PDA

Zobacz pełną wersję : Swap i łączenie OBD2A silnik z OBD1 kabina

HJK
26-08-13, 14:06
Cześć,

Mam silnik B16A2 (już w budzie EG4). Pochodzi on z Del Sola SiR gdzie instalacja to OBD2A. W EG4 OBD1. Silnik jest podłączony, wiązka przeprowadzona do środka, komp podpięty, jednak muszę się jakość wpiąć do wiązki kabinowej OBD1. No i tutaj stanąłem. Obie instalacje mam rozcięte, można je zlutować, tylko co, gdzie i jak? Czy są jakieś diagramy kolorów kabelków pomagające w spięciu obu instalacji? Ewentualnie jakieś inne wskazówki jak dalej zakończyć ten temat?

Arturvf500
26-08-13, 14:18
po pierwsze, w eg4 jest OBD0(chyba że zmieniałeś wiązkę), po drugie SiR ma wiązkę angielską, dokładnie lustrzaną do wersji LHD; najprościej zmień wiązkę silnikową na LHD i wiązkę kabinową na OBD1 bo inaczej zakopiesz się w kablach; same wtyczki wiązek pod maska OBD1 i OBD2 są zgodne

HJK
26-08-13, 16:38
Aa.. jeśli EG4 D15B2 to OBD0 to sorry za zamieszanie. Więc w takim razie opis byłby taki jak wyżej tylko że zamiast kabinowej OBD1 byłaby OBD0.
Jeśli chodzi o rzeźbienie, to mam jeszcze większość wiązki kabinowej z EG5 D16Z6 (tu już chyba na bank jest OBD1?).

Del Sol SiR był z kierownicą po lewej stronie, więc wiązka chyba nie jest lustrzanką a standardową..?

FaziRBK
26-08-13, 18:27
Tak wiązka z eg5 to obd1, najlepsze rozwiązanie z możliwych to puszczenie wszystkiego na obd1 ze względu na możliwość późniejszego strojenia ale oprócz elektryki wiąże się to również z zakupem kompa pod obd1 i wgranie odpowiedniej mapy(p28 etc). Mimo wszystko jeżeli nigdy nie robiłeś żadnego obd to będziesz miał wiele problemów. Swoją drogą wiązkę kabinową musisz przerobić w całości pod obd2a jeżeli już tak bardzo chcesz zostać przy obd2a silnikowej + komp do tego, które masz.
Będziesz miał pewną rzeźbę. U nas jest mało odnośnie elektryki, warto poszukać na Hamerykańskich forach typu Honda-tech.
Ale, żeby nie było, że nic nie pomagamy to proszę http://www.dodo-upgrades.nl/ tutaj masz wszystkie schematy po lewej stronie, również obd2a. Miłej lektury pozdrawiam :)

HJK
28-08-13, 20:12
Dzięki Fazi. Schematy nie były potrzebne, przełożyłem bowiem całą wiązkę kabinową z EG5 (OBD1), bez problemu spięła się z silnikową OBD2a.
Doczytywałem że trzeba zmodyfikować jeszcze 3 rzeczy w tej sytuacji żeby silnik pracował jak należy:
- elektrykę alternatora
- wtrysków
- aparatu zapłonowego
(trzeba je poprzerabiać z OBD2 na OBD1).

Plus do tego zakup P28 i podłączenie czujnika temperatury w układzie dolotowym.

Intensywnie edukuje się w tej kwestii jednak może ktoś coś podobnego już przechodził i może przedstawić jak to wyglądało ew. jak wyglądać powinno?

HJK
03-09-13, 21:53
Zakończyłem właśnie temat swapowania silnika i chciałbym zostawić kilka informacji dla osób które byc może będą walczyć z elektryką swapów u siebie.
Udało mi się wyrzeźbić wszystko samemu, więc jestem tym bardziej szczęśliwy bo nie mam doświadczenia z podobnymi rzeczami.

Wrzucany silnik to B16A2 OBD2A do budy EG4 z D15B2 OBD0. Na początku kabinowa została standardowa EG4 - OBD0, silnikowa OBD2A - nic wtedy nie pasowało. Jako że miałem pozostałości po mojej biednej, rozbitej EG5 z D16Z6 - przełożyłem tę wiązkę kabinową do EG4 (dzięki Fazi za sugestię). Po tym zabiegu, kostki OBD1 kabina i OBD2A silnik - idealnie ze sobą pasują. Musiałem dokupić jedynie komputer P28. Nie było konieczności modyfikowania żadnych elementów o których wspominałem powyżej: alternator, wtryski, aparat zapłonowy, wszystko to pozostało na wiązce OBD2A i pracuje (póki co, odpukać) poprawnie. Rzeczy jakie pozostały jeszcze do wykonania to strojenie kompa (bo to P28 do D16Z6) i zamontowanie czujnika temperatury w układzie dolotowym.

Tyle.

Linki które okazały się bardzo pomocne:
http://technet.ff-squad.com/hybrid.92-95.obd2.htm
http://honda-tech.com/showthread.php?t=2987229
http://honda-tech.com/showthread.php?t=1842858
+obd1 pinout diagram (bo miałem pocięte kable do kompa)

Pzdr.

Marcel1
06-01-14, 10:27
Mam d14z4 na obd2a, więc przy przejściu na obd1 wystarczą mi przejścia przy kompie na obd1 i komp z obd1 i tak można stroić? Można się doczytać, że jeszcze jakaś rzeźba jest przy aparacie itd.