Zobacz pełną wersję : Swap z D15B2 EG4 na D16Z6 Napotkane problemy
Zrobiłem Swapa na d16z6 i napotkałem kilka dosc powaznych problemów ,mianowicie ;
-wiazka silnikowa z d16z6 nie pasuje pod wiazke kabinowa z d15 ,co wymaga przerobienia we własnym zakresie lub oddania do przerobienia .
ja wybrałem opcje pierwsza ,ale wtedy kolejne problemy czyli błedy w kompie . Konkretnie "Błąd elektrosprzegła automatycznej skrzyni biegów" tylko teraz pytanie czy winą jest komputer?? mozliwe ze od automatu kupowałem na allegro i do aukcji praktycznie nie było opisu i sugerowałem sie tylko oznaczeniem P28 i teraz kolejne pytanie bo auto od pala , ale na zimnym ma jakies 1100obr/min ale po paru min te wartosci spadają az do momenty gdy auto zgasnie i juz nie odpala chyba ze trzymam gaz . Bo słyszałem ze automat podaje inna dawke paliwa ,ale ile w tym prawdy to nie wiem.
Wiecie kto mogł by mi mogł pomoc ogarnąc to wszystko bo auto stoi i wrasta w ziemie ,nie wspominając juz o rudej
Rozwazam kilka opcji
-wymiana wiązki kabinowej (chyba jedyne wyjscie)
-przerobienie wiazki silnikowej (niewiem czy to coś pomoze)
-oddanie auta zeby ktos kompleksowo doszedł co jest nie tak i zrobił auto na gotowo ZNACIE !!! kogoś takiego ... najlepiej niedaleko kalisza ;) (Najwygodniejsze)
POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kompa od automatu da sie przerobic pod manual
Kup wiązkę kabinową ODB1 z podobnym jak nie takim samym wyposażeniem jakie masz u siebie. Pokaż dokładne oznaczenie tego kompa, jesli faktycznie automat to daj komuś z forum do przerobienia na manuala. Silnik zdrowy chociaż i osprzęt sprawny?
silnik ciezko okreslic czy zdrowy bo jak narazie niechce go ruszac bo wydaje mi sie ze cos jest nie tak . Silnik i osprzet bez kompa i wiazki kupiłem od gosci z JHM -u w warszawie zapewniali mnie ze wszystko jest super ,ale mają zjebe odemnie bo skrzynia to jest tragiczna . A jezeli komp rzeczywiscie od automatu to moze miec takie odpały jak z tymi obrotami??
to pozniej napisze jak z tym kompem
Kompa sobie przerób na civic5g.pl znajdziesz manual jak to zrobić.
A swoją drogą jak potrzebujesz wiązki to mam i kabinową i silnikową obd1 pod d16z6 z pełnym wyposażeniem.
no to jestem zainteresowany to napisz mi na pw ile bys chciał ... to pasuje ;) bo u mnie tez pełna elektryka
a tak wgl. to roboty od h*** zeby zmienic ta wiazke ??
no to jestem zainteresowany to napisz mi na pw ile bys chciał ... to pasuje ;) bo u mnie tez pełna elektryka
a tak wgl. to roboty od h*** zeby zmienic ta wiazke ??
jakies 4h roboty...jak masz sprawne rece...jak robisz to pierwszy raz na spokojnie i dokladnie to jakies 10h...
trzeba zwalać deske...niektórzy sie beda upierac ze nie trzeba...ale lepiej sciagnac
witam znow wracam po nieobecnosci w polsce i moje problemy wciąz nierozwiązane ... po tak długim nie odpalaniu auta doszło kilka usterek .
1. gdy wciskam gaz do konca to obroty stają na wartosci 1500RPM i zachowuje sie jak na procedurze startu tylko jak puszcze sprzegło to silnik jak przyduszony i gasnie.
2. jak auto sie rozgrzeje to strasznie szarpie... jeden mechanik mówił ze wina moze lezec w aparacie zaplonowym
Bo jezeli chodzi o bledy na kompie to wygląda to tak
1. jak wczesniej z elektro sprzegłem
2. z czujnikiem temperatury
3. zła wartosc biegu jałowego
Na chłopski rozum ... te błedy moim zdaniem nie powinny przyspazac takich problemow , chyba ze cos z silnikiem . zaznaczam ze rozrzad wymieniony swiece kable, olej takze nie mam pojecia gdzie siedzi wina.
witam znow wracam po nieobecnosci w polsce i moje problemy wciąz nierozwiązane ... po tak długim nie odpalaniu auta doszło kilka usterek .
1. gdy wciskam gaz do konca to obroty stają na wartosci 1500RPM i zachowuje sie jak na procedurze startu tylko jak puszcze sprzegło to silnik jak przyduszony i gasnie.
2. jak auto sie rozgrzeje to strasznie szarpie... jeden mechanik mówił ze wina moze lezec w aparacie zaplonowym
Bo jezeli chodzi o bledy na kompie to wygląda to tak
1. jak wczesniej z elektro sprzegłem
2. z czujnikiem temperatury
3. zła wartosc biegu jałowego
Na chłopski rozum ... te błedy moim zdaniem nie powinny przyspazac takich problemow , chyba ze cos z silnikiem . zaznaczam ze rozrzad wymieniony swiece kable, olej takze nie mam pojecia gdzie siedzi wina.
to jest komp p28 od z6 oryginalnie ? modyfikowany ? jeśli tak to jakie mapy wgrane ?
Czemu nie przerobiłeś na manuala jak koledzy pisali ?
Z Twojego posta wnioskuje że auto stało pod Twoją nieobecnośc i ponieważ samo się nie naprawiło to znów napisałeś na forum :P zmieniłeś tą wiązkę kabinową w końcu czy przerabiałeś kostki ? Sprawdź obwód tego czujnika temp. na początek - fajnie by było jak by działał
komp oryginalny ,nie grzebany ... nie przerobilem go ze wzgledu na to ze poczytałem troche , iten bląd nie ma wpływu na jazde samochodem , wiec odłożyłem go na pozniej.
Tak jak pisałem wczesniej sam z ziomkiem zrobiłem przejsciówke ,kupiłem same kostki które dochodzą do kompa i po schemacie polutowałem je tak jak powinno byc. Dalej pomiedzy wtyczkami od wiazki silnikowej a wtyczkami od kompa wmontowałem ta przejsciówke takze nie ciachałem kabli , wiec mam mozliwosc wrocenia do starych ustawien . Rozwazam teraz kupic cos takiego http://jarusnet.com/2012/07/26/przejsciowka-obd0-obd1/ A co do wtyczek przy kompie bede musiał rozlutowac kable i wrucic na stare zeby mi pasowała ta przejsciówka .
Ogólnie to nie jestem zadnym mechanikiem specjalista, poprostu proboje sam do wszystkiego dojsc przy waszej pomocy.
Kabinówki nie wymieniam bo niemam nawet gdzie tego zrobic , nie posiadam garazu a pod blokiem h** nie robota.
Napisałem do was z tego wzgledu ze podsuniecie mi jakies dobre rozwiazanie , bo napewno nie jestem pierwszy ktory robi swapa w jajku.
chyba ze znacie kogos kto mi to ogarnie niedaleko kalisza ,bo niewiem dlaczego w kaliszu nikt mi niechce jej nawet obejzec ;(
Aha i dzieki za ironiczny post ;)
witam to znowu ja mam kabinowke na obd1 tylko ze od eh6 i moje pytanie czy bedzie pasowac bo mam ogarnietego mechanika tylko niewiem czy jest sens wstawiac auto do niego bo jak sie okaze ze nie pasuje , albo duzo przerobki to wole kupic druga od eg5
no własnie ... i teraz czy podejdzie pod eg ??
nie sondze. Ale niech się wypowie ktoś inny. Swoją drogą ile czasu można robić taką usterkę?
Nie, nie pasuje wiązka od del sola jeśli chodzi o kabinówkę.
dzieki za odpowiedzi ... a zajelo mi to tyle czasu ze wzgledu ze mnie nie było , kupiłem mieszkanie i miałem inne wydatki niz skladanie mojej zabawki ;)