PDA

Zobacz pełną wersję : wgniecony zderzak

posmak
05-02-08, 16:04
Witam
kto z was prostował wgniecony zderzak? jakie sa sposoby? slyszalem opalarka lub wrzatek? moze cos innego ? pomocy

plakon83
05-02-08, 19:35
Generalnie chodzi o to, żeby wykorzystać wiedzę z fizyki, wiadomo, że jak coś jest poddawane niskiej temp to się kurczy, a jak wysokiej to zwiększa objętość, wgniotki w blasze usuwa się najpierw nagrzewając miejsce, potem nagle schładzając, im wyższa amplituda tym lepiej(oczywiście bez przesady, to nie znaczy, żę masz to nagrzać palnikiem :D ), podobnie zapewne trzeba postąpić z ABSowym zderzakiem, ale nie wiem czy zadziała.
Nie wiem czy to na tym forum było, ale najczęściej stosuje się suszarke/opalarke+suchy lód(chyba)

e1b3k
05-02-08, 20:20
Za naprawę zderzaka przedniego w Gliwicach liczą 300zł.
Uszkodzenie polega na tym, że w miejscu zaczepów po prostu na zewnątrz - u góry, lekko pękł.
Naprawa obejmuje wyprofilowanie "suszarką" + lakierowanie.
Czas - kilka dni.

mozes
06-02-08, 15:43
Trzeba to miejsce napewno wygrzać opalarką ja mam podobnie z tylnum zderzakiem i koleś z warsztatu gdzie spawają plastiki powiedział, że wygrzewa się to opalarką i formuje - pewnie wypycha od środka.
pozdr

posmak
06-02-08, 20:41
udalo sie za pomoca opalarki wypchnelem po prostu nawet lakier nie odprysl a wgniecenie bylo znaczne. Pozdrawiam :) ;)