Zobacz pełną wersję : silnik sie grzeje
patyczak94
12-09-13, 09:49
w mojej civic vi latem silnik sie szybko grzał zimą nie ma tego problemu tylko latem czy jak jest troche cieplej, zimą tylko przy predkoisciach 140km/h + przy wlaczeniu cieplego powietrza temp szybko spada ale znow rosnie, termostat był wymieniany niecały rok temu bo auto znowu nie nagrzewało się , co moze byc przyczyna , sprawdzalem chlodnice i nie ma prawie wcale tych blaszek pomiedzy żeberkami są w rogach ok a na srodku nie ma prawie wcale , czy to od tego? mozna to regenerowac? płyn jest nie ubywa, jeszcze dodam ze na postoju po paru minutach włącza sie wentylator i wyłącza i tak na zmiane
Dżizas, tego się czytać nie da. Mój kumpel w podstawówce też napisał całe dyktando jednym zdaniem i dostał za to konkretną pałę :)
A wracając do tematów - jest ich od ciula o przegrzewaniu - wystarczy odrobinę poszukać.
sprawdzalem chlodnice i nie ma prawie wcale tych blaszek pomiedzy żeberkami są w rogach ok
W pewnym sensie już sobie odpowiedziałeś sam.
ale mu pomogles och ach , jak jestes (doswiadczonym forumowiczem itd ) to ladnie napisz koledze bo ma problem pozdro . . . .
w mojej civic vi latem silnik sie szybko grzał zimą nie ma tego problemu tylko latem czy jak jest troche cieplej, zimą tylko przy predkoisciach 140km/h + przy wlaczeniu cieplego powietrza temp szybko spada ale znow rosnie, termostat był wymieniany niecały rok temu bo auto znowu nie nagrzewało się , co moze byc przyczyna , sprawdzalem chlodnice i nie ma prawie wcale tych blaszek pomiedzy żeberkami są w rogach ok a na srodku nie ma prawie wcale , czy to od tego? mozna to regenerowac? płyn jest nie ubywa, jeszcze dodam ze na postoju po paru minutach włącza sie wentylator i wyłącza i tak na zmiane
nie wiem jakim cudem nie ma tych blaszek... chłodnica do wymiany - kup jakąś na szrocie w dobrym stanie, z gwarancją że jak będzie ciekła to wymienią.
Płyn zalej do chłodnic, nie wodę rzecz jasna
patyczak94
12-09-13, 18:08
czyli to raczej napewno chlodnica? teraz nie wymieniam bo zimno wiec nie grzeje sie
bartek1706
12-09-13, 19:17
Z takim podejściem to nie dziwne, że z autem jest coś nie tak.
czyli to raczej napewno chlodnica? teraz nie wymieniam bo zimno wiec nie grzeje sie rozwalasz, wymień jak zatrzesz silnik, może będzie ciepło.
Ilość oddawanego ciepła rośnie wraz z powierzchnią wymiany cieplnej, a tworzą ją właśnie te lamele pomiędzy głównymi "rurkami" w chłodnicy. U Ciebie ta powierzchnia jest mocno ograniczona, więc ciepło nie ma jak zostać wyemitowane z wody i stąd przegrzewanie. Musisz kupić nową chłodnicę. Jeśli będzie ona ze szrotu, to możesz na kilka dni dla spróbowania zalać wodą zdemneralizowaną (destylowaną), teraz nie ma mrozów i jeśli nie będzie cieknąć, to zmień wodę na płyn chłodniczy. Nie stracisz płynu w razie uszkodzonej chłodnicy. Jednak najwydajniejsza będzie nowa, a drogie nie są. Powodzenia!
patyczak94
12-09-13, 22:49
ale w tym wypadku wymiana nie jest narazie konieczna, ponieważ silnik sie nie gotuje bo "wyrabia" z chlodzeniem prawda?
ale w tym wypadku wymiana nie jest narazie konieczna, ponieważ silnik sie nie gotuje bo "wyrabia" z chlodzeniem prawda?
pewnie, zawieszenia też nie robisz dopóki koło nie odpadnie :)
;) są rzeczy na których nie zaoszczędzisz, bo odwlekając doprowadzisz samochód do takiego stanu, że naprawa będzie kosztować kilkakrotnie więcej albo będzie nieopłacalna... Jak kogoś nie stać na samochód, to lepiej kupić sobie dobry rower, przynajmniej wtedy jest pewność, że zajedzie sie na miejsce ;)
patyczak94
13-09-13, 17:46
kupilem jutro wymienie , tylko nie mam jak teraz sprawdzic czy chlodnica byla przyczyną
kupilem jutro wymienie , tylko nie mam jak teraz sprawdzic czy chlodnica byla przyczyną
a co tu sprawdzać, nie miała listków to trzeba wymienić ponad wszelką wątpliwość