PDA

Zobacz pełną wersję : Założenie ABS-u - czy to możliwe ?

ptaku
16-02-08, 20:31
Witam na wstępie tylko proszę bez tekstów typu że ABS jest dla leszczy itd. Moje pytanie jest odnośnie Civica coupe EJ2 1995 czy jest możliwość założenia ABS-u w takim samochodzie. Co trzeba by było wymienić i z jakimi kosztami może sie to wiązać proszę o odpowiedź.

!markos
16-02-08, 20:41
piasty, komputer sterujacy, czujniki, pompa, wszystkie nowe przewody hamulcowe, okablowanie blablabla. krotko mowiac - odpusc sobie.

ptaku
19-02-08, 01:50
No ale jest to możliwe z tego co mówisz :)

Tompro
19-02-08, 07:57
Cześć
No jest to możliwe. Musisz mieć kompletne przednie zwrotnice z wersji z ABS, tylne hamulce tarczowe też z ABS. Do tego dochodzi wiązka ABS'u, komputer, skrzynka bezpieczników, 4 czujniki do kół, pompa (modulator) ABS, większa pompa hamulcowa. Najlepiej jakbyś dorwał to wszystko od europejskiej wersji. Ja mam z anglika i przez to mam troche kombinacji z wiązką oraz z uchwytami mocującymi niektóre elementy. A oprócz tego wszystkiego co powyżej to musisz założyć praktycznie wszystkie nowe rurki hamulcowe bo w wersji z ABS idą one inaczej w komorze silnika.
Pozdrawiam
Tompro

plakon83
20-02-08, 11:37
Kup sobie lepiej porządne opony, dbaj o ukł kier i zaiweche, trenuj hamowanie pulsacyjne i szybko ABS okaże się zbędnym gadżetem.