Zobacz pełną wersję : Wymontowanie alternatora
Witam, mam pytanie odnośnie wyjęcia alternatora. Posiadam Civic-a VI, rok 1996, EJ9 z silnikiem D14A4, i nie wiem którędy wyjąć alternator. Próbowałem już górą i dołem. Dodam, że alternator jest firmy mitsubishi. Proszę o podpowiedzi, może ktoś już go wyjmował i pomoże.
no raczej dołem powinien ci wyjść bez problemu ;) kombinuj
No właśnie nie mieści się dołem próbowałem wyjmować przy kole pasowym ale alternator nie mieści się między półoś a silnik i budę. Jeszcze zastanawiałem się nad spuszczeniem oleju, wykręceniem filtra i wyjęciem go w ten sposób bo wydaje się tam być trochę miejsca ale wolałem się najpierw dopytać czy ma to sens.
bednar_ek35
23-07-13, 23:56
Kiedyś wyjmowalośmy ze zanjomym w jego ek3 to z tego co pamiętam to było to na podniesionym aucie co by półośka posła w dół i chyba w końcu wyjmowaliśmy półoś ze zwrotnicy żeby ją przesunąć na bok ale już koładnie.nie pamiętam.
Coś koedyś mi sie obiło o uszy że można go wyjąć od strony dolotu,podobno go łatwiej tamtędy wytargać.
piotreek23
24-07-13, 08:40
U mnie jak mechaniory wyjmowały to górą i chyba pompa hamulcowa musiała zostać wykręcona. Inaczej nie chciał wyleźć.
No właśnie próbowałem wyciągać górą ale pompa wspomagania nie pozwala na to. Myślałem że obejdzie się bez rozbierania połowy samochodu ale trudno. Dzięki za zainteresowanie tematem.
Już ogarnięte. Dzięki bednar_ek35, twoja rada podziałała wystarczyło unieść przód, półoś opadała i dało się wyjąć alternator. Wystarczyło tylko pokręcić trochę alternatorem żeby zmieścił się jeszcze między silnik a wózek.
Ja u siebie jak wyjmowałem, to musiałem odkręcic kolektor ssący. Nie wiem, jak wy go wyjęliście dołem, u mnie nawet po wyjęciu półośki nie chciał przejść