Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymontowanie alternatora

nowy2206
23-07-13, 21:06
Witam, mam pytanie odnośnie wyjęcia alternatora. Posiadam Civic-a VI, rok 1996, EJ9 z silnikiem D14A4, i nie wiem którędy wyjąć alternator. Próbowałem już górą i dołem. Dodam, że alternator jest firmy mitsubishi. Proszę o podpowiedzi, może ktoś już go wyjmował i pomoże.

Bogdan19
23-07-13, 22:05
no raczej dołem powinien ci wyjść bez problemu ;) kombinuj

nowy2206
23-07-13, 22:15
No właśnie nie mieści się dołem próbowałem wyjmować przy kole pasowym ale alternator nie mieści się między półoś a silnik i budę. Jeszcze zastanawiałem się nad spuszczeniem oleju, wykręceniem filtra i wyjęciem go w ten sposób bo wydaje się tam być trochę miejsca ale wolałem się najpierw dopytać czy ma to sens.

bednar_ek35
23-07-13, 23:56
Kiedyś wyjmowalośmy ze zanjomym w jego ek3 to z tego co pamiętam to było to na podniesionym aucie co by półośka posła w dół i chyba w końcu wyjmowaliśmy półoś ze zwrotnicy żeby ją przesunąć na bok ale już koładnie.nie pamiętam.
Coś koedyś mi sie obiło o uszy że można go wyjąć od strony dolotu,podobno go łatwiej tamtędy wytargać.

piotreek23
24-07-13, 08:40
U mnie jak mechaniory wyjmowały to górą i chyba pompa hamulcowa musiała zostać wykręcona. Inaczej nie chciał wyleźć.

nowy2206
24-07-13, 10:14
No właśnie próbowałem wyciągać górą ale pompa wspomagania nie pozwala na to. Myślałem że obejdzie się bez rozbierania połowy samochodu ale trudno. Dzięki za zainteresowanie tematem.

Już ogarnięte. Dzięki bednar_ek35, twoja rada podziałała wystarczyło unieść przód, półoś opadała i dało się wyjąć alternator. Wystarczyło tylko pokręcić trochę alternatorem żeby zmieścił się jeszcze między silnik a wózek.

Civic91
31-07-13, 10:44
Ja u siebie jak wyjmowałem, to musiałem odkręcic kolektor ssący. Nie wiem, jak wy go wyjęliście dołem, u mnie nawet po wyjęciu półośki nie chciał przejść