PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki swap jest najkorzystniejszy w D14A3/4 ??

[H] Dylu [H]
27-02-08, 10:36
Panowie, jaki silnik da się wsadzić do EJ9 3D generujący od 180 do 200KM a jego wsadzenie będzie wymagało stosunkowo najmniej kłopotliwych przeróbek i dziwnego sztukowania różnych mocowań. Generalnie jaki swap w tym samochodzie zrobić jest najprościej i najtaniej, ale tak aby wszystko było zrobione profesjonalnie...

oczywiście do tego jaka skrzynia ?? zawias ?? hamulce ?? od czego przeszczepiać albo co wsadzić ??

Kras
27-02-08, 10:57
Nie ma takiej opcji, która spełniałaby wszystkie założenia.

Silniki generujące w serii 180-200KM to właściwie jedynie B18C6, H22A, K20A. Najtańszy będzie H22A, ale jego wsadzenie będzie z kolei trudniejsze i wymagające sztukowania/dorabiania różnych gratów. C6 z kolei łatwiej wsadzić, ale jest drogi w zakupie. K20A to kosmos cenowy żeby zaszczepić w 6genie.
Ogólnie bez 10kPLN nie ma co podchodzić do tematu (i nie mówię tu bynajmniej o opcji K).

[H] Dylu [H]
27-02-08, 11:19
no właśnie ok 10k pln chciałem przeznaczyć na swap, ale kompletny, ze skrzynią i hamulcami bo zawieszenie będę już miał...

czyli co w tej cenie będzie najlepsze ?? konkretnie...bo prawdę mówiąc nie wiem za czym się rozglądać.

E57
27-02-08, 11:22
opcja "szukaj" Ci się zepsuła :) ?

żeby nie było ot
najlepiej jak chodzi o cena / moc wypada b18c4. 169 km / 166 nm w serii.
jak szukasz czegos co mialo seryjnie 180-200 km to tylko cos z tego co wyzej Kras napisal (ewentualnie jeszcze b16b z ek9) i tutaj właśnie h22 wypada najtaniej, do tego jest łatwo dostępny.

Dylu [H]]sztukowania różnych mocowań
to tylko d seria w Twoim przypadku, do tego turbo/kompresor i będzie taka moc jak chcesz
imo lepiej sprzedaj civica i kup naprzykład prelude 5gen vti, taniej wyjdzie
albo zwykla z f-serie i wtedy przekladaj silnik na h22

[H] Dylu [H]
27-02-08, 11:45
imo lepiej sprzedaj civica i kup naprzykład prelude 5gen vti, taniej wyjdzie
albo zwykla z f-serie i wtedy przekladaj silnik na h22
zmiana auta odpada, ponieważ moje EJ9 to trafiona w 10 perełka w stanie idealnym ze znikomym przebiegiem i zużyciem i chcę ją zostawić jako "zabaweczkę" no i wyciągnąć z niej parę KM, po za tym lubię to autko

Kras
27-02-08, 13:07
Co to znaczy "jaka skrzynia"? Taka jaka będzie z silnikiem. Bez sensu kupić np. B18C6 i do tego skrzynię inną niż seryjnie była z tym silnikiem. W przypadku H22A można ewentualnie próbować znaleźć skrzynię z ATR (ale tania to ona nie będzie).

Generalnie jeśli masz 10k na całość zabawy to opcje na C6 lub K20 odpadają. Możesz pójść albo w H22A (tani silnik i kombinacje z montażem), albo kupić jakieś D16xx (w domyśle chyba najlepiej Z6) i turbić/kompresować.

A tak ogólnie to naprawdę mógłbyś użyć szukajki...

zed
27-02-08, 13:22
Skoro masz okolo 10 tys to mniej wiecej kombinujesz tak jak ja.Najlepsza opcja jest 185 km H22-duzo tego (koszt calej Preludy okolo £1000) albo 200km trudniejsze do trafienia ale koszt od £1200 w gore.Nie widze potrzeby sztukowania niczego oprocz elektryk.Koszty:
-mocowania Hasporta okolo 2 tys.
- wstawienie silnika 2-3tys. w zaleznosci co chcesz zostawic a co nie.

Po sprzedaniu swojego silnika i gratow z preludy mozesz nawet czesc odzyskac

Ponizej 10 tys z pozostalymi silnikami czyli B i K nie masz co probowac tak jak pisaly osoby przede mna pozdro i powodzenia

!markos
27-02-08, 13:29
ja mysle, ze z h22 nie zmiesci sie w 10kpln. za to powinien zmiescic sie z b18c4, a potem ewentualnie z czasem rozbudowac go o dobre kolektory i wydech.

Kras
27-02-08, 13:40
Zależy głównie od kosztów robocizny. Jak ogarnie u jakiś znajomków to da rady w 10k.
Ze sztukowania będzie czekała walka z półosiami.

Natomiast faktem jest (tak jak mówi Markos), że chyba najlepiej (cenowo i montażowo) byłoby przeżyć te 10KM deficytu i wsadzić C4. A potem je najwyżej rozbudować.

zed
27-02-08, 13:57
Poprawcie mnie jezeli sie myle b18 wychodzi taniej tylko dlatego ze odchodza koszty mount kitu???