PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypiące sprzęgło

zieloo007
12-02-08, 22:05
Mam problem w dni wilgodne, kiedy pada deszcz, czy zaraz po myciu samochodu. Zawsze wkurzająco skrzypi sprzęgło. Kiedy dni są ciepłe nie mam z tym problemu, choć czasem też się zdarza że zaskrzypi. Próbowałem smarować WD40 czy smarem linkę od pedału w kabinie ale nadal skrzypi.

Gdzie jest od strony silnika linka sprzęgła?

Czy mam wchodzić pod samochód żeby nasmarować sprzęgło?

Pomóżcie rozwikłać prawie rok trwający problem :/

laciu
12-02-08, 22:46
Hanie trzeba pieścić i jeździć tylko w pogodne, ciepłe dni :P a tak na poważnie to tam nie ma linki tylko jest hydraulika składająca się z pompy, przedowód i pewnie jakichś jeszcze pierdół.... a jeśli dobrze rozumiem to skrzypienie raczej dochodzi spod maski i jest to skrzypienie mechanizmu przy sprzęgle, stojąc przodem do silnika po lewej stronie na dole, za chłodnicą jest taki gumowy mieszek gdzie jest ten mechanizm, spróbój może to to skrzypi... a do smarowania polecałbym raczej PŁYN KONSERWUĄCO NAPRAWCZY CX 80 bo WD40 to raczej do odrdzewiania i jeszcze coś "zeżre" ;)

g-jablko
12-02-08, 22:48
zdejmij takie gumowe kolanko [gdzies kolo skrzyni) i tak cyknij wd40

edit

no wlasnie, j.w

woPo
12-02-08, 22:48
WD nic nie daje, :szukaj: bo było wiele razy, sam miałem ten problem!
Jeszcze mi dzisiaj kumpel w ASO smarował :)

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=23559&start=0

rafalb33
12-02-08, 22:55
linkę od pedału w kabinie ale nadal skrzypi.
OMG to ty chyba pedaly mylisz ;)
Sprzeglo masz hydrauliczne a ty siakies linki smarujesz :brawo:
Wysprzeglik jak wyrzej pisane trzeba smarnac.

zieloo007
12-02-08, 23:01
Dzięki za wskazówki i link. Jutro spróbuje to nasmarować.

HokaHey
12-02-08, 23:03

Wręcz przeciwnie WD40 zawsze pomaga (nawet w ASO mi polecili) - sam używam raz na jakieś 4 - 6 miesięcy i zawsze pomaga :-)

zieloo007
12-02-08, 23:07
Wręcz przeciwnie WD40 zawsze pomaga (nawet w ASO mi polecili) - sam używam raz na jakieś 4 - 6 miesięcy i zawsze pomaga :-)

Faktycznie pomaga, smarowałem zamki na zime-przestały zamarzac, szyny szyberdachu-szyber zaczął płynnie się przesuwać. Zawsze pomagał. Jutro sie okaże, czy jest on taki dobry na poważniejsze sprawy.

laciu
12-02-08, 23:09

może użyj CX 80 a będzie trzeba smarować nie 4-6mcy a 10-1 mcy :P

Lcfr
12-02-08, 23:19
w tym miejscu trzeba użyć jakiegoś smaru
wd40 jest mocno przereklamowane(to moja opina) i........ szybko odparowywuje a co za tym idzie nadal pozostaje po jakimś czasie problem
przesmaruj wysprzęglik jakimś lepszym smatem i bedzie ok...
temat opisany już w szukajce kilka razy...

HokaHey
13-02-08, 04:17
może użyj CX 80 a będzie trzeba smarować nie 4-6mcy a 10-1 mcy :P

Nie chce mi się kupować CX80 skoro i tak trzeba będzie robić to samo za jakiś czas a WD40 mam pod dostatkiem ;) - jak mi się znudzi to raz na pół roku to może sprawdzę ten CX80 :)

wd40 jest mocno przereklamowane(to moja opina)

No chyba to nie prawda skoro wielu ludziom w wielu przypadkach pomaga - WD40 to jest od razu coś po co sięgam w takich i podobnych przypadkach - taka "pierwsza pomoc". Rozumiem że w tym przypadku wypada użyć smaru jakiegoś bo WD40 czy nawet CX80 to są półśrodki ale jednak pomagają i to dość długo ;)

w tym miejscu trzeba użyć jakiegoś smaru

Jaki smar a może smar w spray-u byś polecił ?

woPo
13-02-08, 07:47
Dokładnie jak napisał Lcfr :)
W ASO polecili Ci WD40? To slabe ASO ;)
U mnie mają lepsze smary i smarowidła i tym mi psikali :)

zieloo007
13-02-08, 10:45
Dziś zabrałem się z rana za posmarowanie. Zajęło mi to 3 minuty-wziąłem smar-"napaćkałem" większą ilość.......... i cisza ;)

HokaHey
13-02-08, 11:31
W ASO polecili Ci WD40? To slabe ASO ;)

Oni za pierwszym razem mi nasmarowali tam konkretnie ale znowu po jakimś czasie zaczęło skrzypieć więc polecili mi WD40 aby nie wymieniać jakiejś tam części (jeśli mi nie przeszkadza psikanie WD od czasu do czasu ;-) a mi nie przeszkadza to więc jest spox - nawet jest okazja żeby zajrzeć pod maskę :aloha:

Lcfr
13-02-08, 16:26
wd40 jest mocno przereklamowane(to moja opina)

No chyba to nie prawda skoro wielu ludziom w wielu przypadkach pomaga - WD40 to jest od razu coś po co sięgam w takich i podobnych przypadkach - taka "pierwsza pomoc". Rozumiem że w tym przypadku wypada użyć smaru jakiegoś bo WD40 czy nawet CX80 to są półśrodki ale jednak pomagają i to dość długo ;)

Bo tak sie u nas utarło, że to jest właśnie "pierwsza pomoc"
ale:
- jest drogi - dużo jest tanszych specyfików w większych objętościach (chocby fluid Valvoline)
- działa krótko - inne specyfiki często działąja dłużej
- nie powinno sie stosowac go do wszystkiego... (ma własciwości płuczące co nie w każdym mechanizmie jest zalecane)
Generalnie za drogo /za mało i niekoniecznie OK
Ale to tylko moja opinia i tyle - możesz mic inną :)
A to, że ludziom pomaga.... ;/ zastosowali by cos innego i też by pomogło - tak samo albo lepiej...
wd40 jest poprostu najbardziej rozreklamowane.
sorry za to OT.

HokaHey
13-02-08, 17:19
jest drogi

Pojęcie względne ;-) dla mnie i na moje potrzeby (czyli np to sprzęgło) jest ceną jak najbardziej do zaakceptowania...

działa krótko

Również "względne" - dla mnie działa na tyle długo że nie jest to "upierdliwe" - nie odczuwam po prostu tego jak psiknę raz na kilka miesięcy...

Od razu zaznaczę że ja nie bronię/wychwalam WD40 po prostu dla mnie to jest wygodny specyfik i sprawdza się tam gdzie go potrzebuję a co do reklamy to masz racje równie dobrze zamiast WD40 mógłbym używać czegoś innego tak samo dobrze rozreklamowanego lub nawet i dłużej działającego ale skoro mi odpowiada taki stan rzeczy to :aloha: ;)

rafalb33
13-02-08, 19:24
Ja kiedys tez latałem z wd40 prawie co miesiac psikac wysprzeglik :d .
Potem posmarowalem smarem z dodatkiem chyba molibdenu czy czegos za pare zlotych i juz rowny rok mam spokoj. Takze jak sie komus chce latac to jego wybor. Do szyberu wd tez bylo dobre na chwile. Ale reklama dzwignia handlu jak to mowia

zieloo007
13-02-08, 19:29
... posmarowalem smarem z dodatkiem chyba molibdenu czy czegos za pare zlotych i juz rowny rok mam spokoj.

a jaki to był smar-o jakiej nazwie?

rafalb33
13-02-08, 20:53
Nie chce mi sie sprawdzac bo nie mam go pod reka. Zadna znana nazwa. Smar z dodatkiem molibdenu albo dwusiarczku molibdenu. Tubka za ~7 zl.

Bono
13-02-08, 21:20
przesmarowałem własnie wysprzeglik z zewnatrz i dopiero teraz zaczał skrzypieć!! :bicie:

rutkose
26-11-08, 11:02
HA!! Mam to samo!! Posłuchałem rady, wypsikałem smarem w spray-u wysprzęglik i efekt mam taki, że jeszcze bardziej skrzypi <lol> Ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze można zrobic??

RDK
26-11-08, 14:09
może psikałes WD40? nie zawsze pomaga na takie rzeczy... polecam smar w sprayu WURTH'a taka sama butla jak benzyna ekstrakcyjna... rewelacyjnie trzyma swoje właściwości przez długi czas... wiem bo ja robiłem porządki pod maską i chwyciłem szybko taką butlę, myślałem że to benzyna ekstr. a chwyciłem ten smar - trzymał dłuuuugo :D

a co do przesmarowania wysprzęglika - spróbuję, u mnie też mnie to męczy

rutkose
26-11-08, 17:15
Psiakałem zwykłym smarem w spray-u, nie WD40 ;) A po za tym to po całym dniu jazdy muszę przyznac, że jednak skrzypienie ustało w 90% :D:D:D Więc zwracam honor ;)