PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z odpalaniem na ciepłym silniku

kris_zabrze
29-08-13, 16:42
Jakiś czas temu podczas jazdy wywaliło mi "CHECK ENGINE" , zignorowałem to bo przy następnych kilku jazdach ikonka sie nie pojawiała. Po jakimś czasie znowu ikonka sie zapaliła a ja przejechałem jeszcze jakieś 30 km. Dodam że auto zachowywało sie zupelnie normalnie. Jednak gdy chciałem go odpalić na ciepłym silniku samochód gasł od razu albo po chwili męczenia na niskich obrotach. Dopiero za 3 czy 4 razem udało mi sie go odpalić. Dojechałem z powrotem do domu i przy następnej próbie samochód już nie odpalił. Wieczorem sprawdziłem czy jest iskra, no i nie było. Wymieniłem cewkę. Samochód normalnie odpalał , ale jak wybrałem się w dłuższą trasę znowu zapalił się "CHECK ENGINE" , zrobiłem samodiagnostyke, która pokazała błąd 6 - Czujnik temperatury płynu chłodzącego . Zajechałem do elektryka, który stwierdził, że jeżeli samochód nie chce zapalać na ciepłym tzn że jest uszkodzony czujnik który odpowiada za komputer. Następnie wskazał mi ten czujnik pod maską. Kupiłem więc taki czujnik i gdy odkręciłem stary okazało się że jest zupełnie inny. Poniżej wklejam zdjęcie czujnika który wykręciłem z samochodu:
http://img543.imageshack.us/img543/4697/uvts.jpg
W innym sklepie udało mi się dostać taki czujnik który widniał tam pod nazwą "czujnik włączania/wyłączania wentylatora chłodnicy" czy jakoś tak.
Wymieniłem. Przejechałem kilka kilometrów i błąd znowu wyskoczył, samodiagnostyka nadal pokazuje błąd nr 6. Zrobiłem reset komputera, ale to też nic nie dało.

Powiedzcie gdzie moze być przyczyna bo mi sie juz pomysły kończą.
Może mimo restet komputera i tak trzeba skasować ten błąd?
A może wskazano mi nie ten czujnik i wymieniłem jakiś inny? Dodam że u elektryka po odłączeniu wtyczki z tego czujnika samochód na ciepłym silniku odpalił normalnie

Szczur[R]
30-08-13, 15:52
To nie jest ten czujnik :) Wymieniłeś ECT czyli faktycznie jak piszesz - czujnik załączający wentylator chłodnicy
Poza nim są jeszcze dwa czujniki obok siebie w głowicy pd aparatem zapłonowym mniej więcej. Ten jednoprzewodowy jest wskaźnikiem który widzisz na zegarach, te dwu jest czujnikiem dla ECU i to prowadopodobnie o niego Ci chodzi

kris_zabrze
30-08-13, 18:38
Załączyłem obrazek, czy to co zaznaczyłem to ten czujnik?
http://img194.imageshack.us/img194/3765/tcz1.jpg

Mój silnik to D16Y3

Szczur[R]
30-08-13, 18:55
znów pudło :P numer 13 na rysunku http://img12.imageshack.us/img12/6069/86i.gif
Na Twoim zdjęciu go nie widać bo jest dokładnie za wężem od chłodnicy

kris_zabrze
30-08-13, 19:10
u mnie z tego co widze jest troche inny układ, ale przesyłam kolejny strzał:
http://img543.imageshack.us/img543/893/x109.jpg

Szczur[R]
30-08-13, 19:24
to jest dokładnie z Twojego silnika schemat, musi być tak samo.
Jak się przyjrzysz to pierwszy od przodu auta jest czujnik jednoprzewodowy od wskaźnika a za nim ten ECU - miejsce pokazujesz dobre, tylko nie pomyl ich bo są tam dwa

kris_zabrze
30-08-13, 19:38
a da rade go odkręcić bez ściągania całego aparatu zapłonowego?

probestic
30-08-13, 19:40
Jakaś przedłużka chyba powinna Ci tam wejść pod ewentualną grzechotkę.

Szczur[R]
30-08-13, 21:39
;2063423']to jest dokładnie z Twojego silnika schemat, musi być tak samo.
Jak się przyjrzysz to pierwszy od przodu auta jest czujnik jednoprzewodowy od wskaźnika a za nim ten ECU - miejsce pokazujesz dobre, tylko nie pomyl ich bo są tam dwa
klucz rurkowy odpowiedniej długości mógłby dać radę, ale trudno operować bo bardzo mało miejsca jest

mirasek
30-08-13, 22:41
Wysoka nasadka na grzechotce umili wymianę. Będzie uciekał płyn, więc raczej szybko wkręcasz drugi, a ubytek uzupełniasz i odpowietrzasz układ dla pewności.

Zajechałem do elektryka, który stwierdził, że jeżeli samochód nie chce zapalać na ciepłym tzn że jest uszkodzony czujnik który odpowiada za komputer. Następnie wskazał mi ten czujnik pod maską. Kupiłem więc taki czujnik i gdy odkręciłem stary okazało się że jest zupełnie inny. Poniżej wklejam zdjęcie czujnika który wykręciłem z samochodu:
Czyli pan elektryk wprowadził Cie w błąd wskazując niewłaściwy czujnik do wymiany.

kris_zabrze
31-08-13, 11:46
dzięki za pomoc!

Czyli pan elektryk wprowadził Cie w błąd wskazując niewłaściwy czujnik do wymiany.
na to wygląda. Bede sie musial z nim policzyc ]:->

Temat opanowany, po wymianie czujnika samochód na cieplym silniku odpala normalnie.
Mozna zamknac

kris_zabrze
10-09-13, 10:35
Niestety po porządnym nagrzaniu silnika samochód dalej ma problemy z odpalaniem, mimo tego że błąd 6 już nie występuje. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem? Gdzie szukać przyczyny?