PDA

Zobacz pełną wersję : brak iskry Pilne

lukasz9
06-10-13, 18:07
Witam.
Jestem tutaj nowy bo dopiero tydzień temu kupiłem moją honde EJ9 2000r 1.4 90km d14z2 i nie wiem czy temat jest w odpowiednim dziale jak nie z góry przepraszam. Tematem mojego problemu jest brak iskry po wymianie rozrządu. rozrząd wymieniony prawidłowo lecz z małą komplikacją ponieważ śruba mocująca alternator ukręciła się w bloku lecz trochę wystawała nakręciłem nakrętkę i zaspawałem śrubę udało się ją wtedy wykręcić. oczywiste ze przed spawaniem odłączyłem akumulator. Czy jest prawdopodobieństwo że prąd ze spawarki spalił cewkę lub moduł? jak robiłem samo diagnostykę to kontrolka mignęła 9 razy.

lukasz9
06-10-13, 20:05
jak sprawdzić czy kopułka jest sprawna?

lukasz9
06-10-13, 21:30
czy alarm ma wpływ na odcięcie zapłonu?
Alarm Prestige kod pilota ELVAT5G.

Furious
07-10-13, 12:25
Kopułka to prosty element, sprawdzasz tylko czy styki nie są popękane, wyłamane, wypalone.
Alarm oczywiście odcina zapłon, tak jak i immobilizer. Skoro masz błąd 9 to tu szukaj problemu, w większosci Civicow ten czujnik jest w aparacie zapłonowym, ale nie wiem czy w tym silniku nie jest on przy rozrządzie właśnie.

lukasz9
08-10-13, 00:23
sprawdzałem czujnik położenia wału jest sprawny centralka alarmu jak się okazało została odcięta dosłownie, do aparatu zapłonowego dochodzi wtyka 8-smio pinowa i tylko w jednym pinie jest prod czy tak ma być czy coś z prądem jest nie tak ?

Furious
08-10-13, 07:25
Nie wiem, weź manuala w ręke i sprawdzaj po kolei.. rzuć też okiem na czujnik uderzeniowy.

lukasz9
17-10-13, 19:51
sprawa wyjaśniona cewka była do wymiany :)
wszystko gra:)