-09-14, 11:14
eh6 to nie od del sol?

BlackEG4
26-09-14, 11:49
no własnie ... i teraz czy podejdzie pod eg ??

kazik1989
26-09-14, 13:25
nie sondze. Ale niech się wypowie ktoś inny. Swoją drogą ile czasu można robić taką usterkę?

FaziRBK
26-09-14, 19:58
Nie, nie pasuje wiązka od del sola jeśli chodzi o kabinówkę.

BlackEG4
28-09-14, 06:31
dzieki za odpowiedzi ... a zajelo mi to tyle czasu ze wzgledu ze mnie nie było , kupiłem mieszkanie i miałem inne wydatki niz skladanie mojej zabawki ;)