PDA

Zobacz pełną wersję : Coś skrzypi/tłucze się. Pomocy.

Chemiczny
01-02-08, 08:41
pomóżcie.
Od wczoraj zaczęło mi coś skrzypieć (szeroko pojęte pojęcie :kirczak: ) Coś jak odbijanie się dwóch rzeczy o siebie - może nawet blach) za kierowcą gdzieś po lewej. Sprawdziłem wszystko pod kątem latających gratów. myślałem że szyber coś nawala. ale raczej nie bo słyszę to za sobą. Dzieje się to tylko na nierównościach. Przepatrzyłem też czy fotel, kanape ale wszystko siedzi mocno. CO TO MOŻE BYĆ. Do tej pory tolerowałem tylko prawy tylny cukierek który słychać. Nie chcę więcej stuków puków.
Maciek

PS. Zawiecha sprawna i przepatrzona. Wczoraj zaczęło być zimno i może to coś w ten deseń.

Druga sprawa. Czy dużą filozofią jest ustawienie zamków i zawiasów w tylnej klapie ? Bo chyba też ją troszkę słychać.

civicmag2
01-02-08, 08:48
co do zamkow to jest troche kombinowania ale sie da , a co do skrzypienia do zobacz najpierw fotel kierowcy , usiac na nim i spr. sie troche pobujac ,daj znac jak nie to szukamy dalej

Chemiczny
01-02-08, 09:09
co do skrzypienia do zobacz najpierw fotel kierowcy , usiac na nim i spr. sie troche pobujac ,daj znac jak nie to szukamy dalej

Wydaje mi się że fotel odpada. Musiało by się w nim coś stać nagle wczoraj. Poza tym telepałem nim i jest tylko minimalny luz na oparciu w kierunku przód tył
ale nie żeby się to tłukło. jak się oprę to jest OK
Maciek

civicmag2
01-02-08, 09:15
dobrze by bylo jak bys wzial gogos do pomocy , zeby ta osoba prowadzila hanke a ty siedziel na tyle i sprawdzil sobie skad dochodzi ten dzwiek , oczywiscie po nie rownosciach , masz kogos takiego ?

Chemiczny
01-02-08, 09:21
Tak zrobię. Bo samemu :bicie: wyginać się do tyłu i nasłuchiwać to jest średni pomysł :)

civicmag2
01-02-08, 09:33
jak juz znajdziesz lub nie to daj znac . :aloha:

skolopendra
01-02-08, 11:48
Czy dużą filozofią jest ustawienie zamków i zawiasów w tylnej klapie ? Bo chyba też ją troszkę słychać.

no jest parę ładnych min roboty,lecz da się ustawić na cacy ;)

mirrr
01-02-08, 15:54
w bagarzniku za obiciem po lewej stronie jest kratka wentylacyjna a na tej kratce twarda guma(może to to) u mnie przy zamykaniu tylnych drzwi słychać jak stuka o tą kratke.

Chemiczny
01-02-08, 18:28
Najgorsze jest to że jak się dzisiaj ociepliło to przestało. Więc może to coś gumowego. Się telepało. Nie wiem ale cholera wkurzające jak hej ...
jak Się pojawi znowu to rozbiorę auto

civicmag2
01-02-08, 20:19
jak zimno na dworzu to guma sztywna i moze skrzyp. tak czy siak szukaj .

czerto
02-02-08, 19:36
No to ja proponuje sprawdzić luzy na zawiasach drzwi. Sprobuj je porostu podnieść gdy są otwarte. Daj znać czy mam racje.

Chemiczny
03-02-08, 13:49
No to ja proponuje sprawdzić luzy na zawiasach drzwi. Sprobuj je porostu podnieść gdy są otwarte. Daj znać czy mam racje.

ok sprawdzę :)
dzięki za kolejną podpowiedź
Maciek

Robert-Wk
04-02-08, 08:34
W mojej czami też słychać taki dźwięk jakby się coś telepało z tyłu w okolicy tylnych drzwi. Też sprawdzałem fotel, mocowania pasów bezpieczeństwa itp. i w końcu znalazłem. U mnie przynajmniej telepie sie korbka do otwierania szyby, a konkretnie to ta okrągła zatyczka za którą się trzyma kręcąc korbką. Nie wiem czy takie coś jest u Ciebie ale warto sprawdzić bo ja też sie naszukałem w różnych dziwnych miejscach a nie pomyślałem o tym drobiazgu. Problem tylko w tym że nie bardzo jest co z tym zrobić, tylko czekać jak sie ociepli to wtedy mniej to słychać :)

Chemiczny
04-02-08, 09:20
U mnie przynajmniej telepie sie korbka do otwierania szyby, a konkretnie to ta okrągła zatyczka za którą się trzyma kręcąc korbką. Nie wiem czy takie coś jest u Ciebie ale warto sprawdzić bo ja też sie naszukałem

niestety pełna lipa bo mam elektrykę z tyłu.
Na razie przestało bo jest cieplej czyli na pewno jest to coś związanego z plastikiem, ewentualnie z gumą co pracuje inaczej na zimnym
Maciek

pawciocivic
14-02-08, 08:54
Witam. Przyczyną dziwnych "odgłosów" z tyłu mogą być też sprężyny tylnego zawieszenia.
To dziwne skrzypienie, brzdękanie pojawia sie wtedy gdy na dworzu jest duża wilgoć, deszcz. Jest to przypadłość civiców podobno.Wystarczy na dolnej częsci sprężyny naciągnąć wąż zbrojony np. paliwowy. Ja tak zrobiłem i sie uspokoiło :)

luffig
21-05-08, 16:35
Witam
Ja mam to samo jak jadę po nierównościach nawet drobniutkich cos mi tyka ale tylko jak jest chłodno na dworze np. rano lub wieczorem
A w ciągu dnia jak ręką odjął, rozbierałem już tylni boczek ale było to w ciągu dnia i nie miałem jak sprawdzić co to. Strasznie to działa na nerwy:) Mi się wydaje ż jest to odpływ od szyberdachu (taka gruba rura) ale nie jestem pewny. Z niecierpliwością czekam na rozwiązanie tego tematu .
Pozdrawiam

Maciej_26
21-05-08, 22:59
Witam,

U mnie zimą skrzypi ... dach, w miejscu w którym przebiega wzdłuż auta "listwa"

Pozdrawiam

sajmon71
22-05-08, 04:27
u mnie cos dzwoni w tylnym prawym kole.

objawia sie to na szczescie czasami ale odgłos jest taki jakby ktos mi rurą po samochodzie przywalił..
amory prawie nowe

czy sprezyny moga objawiać sie w taki sposób .. ?