PDA

Zobacz pełną wersję : Zaparowany reflektor:(

Berni
28-02-08, 22:09
Dzisiaj po myciu auta na myjce zaparował przedi reflektor. Podejrzewam, że panowie na myjce musieli kokretnie po nim lać. Wcześniej nigdy się to nie zdarzało, nigdy auto nie było uderzone i klosz powinien być szczelny. Czy wyschnie samo? A może jakos pomóc? Czy reflektor w VI gen. po lifcie mozna rozebrać i wysuszyć, oraz uszczelnić od nowa? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

blue_kos
28-02-08, 22:11
wystarczy jak zapalisz reflektor, zdejmiesz z niego uszczelke, jak odparuje zaloz ja ponownie, nie testowalem tego ale wydaje mi sie ze to powinno wystarczyc

Lcfr
28-02-08, 22:20
wszelkie wskazówki.
najwiecej ich jest w :szukaj:
bo temat juz wałkowany nie raz.... :/

slawoo
29-02-08, 09:32
Czy reflektor w VI gen. po lifcie mozna rozebrać i wysuszyć, oraz uszczelnić od nowa?
Mój lewy reflektor był zaparowany non stop. Próbowałem suszyć bez rozbierania ale po każdym deszczu było to samo więc rozkleiłem, usunąłem stary klej, http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=11097
i skleiłem na nowo preparatem Sikaflex 11FC (bardzo dobry uszczelniacz i klej w jednym). Od razu po sklejeniu (jeszcze klej nie związał) założyłem i cieszę się suchym reflektorem do dziś :) Nie dociskałem szyby do reflektora zbyt mocno - po prostu nie żałowałem uszczelniacza!!

ps. uważaj na ręce od tego preparatu nie domyjesz ich przez kolejny tydzień :aloha:

WaSSIL
29-02-08, 12:28
podepnę się pod temat: też mam tak ostatnio że lewy mam zaparowany. Znalazłem z tyłu lampy coś takiego jak zaślepka a po jej ściągnięciu jest rowek w którym włożona jest gąbka. To jest odpowietrznik ?? wyciągnięta gąbka na cały dzień (przy ładnej ciepłej pogodzie) nic nie pomogła w odparowaniu reflektora :(

Berni
05-03-08, 19:58
Panowie jeszcze jedno pytanie w kwestii technicznej. Czy aby wyjąć reflektor trzeba zdjąć zderzak?

Lcfr
05-03-08, 22:03
Panowie jeszcze jedno pytanie w kwestii technicznej. Czy aby wyjąć reflektor trzeba zdjąć zderzak?
w 5 gen nie trzeba-ale warto go poluzować na pasie przednim
w 6 gen nie wiem...

slawoo
05-03-08, 22:40
w 6 gen trzeba, inaczej się nie da.

xkarlx
06-03-08, 07:36
reflektor niegdy nie bedzie szczelny do konca a paruje dlatego że wilgoć nie ma jak z niego wychodzić, radze sprawdzić odpowietrznik czy jest drożny. Ja u siebie rozebrałem lampe wylalem 0.5 wody i złozyłem na tym samym kleju, nie ma problemu z parowaniem u znajomego tak też robiliśmy i już nie paruje

WaSSIL
06-03-08, 11:58
w 6 gen trzeba, inaczej się nie da.
ale kicha :/

Berni
06-03-08, 17:41
radze sprawdzić odpowietrznik czy jest drożny
A możesz powiedzieć jak sie do tego zabrać w najprostszy sposób? Który fragment to odpowietrznik? Dodam jeszcze, że moja lampa jest zaparowana w części gdzie świeci kierunkowskaz, a nie światło mijania i długie. Ale zauwazyłem też, że z dnia na dzień jest coraz lepiej, to znaczy, że chyba powoli wysycha.

WaSSIL
06-03-08, 17:47
radze sprawdzić odpowietrznik czy jest drożny.
u siebie sprawdzałem - czyściłem tą gąbkę co w nim jest i nadal bez rezultatu :/

moja lampa jest zaparowana w części gdzie świeci kierunkowskaz
moja też i niestety odpowietrznik nic nie daje :/