PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z poliuretanami

Dawid0688
07-09-13, 13:28
Witam mam taki problem z tylejkami wahacza dolnego nr 081118 nie chcą wejść na bolec. OEM tuleja wchodzi nawet ma lekki luz a z poliuretanu nie da sie wcisnąć;/ Miał ktoś taki przypadek? Moze to jakaś wada fabryczna i musze jechać je wymienić?
http://images61.fotosik.pl/146/82bff3559430e837.jpg

lukwycz
07-09-13, 14:54
Rozumiem, że ta tuleja jest zwulkanizowana ze stalową tulejką i to ona nie w chodzi na trzpień?
Mam poliuretany z Olkusza i miałem taki przypadek. Wystarczyło tuleję przeszlifować okrągłym pilnikiem a trzpień spolerować papierem ściernym i wszystko działa i się obraca :)

Dawid0688
07-09-13, 16:35
Dokładnie tak jest.No własnie z Olkusza są:/ musze zagadać do gościa niech to poprawią... Ja to zrobie inaczej rozwierce tulejke na dobry wymiar bo nie chce mi się rąbać pilnikiem

lukwycz
07-09-13, 18:27
Ale u mnie to była naprawdę niewielka różnica rozmiarów, wystarczyło kilkanaście ruchów pilnika a wcześniej ni w ząb nie chciało wejść. Oczywiście dobrze by było zwrócić im uwagę ze względu na "potomnych".

Dawid0688
07-09-13, 19:49
Podjade i zapytam no tak porównywałem to faktycznie moze z 1mm roznicy ale no nie wejdzie a na siłe nie chce wciskac. Dzieki za odp :)

motoboy
08-09-13, 13:08
Nigdy nie miałem przyjemności zakładać poliuretan, ale z tego co wiem, w niektórych samochodach wchodzi bardzo ciężko, koniecznie trzeba korzystać z prasy, aby po wciśnięciu miał zadane naprężenia wstępne, i są one potrzebne aby połączenie spełniało swoje zadanie. Ale lepiej się skonsultować z producentem, czy to jest wynik błędu przy produkcji czy zamierzona skonstruowanie. Pozdrawiam.

Szczur[R]
09-09-13, 11:31
Witam mam taki problem z tylejkami wahacza dolnego nr 081118 nie chcą wejść na bolec. OEM tuleja wchodzi nawet ma lekki luz a z poliuretanu nie da sie wcisnąć;/ Miał ktoś taki przypadek? Moze to jakaś wada fabryczna i musze jechać je wymienić?
http://images61.fotosik.pl/146/82bff3559430e837.jpg

To samo mam w poli strongflexx - niestety rozmiar wewnętrzny tuleji metalowej to 18,1 mm a wejść ma na średnicę 18mm - to se nie uda :P rozwierciłem do 18,4 - czyli tak jak ma OEM

Dawid0688
09-09-13, 18:01
Postaram się podjechać do Olkusza i pokaże im oem tuleje i ich, niech coś z tym zrobią bo troche te kolorowe kółeczka kosztują i takie niedoróbki nie mogą mieć miejsca...

Sheiva
09-09-13, 23:31
Potwierdzę tylko, że również miałem z tym problem. Żółte weszły bez problemu, a czerwone były za wąskie - szlif "bolca".

Calypso
10-09-13, 11:02
Ja przed sezonem zmieniłem u siebie cały zawias przód + tył na poli z olkusza i było wszystko ok (mowa o czerwonym). Jedyny problem jaki napotkałem to musiałem wyszlifować powierzchnie elementów zawieszenia, w które wciska się tuleje. Podstawa to też dobrze nasmarować wszystko. Do tej pory zero problemów.

Gorliś
10-09-13, 14:32
Mialem ten sam problem, ja roztaczalem te metalowe tulejki dodane przez olkusz tak, zeby weszly na trzpienie.

jawasaki
10-09-13, 15:19
Również mam z olkusza, sprawdzałem pasują bez problemów (czerwone) - ale są nieco za wąskie... jakieś 3-4mm ale to da się obciąć żyletką. Na ogół jak za taką kasę to słaba jakoś wykonania, pęcherze powietrza, wymiary kiepsko się trzymają org. - oraz te ich formy toczone na odwal się (pręgi) oraz te kiepskie metalowe elementy.

Dawid0688
10-09-13, 18:13
Ja mam zólte i z wymiarami raczej problemów nie ma jedynie ta tulejka za wąska:/ w gumach staba sa lekkie ubytki na rogach ale mysle ze to nie ma wiekszego wpływu