Zobacz pełn± wersję : Skrzypiace zawieszenie
Mam obnizone zawieszenie o jakies 40mm. Zauwazylem ze przy wiekszym obciazeniu(3-4 osoby w samochodzie) zaczyna mi z tylu odzywac sie cos w zawieszeniu. nie przy jezdzie po prostej, lecz przy hopkach czy przejazdach po tzw. lezacych policjantach :). co moze byc przyczyna takich odglosow?
5gen jajko
Najlepiej bylo by jednak wejsc pod auto i nasluchiwac gdy ktos bedzie bujal samochodem. Na pierwszy ogien sprawdz "cukierki", pozniej polecam przyjzec sie innym tulejom w zawieszeniu, zaopatrz sie w jakies smarowanie w sprayu i po kolei psikaj
Tak btw to warto spsikać przynajmniej 2 razy w roku elementy gumowo-metalowe zawieszenia tak jak marcov pisze jakim¶ smarowankiem w spreju, polecam olej silikonowy CX80 chyba(nie jestem żadnym przedstawicielem :D )ma dług± rurkę więc wszędzie da radę się dostać ;)
jurekkiller
04-03-08, 12:09
nie wiem czy to moze byc przyczyna skrzypienia, ale jesli masz sprezyny progresywne to przy wiekszym obciazeniu te zwoje ktora sa "blizej siebie" moga skrzypiec stykajac sie ze soba. Moja teorie popieram tym, iz np tein do sprezyn obnizajacych dodaje takie gumki na zwoje wlasnie zeby wyeliminowac skrzypienie.