Zobacz pełną wersję : Miejsca którymi najczęściej dostaje się woda. VI gen.
Gdzie najczęściej przecieka VIgen? Ostatnio pada u mnie praktycznie cały czas, a auto w godzinach pracy pod chmurką no i dzisiaj zaczęło śmierdzieć w środku. Kiedyś "pachniało" mi podobnie przez jakiś czas, ale w sumie dawno nie padało i był spokój. Stawiam, że to własnie wina deszczu i przecieku gdzieś, tym bardziej że tapicerka prana z niecały miesiąc temu :/. Patrzyłem tak pobieżnie wieczorem, ale bagażnik wydaje się suchy. Fotele i wykładzina raczej też. Na tej dykcie co przykrywa koło zapasowe widać te charakterystyczne wodne zacieki, ale była sucha. Może sucho było dlatego, że te dzisiejsze deszcze to praktycznie całodniowa mżawka i gdzieś sobie kropelkuje do środka i widocznie to wystarczy. Auto minimum raz w tygodniu myte myjką ciśnieniową kilkukrotnie i nigdy nie zauważyłem, aby gdzieś w środku po myciu było mokro i śmierdziało zaraz. Miał ktoś coś takiego? Jak się za to zabrać? W ogóle dobrze obwiniam deszcz? Oprócz nieprzyjemnego zapachu obawiam się o to, że (jeśli to to) ta woda musi się gdzieś odkładać i zaraz zacznie rdzewieć gdzieś.
Było wiele razy o tym ale cierpliwie sprostuję. Musisz wyjąć cały tył łącznie z fotelami, kanapą i boczkami. A następnie najlepiej uszczelnić odpowietrzniki znajdujące się pod tylnym zderzakiem. Najlepiej od razu polecieć też silikonem pod tylne lampy. U mnie ciekły te 4 elementy. Jak wyschną to polej całość tyłu auta wodą bo ja musiałem ze 3 razy poprawiać je bo lekko gdzieś tam siąpiło. Najlepiej żeby nadkola też nie były dziurawe ;) Powodzenia!
a mi sie wydaje, ze mam czasem wode za fotelem pasazera pod dywanikiem... Mial ktos tak?
odplywy szyberdachu moga przeciekac.
spinki zderzaka
spinki listew
przezarte nadkola od srodka
Dzięki za nakierowanie zabor. Czytałem kiedyś o tych odpowietrznikach pod zderzakiem, ale najgorsze to, że znów muszę wybebeszać środek, a robiłem to niedawno :/. Trudno. Dzisiaj też pogoda w kratkę, ale od razu po powrocie zajrzałem do bagażnika i było sucho. Przy zapasie mam ścierki i suche były. No ale zacznę od tych najczęstszych odpowietrzników i lamp.
Mi z kolei dzisiaj zaczęło śmierdzieć z bagażnika, jest cały mokry. Przyczyną może być uszczelka?
nikesonmyfeet
16-09-13, 21:17
To raczej lampa albo odpowietrznik. Najlepiej sprawdzić, po odkręceniu boczków, lejąc wodę na te rynienki które widać po otwarciu bagażnika (w 6 gen hatch) i jeśli leci po lampie to zaraz bedzie widac. Jesli mocno przecieka to tej wody nie musi być dużo, wystarczy szklanka :)
Mi własnie przecieka przez uszczelke tylnej lampy :P Moze nei masz ich dokreconych. 2 Dni temu popatrzyłem w koło zapasowe, a tam basen. Na dniach kupie chyba taka piankę polietylenową i sobie wytnę te uszczelki, bo moje stare zaczęły już wodę wchłaniać po 16 latach :P
Było wiele razy o tym ale cierpliwie sprostuję. Musisz wyjąć cały tył łącznie z fotelami, kanapą i boczkami. A następnie najlepiej uszczelnić odpowietrzniki znajdujące się pod tylnym zderzakiem. Najlepiej od razu polecieć też silikonem pod tylne lampy. U mnie ciekły te 4 elementy. Jak wyschną to polej całość tyłu auta wodą bo ja musiałem ze 3 razy poprawiać je bo lekko gdzieś tam siąpiło. Najlepiej żeby nadkola też nie były dziurawe ;) Powodzenia!
dzieki zabor za przydatne info, ja mam EJ9 i za każdym razem jak pada deszcze to mam praktycznie cały bagaznik mokry plus tak jak wczesniej wspomnaine zacieki na dykcie przy zapasie i za cholere sie zastanawiam gdzie to przecieka, ale widzę, że najlepiej wszystko od razu zabezpieczyć
a mi sie wydaje, ze mam czasem wode za fotelem pasazera pod dywanikiem... Mial ktos tak?
Ja miałem, kiedy przetarł mi się dywanik gumowy i tego w porę nie zauważyłem.
Dzisiaj po 5h walki uszczelnilem tylne światła(wycialem nowe uszczelki) i te wloty pod zderzakiem. Przy okazji odkryłem nowe ogniska korozji :((. Jak będzie padac to dam znać, czy mi się udało :)
Mógłbyś wysłać mi na priv jak wyglądają te wloty? Byłbym wdzięczny.
Ja po otwarciu drzwi zauważyłem krople na progu i na bokach przy zawiasach i z drugiej strony koło naklejek, było tego dość dużo. Czy to też oznaka przecieku?
Mógłbyś wysłać mi na priv jak wyglądają te wloty? Byłbym wdzięczny. jak sciagniesz zderzak tylny to SA takie kwadratowe plastiku po obu stronach. Od bagażnika tez je zobaczysz, po rozmontowaniu zderzaka, lecz żeby je uszczelnic musisz ściągać zderzak tylny. Jak zdejmiesz to na pewnie poznasz o co mi chodzi :)
U siebie zauważyłem to samo, po otwarciu drzwi kierowcy na plastikowym progu krople wody, poza tym malutkie krople na obudowie glosnika w drzwiach, przygladalem sie i mam prawie 100% pewnosci ze puszcza uszczelka drzwi... pytanie czy da sie to jakos zniwelowac, poprawic, podregulowac...?
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?54987-Z-cyklu-WODA-W-BAGA%AFNIKU-FINA%A3-%28male-fotostory%29&highlight=woda%20baga%BFniku
Odświeżę temat bo mam zagwozdkę. Zdjąłem lampy i lewej lampie miałem wodę w środku niej, aż żarówka przeciwmgłowego zardzewiała. Chciałem je uszczelnić z wierzchu tak jak w poradnikach, ale tam nikt nic nie wspominał o wodzie w środku lampy no i teraz się zastanawiam którędy ona może się tam dostawać. Miał ktoś taki problem? Obawiam się, że jak uszczelnię je naokoło to woda w raz się może do ich wnętrza wlewać inną drogą, a w sumie nie chciałbym ich całych rozklejać bo boję się, że po ponownym klejeniu może być jeszcze gorzej.