Zobacz pełną wersję : Jaki swap jest najkorzystniejszy w D14A3/4 ??
[H] Dylu [H]
27-02-08, 10:36
Panowie, jaki silnik da się wsadzić do EJ9 3D generujący od 180 do 200KM a jego wsadzenie będzie wymagało stosunkowo najmniej kłopotliwych przeróbek i dziwnego sztukowania różnych mocowań. Generalnie jaki swap w tym samochodzie zrobić jest najprościej i najtaniej, ale tak aby wszystko było zrobione profesjonalnie...
oczywiście do tego jaka skrzynia ?? zawias ?? hamulce ?? od czego przeszczepiać albo co wsadzić ??
Nie ma takiej opcji, która spełniałaby wszystkie założenia.
Silniki generujące w serii 180-200KM to właściwie jedynie B18C6, H22A, K20A. Najtańszy będzie H22A, ale jego wsadzenie będzie z kolei trudniejsze i wymagające sztukowania/dorabiania różnych gratów. C6 z kolei łatwiej wsadzić, ale jest drogi w zakupie. K20A to kosmos cenowy żeby zaszczepić w 6genie.
Ogólnie bez 10kPLN nie ma co podchodzić do tematu (i nie mówię tu bynajmniej o opcji K).
[H] Dylu [H]
27-02-08, 11:19
no właśnie ok 10k pln chciałem przeznaczyć na swap, ale kompletny, ze skrzynią i hamulcami bo zawieszenie będę już miał...
czyli co w tej cenie będzie najlepsze ?? konkretnie...bo prawdę mówiąc nie wiem za czym się rozglądać.
opcja "szukaj" Ci się zepsuła :) ?
żeby nie było ot
najlepiej jak chodzi o cena / moc wypada b18c4. 169 km / 166 nm w serii.
jak szukasz czegos co mialo seryjnie 180-200 km to tylko cos z tego co wyzej Kras napisal (ewentualnie jeszcze b16b z ek9) i tutaj właśnie h22 wypada najtaniej, do tego jest łatwo dostępny.
Dylu [H]]sztukowania różnych mocowań
to tylko d seria w Twoim przypadku, do tego turbo/kompresor i będzie taka moc jak chcesz
imo lepiej sprzedaj civica i kup naprzykład prelude 5gen vti, taniej wyjdzie
albo zwykla z f-serie i wtedy przekladaj silnik na h22
[H] Dylu [H]
27-02-08, 11:45
imo lepiej sprzedaj civica i kup naprzykład prelude 5gen vti, taniej wyjdzie
albo zwykla z f-serie i wtedy przekladaj silnik na h22
zmiana auta odpada, ponieważ moje EJ9 to trafiona w 10 perełka w stanie idealnym ze znikomym przebiegiem i zużyciem i chcę ją zostawić jako "zabaweczkę" no i wyciągnąć z niej parę KM, po za tym lubię to autko
Co to znaczy "jaka skrzynia"? Taka jaka będzie z silnikiem. Bez sensu kupić np. B18C6 i do tego skrzynię inną niż seryjnie była z tym silnikiem. W przypadku H22A można ewentualnie próbować znaleźć skrzynię z ATR (ale tania to ona nie będzie).
Generalnie jeśli masz 10k na całość zabawy to opcje na C6 lub K20 odpadają. Możesz pójść albo w H22A (tani silnik i kombinacje z montażem), albo kupić jakieś D16xx (w domyśle chyba najlepiej Z6) i turbić/kompresować.
A tak ogólnie to naprawdę mógłbyś użyć szukajki...
Skoro masz okolo 10 tys to mniej wiecej kombinujesz tak jak ja.Najlepsza opcja jest 185 km H22-duzo tego (koszt calej Preludy okolo £1000) albo 200km trudniejsze do trafienia ale koszt od £1200 w gore.Nie widze potrzeby sztukowania niczego oprocz elektryk.Koszty:
-mocowania Hasporta okolo 2 tys.
- wstawienie silnika 2-3tys. w zaleznosci co chcesz zostawic a co nie.
Po sprzedaniu swojego silnika i gratow z preludy mozesz nawet czesc odzyskac
Ponizej 10 tys z pozostalymi silnikami czyli B i K nie masz co probowac tak jak pisaly osoby przede mna pozdro i powodzenia
ja mysle, ze z h22 nie zmiesci sie w 10kpln. za to powinien zmiescic sie z b18c4, a potem ewentualnie z czasem rozbudowac go o dobre kolektory i wydech.
Zależy głównie od kosztów robocizny. Jak ogarnie u jakiś znajomków to da rady w 10k.
Ze sztukowania będzie czekała walka z półosiami.
Natomiast faktem jest (tak jak mówi Markos), że chyba najlepiej (cenowo i montażowo) byłoby przeżyć te 10KM deficytu i wsadzić C4. A potem je najwyżej rozbudować.
Poprawcie mnie jezeli sie myle b18 wychodzi taniej tylko dlatego ze odchodza koszty mount kitu???