PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne odpalanie

piotrekk7
30-08-13, 08:57
Witam,
chodzi o hondę VI 3D 1.4i B+G d14a3.

Czasem gdy odpalam za pierwszym razem długo kręci i puszczam.
Następnie znowu odpalam i odpala na strzała.

Mam usunięty immobilizer lecz check świeci (wydarta płytka tylko)

W czym może być przyczyna.

birchie
30-08-13, 10:11
Ile masz paliwa? Wyjeżdżasz zbiornik mocno do końca? U kolegi objaw taki pojawił się przy niskim poziomie wachy. Może zassało syfu z dna zbiornika i przytkało filtr? Swoją drogą- kiedy wymieniałes filtr?

piotrekk7
30-08-13, 11:38
Paliwa mam ponad rezerwę, ale wcześniej tak nie było. To całkiem możliwe. Filtr nie wiem kiedy był wymieniany ponieważ jestem właścicielem trzeci miesiąc.
Wymienię go i zobaczymy co dalej.

areqq
30-08-13, 22:26
U mnie to norma jak zostanie w baku na 100km paliwa. Wystarczy zatankować i po temacie ;). Ewentualnie przekręcić zapłon raz, cofnąć kluczyk i znowu tym razem już odpalić i zapala jak przy pełnym baku ;) Objaw identyczny przed i po zmianie filtra paliwa ;)

Michalll_1991
30-08-13, 22:39
ja tez tak mam ale paliwa musi byc jakies dosłownie 3l w baku zeby tak bylo jak mowisz areqq :P moze przekaznik pompy paliwa ?

a4tech33
31-08-13, 01:26
ja tez tak mam ale paliwa musi byc jakies dosłownie 3l w baku zeby tak bylo jak mowisz areqq :P moze przekaznik pompy paliwa ?

oj nie do konca :P u mnie np jeszcze zyd sie nie swieci, a juz potrafi nie odpalic za pierwszym pyknieciem :> ale kilka- kilkanascie km i zyd sie zaswieci :D takze teoretycznie rezerwa jest na jakies 80km wiec obstawiam troche wiecej waszki, u mnie to z 8l jak nie lepiej :> ale tak czy siak "problem" jezeli tak to mozna nazwac blachy i wszystkim hondziarzom znany :D

btw przed odpaleniem przekrec zaplon kilka razy bez odpalania. podpompujesz paliwko i powinno odpalic bez zajakniecia :>

posejdon
31-08-13, 13:50
btw przed odpaleniem przekrec zaplon kilka razy bez odpalania. podpompujesz paliwko i powinno odpalic bez zajakniecia :>
Wystarczy raz przekręcić i poczekać aż pompa przestanie działać. Czek wtedy zgaśnie i po przekręceniu kluczyka dalej odpali od dotknięcia (u mnie najwyżej po trzech obrotach wału).

birchie
31-08-13, 13:52
Wystarczy raz przekręcić i poczekać aż pompa przestanie działać. Czek wtedy zgaśnie i po przekręceniu kluczyka dalej odpali od dotknięcia

A to są tacy, którzy nie czekają? :P