Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Głośniki 6x9, a tylna półka w coupe

Genax
06-10-13, 15:09
Czy ma ktoś może jakiś sposób na to, żeby półka ta nie latała i, żeby jakość dźwięku była trochę lepsza? Jak wiemy tylna półka to najgorsze miejsce na głośniki.

wirus_123
09-10-13, 21:26
Może wygłuszyć jakimiś matami :). Ja planuje u mnie w sedanie spróbować to zrobić, ponieważ głośniki są zamontowane w metalowej półce i tyko podłożyłem pod głośniki paski gąbki.

djfania
10-10-13, 08:05
Jest proste rozwiązanie, dobrze zamontować półke, dac dystanse pod głośniki i nic nie lata.

szastal
11-10-13, 08:10
Jest jeszcze lepsze. Zrezygnować z nich w półce i zrobić dobrze drzwi matami oraz można się pokusić o biamping przedniego zestawu z samego radia

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

zakit
11-10-13, 08:34
Jest jeszcze lepsze. Zrezygnować z nich w półce i zrobić dobrze drzwi matami oraz można się pokusić o biamping przedniego zestawu z samego radia

bi amping ma sens tylko wtedy kiedy mozesz to precyzynie ustawić, no chyba ze kolega ma wypasione radio - to wtedy mozemy rozmawiać - inaczej nie ma to sensu, chyba że bi amping z wzmacniacza - nawet najgorszego bedzie lepszy niz z samego radia.

szastal
11-10-13, 11:43
Niby tak, ale zawsze trochę się doreguluje same cyki ich poziom itp, w każdym razie i tak lepiej zasilić sam przód niż wszystko z radia i to jeszcze tylne głośniki, chyba że ma tylko coś słychać z tyłu

Genax
11-10-13, 11:49
Moje radio daje radę zasilając przód i tył. Sam bylem zdziwiony, ze tak dobrze grają. Mój jedyny problem to ta czasem latajäca półka przy basie. Spróbuję dać coš pod głośniki i wzmocnić półkę

szastal
11-10-13, 12:02
Skąd wiesz że daje, na ucho czy może podłączyłeś wzmacniacz zamiast radia i nie było różnicy, a może aktywne obciążenie pod radio i pomiary radia były ?

Wiem że gra , tzn stara się wydawać dźwięki z głośników

Genax
11-10-13, 12:37
Nie podłączałem wzmacniacza ale na przodzie mam głośniki apline spg-cs17, a z tyłu zamontowałem wczoraj głośniki alpine 6x9 SPG-69C3 i to jak grają w zupełności mi wystarczy. Auto mam zamiar za jakiś czas sprzedać dlatego nie będę inwestował w wzmacniacz i tubę na kilka miesięcy. Bass jest mocny i jakoś dźwięku jest super :)

MarcinWL
11-10-13, 15:47
Z tylną półką jest zawsze rzeźba. Niektórzy rozwiązywali ten problem raz na zawsze wstrzykując piankę poliuretanową niskoprężną między półkę a blachę, ale to trochę patologiczne rozwiązanie. Bardziej ludzkie to upchanie tam pianki takiej jak pod panele, i wygłuszenie taśmą piankową wszelkich łączeń na których brzęczy.

Genax
11-10-13, 20:55
#up
Bardzo dobry pomysł. W następnym tygodniu się z tym pobawię.

Genax
14-10-13, 15:25
http://www.youtube.com/watch?v=1aIpZJSJp2Y&feature=c4-overview&list=UU9zzfN-PcdTp2CnXane7ZfA

Tak grają :P

zakit
20-10-13, 12:13
http://www.youtube.com/watch?v=1aIpZJSJp2Y&feature=c4-overview&list=UU9zzfN-PcdTp2CnXane7ZfA

Tak grają :P

akurat wrzucanie filmiku z nagranym dziwekiem jest totalnie bez sensu. bo ja np uslyszalem jak gra moje 5.1 na beznadziejnej jakosci filmie...

wazne ze tobie sie podobają jak grają ;)

Genax
22-10-13, 23:02
Wiem wiem ale myślałem, że może coś tam będzie słychać :D

bartek.synth
20-01-14, 12:45
Ile dałeś warstw tej gąbki?

Genax
22-01-14, 21:18
Jedna warstwa na jeden głošnik 15x10cm i nic nie trzeszczy. Osłonki głośników przykręciłem bo one lubiły też latač.